Кућа Добрих Вести

Login

Данас је Светски дан детета

Оцените овај чланак
(2 гласова)

decaБЕОГРАД - Данас се обележава Светски дан детета, установљен од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године са циљем да се у свим државама слави истог дана.


Осмишљен је да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом и добробит деце у свету. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.
Мрежа организација за децу Србије – МОДС.


На дан када се обележава Светски дана детета и 25 година од усвајања Конвенције о правима детета Уједињених нација, подсећа се да је држава доста урадила на унапређењу и стварању позитивног законског оквира за бољи живот деце у Србији, али да и даље постоје велики проблеми и изазови.


Држава се обавезала да ће све учинити да деца у Србији буду безбедна, али нас, са првим хладним данима, медији обавештавају о несрећним случајевима у којима су деца трагично страдала у својим картонским кућама, у немаштини.


На жалост, показало се да ни школска дворишта нису безбедна и да могу да буду опасна по живот деце.
У последње две деценије број деце у Србији се смањио за 580.000 и сада деца у Србији чине само 17,6 одсто становништва. Проценат деце која на време приме све препоручене вакцине је 70,5 одсто.


Такође, нису свој деци млађој од пет година доступне играчке и књиге – близу једне трећине деце одраста без њих. Још је изазов за државу да осигура одрастање деце у кругу породице и у свом природном окружењу.


И даље су ромска деца презаступљена у систему формалне неге, док су деца са сметњама у развоју презаступљена у институционалном смештају (од укупног броја деце на резиденцијалном смештају, 58.5 одсто су деца са сметњама у развоју, а од укупног броја деце у породичном смештају, само девет процената су деца са сметњама у развоју). Поред тога, дискриминација деце је и даље веома распрострањена, а посебно према ромској деци и деци са инвалидитетом.


Охрабрује податак да се смањио број родитеља који се изјашњава да у одгајању деце користе насилне методе; тако да сада више од половине родитеља (57 одсто) у Србији не примењује насилне методе у дисциплиновању деце и можемо очекивати да ће се у нашој земљи изричито забранити телесно кажњавање деце.


Мрежа организација за децу Србије – МОДС позвала је Владу Републике Србије и Народну скупштину да у години јубилеја Конвенције о правима детета посвете посебну пажњу решавању бројних проблема и препрека које стоје на путу остваривања права све деце – права да се без дискриминације правилно развијају и расту, играју се и образују и достојанствено, безбедно, здраво и срећно живе.

 

Богат дечји програм на општини Звездара


Градска општина Звездара и организација Пријатељи деце Звездаре обележава Међународни дан детета низом програма у вртићима, школама и библиотекама на Звездари.


Данас у 12 сати у библиотеци-галерији„Бранко Миљковић“ (Булевар краља Александра 298) Пријатељи деце Звездаре и Издавачка кућа „Креативни центар” организују промоцију књиге „Игра одрастања – 9 нивоа до победе“ Иване Лукић.


У књизи „Игра одрастања – 9 нивоа до победе“, намењеној адолесцентима, на забаван и духовит начин, кроз језик компјутерских игара који је њима близак, објашњавају се правила „древне игрице“ која се зове „Одрастање“.

Игрица има девет нивоа које треба прећи, а који се односе на кључне области интересовања тинејџера (физички изглед, емотивни живот, родитељи, друштво, забава, школа и др.). На сваком нивоу постоје задаци, упутства, помоћ и бонуси којима се остварује одређен број поена „Зрелости“. Књига привлачи велику пажњу младих јер на забаван начин говори о стварима важним за одрастање.
Програм ће окупити тинејџере, ученике звездарских основних школа, а о књизи ће говорити ауторка Ивана Лукић и уредница Наталија Панић.


Истог дана Фармацеутско-физиотерапеутска школа (Донска 25-27) ће бити домаћин Радионице израде сапуна под називом „Тајне мехурића“ коју ће водити професорка Биљана Васић. Радионица ће бити реализована у 12 и 13.30 сати.


Са процесом сапонификације, значајем Ph вредности, хладним и топлим поступком израде сапуна, упознаће се две групе учесника из основних и средњих школа са Звездаре. Они ће имати прилику да сами изаберу мирисну ноту, природну боју и облик сапуна који ће направити, али и да поставе питања и добију савете о саставу сапуна према типу коже.


У свим вртићима и школама на Звездари биће организоване изложбе дечјих ликовних радова, презентације „Буквара дечјих права“, креативне и едукативне радионице за децу и родитеље и други програми посвећени промоцији права детета.


Међународни дан детета или Светски дан детета је догађај који се обележава 20. новембра широм света. Установљен је од стране Генералне скупштине Уједињених нација 20. новембра 1954. године са циљем да промовише добробит деце у свету. 20. новембра 1959. УН су усвојиле Декларацију о правима детета, а 30 година потом и Конвенцију о правима детета, као први међународни документ у области људских права који се посебно бави децом. Овај дан се обележава и да би се скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме с којима се деца суочавају.

djokoviccccc

 

Фондација Новака Ђоковића уручила књиге вртићу „Зека“


Поводом Међународног дана детета, представници Фондације Новак Ђоковић посетили су данас вртић "Зека" у Обреновцу и уручили књиге, које је донирала издавачка кућа ЈРЈ.


Реч је о преосталом делу донације чија је укупна вредност 2.206.000 динара, наводи се у саопштењу Фондације Ђоковић.


Претходно је обезбеђен комплетан дидактички материјал и део намештаја за вртић који је био веома оштећен у мајским поплавама.


Са предшколцима у "Зеки", који иначе припада ПУ "Перка Вићентијевић", након уручења донације, организована је радионица, као и израда цртежа на тему дечијих права.


У радионици на тему дечијих права учествовало је 40 предшколаца. Сви цртежи које су малишани нацртали биће изложени у холу вртића "Зека". На многима су били нацртани мама, тата и дете, једни су цртали лопте, други школу, трећи природу.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 20 новембар 2014 15:01
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија