Кућа Добрих Вести

Login

Проглашени добитници награде Виртус за 2014. годину

Оцените овај чланак
(4 гласова)

imgggggБЕОГРАД - На свечаној церемонији у хотелу Метропол проглашени су добитници награда ВИРТУС за филантропију за акције и програме који су спроведени током 2014. године.

 

Осми по реду конкурс за награду ВИРТУС спровела је Траг фондација уз финансијску подршку Европске уније и Балканског фонда за демократију.


Домаћини церемоније су били Кори Удовички, потпредседница Владе и министарка за јавну управу и локалну самоуправу и амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, објављено је на порталу Траг Фондације.


Награде су додељене у пет категорија, од којих је награда за индивидуални допринос филантропији ове године додељена по први пут. Због веома квалитетних програма и пројеката који су спроведени током 2014. године, жири је доделио и 4 специјална признања.


Главна награда за допринос на националном нивоу


Хемофарм а.д., Вршац, номинован од стране позоришта „Бошко Буха“ за кампању “Свим срцем” коју је спровела Хемофарм фондација. Кроз ову кампању, Хемофарм фондација је спровела низ пројеката у области здравствене заштите, културе, деце, омладине, хуманитарне помоћи и социјалног укључивања.

 

Донације укључују набавку апарата и санацију здравствених установа у Србији, организацију беспланих превентивних прегледа, подршку бројним културним манифестацијама, обнову позоришта „Бошко Буха“, партнерство са УНИЦЕФ-ом, стипендирање најбољих ђака и студената и програме вршњачке едукације у области превенције болести зависности. Током мајских поплава, Хемофарм је самоиницијативно упутио донацију угроженом становништву а Хемофарм Фондације је помогла опремање Геронтолошког центра у Обреновцу, подржала санацију штете у општини Вршац и обезбедила кућу за самохрану мајку четворо деце.

 

Награда за допринос локалној заједници


Концерн Бамби д.о.о., Пожаревац, номинован за подршку локалној заједници у санацији штете настале поплавама. Концерн Бамби је обезбедио новац, своје производе и волонтерску подршку својих запослених како би се угроженима помогло у најкраћем могућем року. Бамби је највећи корпоративни донатор „Клуба пријатеља УНИЦЕФ-а“ који обезбеђује услове за срећније детињство деце а, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, компанија подржава основне школе путем низа пројеката усмерених ка унапређењу образовања најмлађих чланова заједнице.


Мало и средње предузеће


Бања Комерц Бекамент д.о.о., Аранђеловац, номинован за подршку спортским друштвима, институцијама у области културе, хуманитарним организацијама и општинама угроженим поплавама за које је ово предузеће, само у претходној години, издвојило преко 20 милиона динара.


Дугорочно партнерство између пословног и непрофитног сектора

 

Филип Морис, номинован за сарадњу са организацијом ЕНЕКА на пројекту „Покрени се за посао“ који се реализује од 2009. године. Кроз овај програм, Енека и Филип Морис су у трогодишњем периоду подржали 160 малих и породичних бизниса на југу Србије, омогућавајући запошљавање око 600 људи. Програм се од тада проширио на територију целе државе, обезбеђујући оснивање или проширење пословања за 100 бизниса годишње.


Индивидуални допринос филантропији


Светлана Урошевић из Гроцке која је номинована од стране Предрага Милошевића за иницирање и реализацију преко 100 акција у области здравствене заштите, социјалног укључивања, заштите животиња и помоћи породицама са угрожених подручја. Процењује се да је у протеклих годину дана обезбедила преко 30 000 евра за реализацију ових иницијатива.


Специјална награда за допринос социјалном укључивању


Котленик д.о.о, номинован за подршку Удружењу грађана за борбу против трговине људима „Атина“ кроз акције реновирања Сигурне куће коју води ово удружење, месечну донацију 1% укупног прихода за програме директне подршке жртвама трговине људима, едукацију запослених на тему овог феномена и заједничку кампању усмерену ка партнерима, купцима и добављачима, којом се подиже свест о овом проблему али и подстиче активизам и филантропија.


Специјална награда за волонтирање


Кока Кола ХБЦ Србија која је номинована од стране агенције Репрезент Комуникејшнс (Represent Communications за стратешки приступ корпоративном волонтирању. Поред тога што су запослени Цоца Цола система били укључени у све активности програма „Покрет за радост“, ширећи свест о значају физичке активности за унапређење здравља, они су донирали и преко 6000 радних сати како би обезбедили да помоћ угроженима у прошлогодишњим поплавама буде достављена у најкраћем временском року.


Специјална награда за допринос санацији штете настале поплавама


Делта Холдинг који су номиновани од стране Делта фондације за допринос санацији штете настале поплавама кроз донације у води, храни, средствима за хигијену, одећи и обући. Ова компанија је обезбедила смештај за запослене и спасиоце, психо-социјалну подршку за угрожене, обнову 47 и изградњу 6 нових кућа у Обреновцу и обнову музичког студија „Магацин“ у Спортско – културном центру Обреновац. У сарадњи са Делта Аграром, ова компанија је развила програм подршке пољопривредницима из угрођених подручја кроз донације у роби и стручну помоћ. Компанија је омогућила и откуп произведених прољопривредних производа, чиме је индивидуалним произвођачима обезбедила приход и могућност да даље унапреде своју производњу.


Специјална награда за изузетан допринос развоју филантропије у Србији
Веран Матић који је номинован за допринос великом броју акција од општег друштвеног значаја. Захваљујући његовом личном, као и ангажману кроз Фонд Б92, реализован је низ пројеката који су дугорочно помогли здравствени систем (Битка за бебе, Битка за породилишта, Битка за болнице, куповина мамограма). Поред овога, Веран је допринео унапређењу положаја жена жртава насиља кроз Сигурне куће као и ублажавању последица сиромаштва кроз пројекат „Храна за све“. Он је носилац највиших међународних награда за друштвени рад а својом иницијативом је, само у протеклих годину дана, обезбедио преко 96 милиона динара за унапређење области здравства, социјалног укључивања и сиромаштва и обезбеђивање подршке поплављеним подручјима кроз помоћ у новцу и роби.

 

Конкурс је био отворен за све домаће и стране компаније, корпорације, јавна и државна предузећа, мала и средња предузећа, медијске куће, корпоративне фондове и фондације и појединце.


ВИРТУС награда, установљена 2007. године, прва је и најзначајнија награда за филантропију у Србији која промовише друштвено одговорно пословање као саставни део одрживог развоја компанија, али и индивидуални допринос филантропији. Награда за индивидуални допринос је уведена зато што желимо да истакнемо важну улогу појединаца и појединки који дугорочно подржавају иницијативе за опште добро и/или организације цивилног друштва у својим заједницама.


Награда је намењена, како великим компанијама, тако и малим и средњим предузећима и појединцима који су током 2014. године на најделотворнији начин допринели општем добру пружајући материјалну или другу врсту подршке непрофитним акцијама или организацијама цивилног друштва.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 28 март 2015 17:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија