Кућа Добрих Вести

Login

Београдски фестивал европске књижевности

Оцените овај чланак
(2 гласова)

festivalllllБЕОГРАД - Београдски фестивал европске књижевности у организацији издавачке куће „Архипелаг“ и Дом омладине Београда биће одржан од 23. до 26. јуна.


Београдски фестивал европске књижевности представља и промовише најбоље изразе савремене европске и српске књижевности.

 

Циљ је да се врхунска књижевност учини јавно видљивом. Отуда Београдски фестивал европске књижевности, објавио је Дом омладине Београда.


Замишљен као недеља врхунске књижевности, Београдски фестивал европске књижевности одвија се под мотом: „Најбоље од свега. Најбоље за све.“


Четврти Београдски фестивал европске књижевности доноси четири целовечерња мултимедијална књижевна програма: седам читања, четири пројекције филмова, један панел о савременој култури и једну изложбу графика.


Међу писцима који учествују на 4. Београдском фестивалу европске књижевности, у оквиру програма На сцени, налазе се позната француска књижевница Флоранс Ноавил, најпревођенији словеначки писац Драго Јанчар, немачки књижевник Јозеф Хаслингер, писац из Луксембурга Ги Хелмингер, као и познати домаћи писци Ана Ристовић и Немања Ротар.


Ретроспектива савремених филмова насталих по делима савремене књижевности


Посебан део Београдског фестивала европске књижевности представља ретроспектива савремених филмова насталих по делима савремене књижевности. Ретроспектива Књижевност на филму приказује два домаћа и два страна филма. Поводом 80 година од рођења Данила Киша биће приказана његова најпознатија ТВ драма Дрвени сандук Томаса Вулфа. На фестивалу ће бити приказан и готово непознати целовечерњи филм чувеног песника Мирослава Антића Доручак са ђаволом из 1971. године. На фестивалу ће бити приказан и филм Порнографија у режији Јана Јакуба Колског, који је настао по истоименом роману Витолда Гомбровича.

 

 

Ретроспективу Књижевност на филму заокружује немачко-аустријски филм Вољене сестре, у режији Доминика Графа (из 2014. године), у коме се као један од главних јунака појављује класик немачке књижевности Фридрих Шилер.


На 4. Београдском фестивалу европске књижевности гостује Literatur Cafe Goethe-Instituta Београд у заједнички организованом програму гостовања Јозефа Хаслингера.


У оквиру програма 4. Београдског фестивала европске књижевности биће отворена изложба графика Бранка Ђукића.
Београдски фестивал европске књижевности је отворени и мултимедијални догађај у коме се књижевност представља кроз различите форме: од књиге и јавних читања, преко разговора писаца с публиком, до изложби, ретроспектива савремених играних или документарних филмова потеклих из књижевности, као и видео презентација и других догађаја.


Књижевност је искуство дугог трајања, али и део свакодневног искуства, радост читања и радост авантуре и открића. Она је способна да проговори у новим медијима једнако као и у оним који су већ незамисливи без књижевности.
Београдски фестивал европске књижевности позива вас на авантуру и откриће.

Београдски фестивал европске књижевности одржава се у Великој сали Дома омладине Београда: сваког дана у 19 и у 20 часова су читања познатих домаћих и страних писаца, а у 21 час је бесплатна пројекција филма из фестивалског програма Књижевност на филму.

ПРОГРАМ:


Уторак 23. јун

19:00: Отварање Фестивала
Отварање изложбе графика Бранка Ђукића Mixed Media

20:00: На сцени: Јозеф Хаслингер

21:00: Књижевност на филму: Доминик Граф: ВОЉЕНЕ СЕСТРЕ (Према истоименом сценарију Доминика Графа)

Среда 24. јун

19:00: Панел: КРАЈ КУЛТУРЕ, КУЛТУРА КРАЈА
Учествују: Илдико Ердеи, Небојша Брадић, Предраг Ј. Марковић, Гојко Божовић; Модератор: Марија Ненезић

20:00: На сцени: Драго Јанчар

21:00: Књижевност на филму:
Бранко Иванда: ДРВЕНИ САНДУК ТОМАСА ВУЛФА
(Према истоименој драми Данила Киша)

Четвртак 25. јун

19:00: На сцени: Ана Ристовић
20:00: На сцени: Ги Хелмингер
21:00: Књижевност на филму: Јан Јакуб Колски: ПОРНОГРАФИЈА
(Према истоименом роману Витолда Гомбровича)


Петак 26. јун

19:00: На сцени: Немања Ротар

20:00: На сцени: Флоранс Ноавил

21:00: Књижевност на филму: Мирослав Антић: ДОРУЧАК СА ЂАВОЛОМ
(Према истоименом сценарију Мирослава Антића)


Последњи пут измењено понедељак, 22 јун 2015 20:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија