Кућа Добрих Вести

Login

Грешка
  • JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 1807

Одржан форум социјалних иновација

Оцените овај чланак
(3 гласова)

socijalnainovacijaБЕОГРАД - У Европској унији социјална предузећа запошљавају више од 14 милиона људи што показује да социјална економија има снажну улогу у стварању нових радних места и социјалним иновацијама.

 

Различити пројекти и иницијативе који су покренути у Србији потврђују да је могуће спровести економски исплативе пројекте базиране на јаким друштвеним вредностима, поручено је с данашње конференције.

 

 

Развој социјалних предузећа од велке је важности за свако друштво а у Србији на том пројекту годинама ради Смарт колектив у сарадњи са УСАИД-ом као и другим организацијама цивилног друштва и многобројним компанијама.


Извршни директор Смарт колектива Невен Мартиновић је, на данас одржаном Форуму социјалних иновација у Дому омладине у Београду, рекао да је вома важно представити све који поможу развој овог пројекта и који су помогли подизање капацитета Смарт академије.


Такође, је важно чути и оне који су прошли интензиван програм обуке, менторства и подршке и који ће, захваљујући партнерима, моћи да добију грантове и бесповратну помоћ за даљи развој.


 Он је указао и да су у програмима учествовали и представници бројних компанија који су били спремни да волонтирају и донирају своје знање, вештине и време како би социјална предузећа и организације функционисале боље и одрживије.


Кроз програме Смарт академије прошло је 64 организације и више од 110 полазника а они су обухватали пре свега нефинансијску помоћ у виду едукације и менторства, навела је члан Управног одбора Форума за одговорно пословање Србије, Мила Димитријевић.

 

proiyzvodisocijala

 

Циљеви ових програма су, према њеним речима, најпре трансфер знања и унапређење организација и социјалних предузећа да функционишу што успешније.


Државни секретар за дијалог са организацијама цивилног друштва и социјално предузетништво Словеније, Тадеј Слапник,  представио је како се социјална предузећа развијају у тој зељи.


Он је рекао да у Словенији социјална предузећа заузимају око 0,7 одсто укупнхог броја фирми у тој земљи, односно око један одсто БДП-а  циљ да се досегне европски просек који износи 6,5 одсто укупног броја и седа процената БДП-а.


Према његовим речима Словенија већ годинама ради на развоју социјалног предузетнишва, усвојила је многе законе који регулишу ову област и определила средства како из европских тако и из сопствених фондова за развој овог сектора.


Тако је из европских фондова за развој социјалног предузетништва у тој земљи, како је навео, опредељено око 45 милијарди евра до 2020. године, док је Словенија издвојила око два милиона евра за старт ап кредите за социјална предузећа.


Учесници су на данашњој конференцији говорили о условима развоја социјалних предузећа као и о трендовима и успешним програмима подршке у Србији, региону и Евопи.


ИЗВОР: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 22 април 2016 20:45

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија