Кућа Добрих Вести

Login

Девета Међународна уметничка колонија Крчедин 2016.

Оцените овај чланак
(1 Глас)

krcedinБЕОГРАД - Овогодишње велико уметничко окупљање, Девета међународна уметничка колонија у Крчедину, биће одржана од среде 20. до недеље 24. јула 2016. године, у Дому породице Јакшић у Крчедину, улица Цара Душана број 64.


Традиционалну колонију ће, у четвртак 21. јула у 20 сати, у Дому породице Јакшић у Крчедину, отворити академик Матија Бећковић и сликарка Ханади Ал Дарвиш, председница Департманаза за визуелне уметности Министарства културе Катара. У свечаном отварању учествоваће и председник општине Инђија Владимир Гак, те представници дипломатског кора у Србији.


Академику Матији Бећковићу, глумици Биљани Ђуровић, сликару Драгану Стојкову и музичару Драгољубу Ђуричићу, биће додељене традиционалне титуле „Ја, Крчединац“, које су до сада, међу осталима, добили, Бора Ђорђевић, Иван Бекјарев, Слободан Ракитић, Маја Волк, Бане Крстић, Миња Субота, Брана Црнчевић, Марко Николић, Раша Попов, Милован Витезовић, Јанош Месарош, Леонтина Вукомановић и други.


У богатом програму Колоније, поред Матије Бећковића, Биљане Ђуровић и Драгољуба Ђуричића, учествоваће и Бети Ђорђевић, Ивана Јордан, кантаутори Стефан Шљукић, Владимир Пешић и Војислав Механџић, стендапер Горан Петрашин, као и тамбурашки оркестар „Банатски кицоши“ из Панчева. Наступиће и више од стотину књижевника, међу којима Александар Чотрић, Радомир Андрић, Јеремија Лазаревић, Миодраг Јакшић, Зорица Арсић Мандарић, Владимир Благојевић, Гордана Влајић, Предраг Јакшић, Владимир Драмићанин, Ангелина Петровић и многи други наши ствраоци, као и Салим Бабауоглу из Азербејџана, Христос Кокис из Грчке, Месут Шенол из Турске, Јерузим Болек из Пољске, Милан Рихтер и Јан Замбор из Словачке, Љубица Рајкић из Румуније, Наташа Швикарт из Хрватске, Мирјана Ђапо из Босне и Херцеговине, Драган Јаковљевић из Мађарске, Јелена Ћирић из Чешке и многи други. У оквиру програма биће изведене и позоришне представе „Секс и село“ Театра Лево из Београда и драмски приказ „Могући интервју са Кишом“ писаца „Арте“ куће.


Током пет дана на обронцима Фрушке горе, сликаће и вајаће, 46 сликара, предвођени гостима из Катара, Италије, Немачке, Азербејџана, Русије, Турске, Пољске, Словеније, Хрватске, Мађарске, Румуније... Медју њима ће бити Ханади Ал Дарвиш, Ахмед Ал Захед, Сила Кампанини, Адмир Перватхи, Али Шамси, Франко Алтобели, Рајко Ферк, Валерио Тонинели, Марцин Кокошко, српски аутори из иностранства Милан Ђурић из Будимпеште, Дана Петков и Исидора Стојанов из Темишвара и Споменка Алечковић из Немачке. Из Србије ће сликати, међу осталима Елида Станојевић, Владимир Прица, Валдимир Кепић и други.


У пратећем програму биће организоване изложбе цртежа Баја Луковића и Виктора Шечеровског, као и међународни округли столови посвећени повезивању и сарадњи уметника широм света.


Селектор сликарског сазива и уредник програма је књижевник Миодраг Мића Јакшић.


Пре свечаног отварања Девете међународне уметничке колоније Крчедин, у Дому породице Јакшић, биће отворен мурал „Девојка у плавом Ђуре Јакшића“, младог београдског уметника Андреја Јосифовског.


Колонија се одржава под покровитељством Општине Инђија, а у организацији удружења „Мој Срем“ из Крчедина и Уметничке групе „Арте“ из Београда.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 20 јул 2016 19:52
Гордана Влајић

Гордана ВЛАЈИЋ (1959, Панчево) је дипломирала на Факултету политичких наука (смер: новинарство) у Београду и специјализирала Односе са јавношћу. Ради у Секретаријату за заштиту животне средине Градске управе Панчева. Написала је три књиге за децу и шест за одрасле, а песме и приче су јој објављиване у многобројним зборницима, збиркама, антологијама и часописима. Добитница је Првог српског пасоша са још 203 заслужних грађана Србије, у промотивној кампањи коју је реализовала Влада Србије, носилац је Златне значке и Повеље за посебан допринос у култури које додељује Културно просветна заједница Републике Србије и Министарство за дијаспору Републике Србије, као и више награда за књижевно ставралаштво. Члан је организације "Поетас дел Мундо", Удружења књижевника Србије, Српског књижевног удржења „Милош Црњански“ (Стокхолм, Шведска), Независног удружења новинара Србије (НУНС) и МЕНСЕ. Почасни је члан «Провиденце», Удруге за промоцију уметности и културног туризма (Биоград на Мору, Хрватска).

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија