A+ A A-

Музеј aфричке уметности слави 40 година

Оцените овај чланак
(1 Глас)

MAU4lodododoБЕОГРАД - Музеј афричке уметности у Београду, ове године, прославља 40 година постојања. 

 


Зграда музеја коју су пројетовали Савета и Слободан Машић, упркос изменама, као и стална поставка, урађена према концепцији Јелене Аранђеловић Лазић и након толико година, задржала је првобитну препознатљивост.

 

Садашња поставка осмишљена је као (ре)концептуализација Музеја афричке уметности, збирке Веде Загорац и др Здравка Печара, као јединог антиколонијалног музеја у Европи.


Како би се истакао контекст настанка овог музеја и рад његових оснивача, изложба под називом “Nyimpa kor ndzidzi” , што у буквалном преводу значи “За једног човека нема хране” je заправо запис на боку чамца који је др Здрвако Печар добио на поклон од шефа рибарског села Манкоадзе (у Гани 1975 године). Та мисао, по речима кустоса, повезана је са антиколонијалним вредностима и настанком покрета несврстаних.

 

Назив изложбе ” Човек неможе опстати сам” тумачи поруку са чамца у пренесеном значењу. “Један од циљева изложбе и публукције јесте да се кроз ревалоризацију Музеја афричке уметности осветли актуелна проблематика питања у чијем преиспитивању овај музеј може да учествује на начине који више неморају да се односе искључиво на постојеће збирке. Надамо се да ће се тиме отворити простор, не само за ново поглавље у проучавању Музеја афричке уметности, већ и за развој нових приступа у промишљању културних интерпретација и репрезентација, што је, уосталом, била једна од основних тенденција при оснивању музеја пре четрдесет година ” објасниле су кустоскиње изложбе Ана Сладојевић и Емилиа Епштајн.


За посетиоце је интересантно што ће на једном месту упознати културу и уметност целог афричког континента. На самом улазу, поред чамца, фасцинира скулптура “Мапа Африке”, рад у дрвту који приказује афрички континет урађен рељефно са приказом држава.


Поред предмета за свакодневну употребу попут дрвених кашика, чешља или штапа, елегантних фигура жена и мушкараца, дрвених с тубова који украшавају улазна врата на кућма, живописних маски и фигура животиња многобројне фотографије и оригинални списи побуђују жељу за истраживањем културе афричког народа.


Предео савана и шума упознаћете кроз културу народа Дан и Гере који живе у области Ман у западном делу Обале слоноваче, док народ Бауле, који су напустили Гану, живи у централном делу Обале слоноваче. Народ Догон насељава део око реке Нигер у Малију. Њихова уметност претстављена је кроз тотемске култове, култ Лебе или Мајке земље, Номо, култ плодности и тријумфа живота над смрћу...


Посебан део чине поклони Музеју: Централно – афричка збирка од преко сто предмета традиционалнекултуре Конга, др Љубице Ђорђевић, бронзана фигура антилопе из западне Африке, дар председника Тита поводом отварања музеја, афричи музички инструменти, поклон колекционара Гвида Нонвејева, који су по карактеристични по својој форми и боји звука.
Поред сталне поставке, колекције, архива, библиотеке, фотографија, филмова и музејске документације, ова изложба открива и методологију целе колекције.


Кроз тематске целине, унутар оригинане поставке из 1977. године, происпитује се могућност различитих интерпретација овог музеја за утемељен на питањима о људским правима, једнаости и солидарности, која су увек актуелна.

 

Изложба је отворена за посетиоце од 23. маја 2017. до фебруара 2018. године.


Aутор тескта: Наташа Ускоковић

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 28 мај 2017 23:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани