Кућа Добрих Вести

Login

„Нушићијада“ у Ивањици крајем августа

Оцените овај чланак
(1 Глас)

24-28БЕОГРАД – Културно-уметнички фестивал „Нушићијада“ ове године одржаће се од 25. до 27. августа, те ако још увек желите да „украдете“ нешто од лета – ова манифестација је можда прави избор за вас.


Основни циљеви фестивала су богаћење културног живота заједнице, њено активирање, активирање младих и талентованих људи општине и региона и унапређивање туристичке понуде општине, региона и читаве земље.

 

Фестивал из године у годину доприноси културној децентрализацији земље и позиционира не само Ивањицу, већ југозападну Србију, међу локације са најквалитетнијим манифестацијама. Он обогаћује културни живот заједнице, активира све оне који желе да се укључе у одређени сегмент фестивала са посебним акцентом на младе и њихову едукацију, унапређује туристичку понуду општине и региона, али и читаве земље. Кроз овај фестивал регион се позиционира и на националном плану, али и подстиче регионалну сарадњу, нарочито уз помоћ уметника из окружења.


Детаљан програм овог фестивала можете погледати ОВДЕ.


Захваљујући свом квалитету и доброј целогодишњој промоцији, „Нушичијада“ бележи константни раст у броју посетилаца. Њу је 2010. године посетило око 10.000, 2011. године око 30.000, а у 2012. години, коју је обележио пад посећености манифестација, „Нушићијада“ је угостила између 35.000 и 40.000 гостију.


Захваљујући Нушићијади, мала ивањичка чаршија крајем августа и почетком септембра постаје велика заједно са великим људима који буду “виђени за Ивањицу”.


Фестивал почиње да стиче и поверење међународних институција. Поред Сталне радне групе за рурални развој (СWГ РРД), међународне организације која покрива земље југоисточне Европе и подржава Нушићијаду од 2011. године, Нушићијада је индиректно подржана од стране Европске уније и програма ПРОГРЕС који се спроводи у јужној и југозападној Србији.


“Нушићијада” за Ивањицу и Ивањичане представља много више од фестивала. Захваљујући њему започете су многобројне активности које се одвијају у току читаве године и кроз рад са младима, како кроз едукацију тако и кроз мале локалне акције, раде на јачању грађанске свести и људског капитала.


Фестивал је, као платформа за праксу волонтеризма и институционализације, постао и окидач за многе програме унапређења цивилног друштва, попут програма „Теорија у пракси“ и „ПРОАКТИВНА заједница“ за који је удружење грађана КудеС добило подршку међународног програма ПРОГРЕС.

 

Извор: Кућа добрих вести/Nusicijada.rs


Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија