Кућа Добрих Вести

Login

“Дани индијске науке у Србији”

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ajuereedgggggБЕОГРАД - У Београду и Новом Саду ће од 26. до 28. септембра бити одржани “Дани индијске науке у Србији” поводом двоструког јубилеја, 70. година од успостављања дипломатских односа Србије и Индије те седам деценија обновљене независности Индије, као и 148. година од рођења утемељивача савремене индијске државе Махатме Гандија (1869-1948).

 

Првог дана конференције ће у Главној сали Филолошког факултета Универзитета у Београду (БУ, у 14 часова) бити отворена изложба “Невероватна Индија, Ганди и јога”, а присутнима ће се обратити предавањима и гости из Индије, професори Раш Нат Бат и Удојан Банерђи са Бенарес Хинду Универзитета у Варанасију.

 

Наредна два дана, на Филолошком факултету БУ, Институту за заштиту културних споменика Србије, Иституту за европске студије у Београду, као и у Матици Српској у Новом Саду, стручњаци из Србије и Индије ће у оквиру прве међународне научне конференције између две државе, говорити на теме попут “Санскритске блискости Индије и Србије”, те односа између културног и политичког наслеђа Европске Уније (ЕУ) и Индије у светлу савремених друштвених промена и историјског утицаја Гандијеве политичке мисли, али и виђеном са Балкана.

 

Биће, такође, разматране области културног наслеђа Индије у међународној заједници, значаја друге најмногољудије државе на нашој планети и Махатме Гандија у савременом свету, посебно за ЕУ, како да “развој” и “различитост” корачају упоредо, те рад на записима међу Србима мало познатог принце Божидара Карађорђевића (1862-1908) са путовања по Европи и Индији.

 

Поред научника из Индије и Србије, радове ће изложити и њихове колеге из Републике Српске, Црне Горе, Ирске и Сједињених Америчких Држава.

 

Председавајући комитета за припрему конференције, професор др. Александар Петровић са Филолошког факултета БУ је за Кућу Добрих Вести казао да је главни диљ научног скупа “да допринесе свеобухватном истраживању историјског и културног наслеђа ЕУ и Индије у светлу утицаја Гандијеве политичке мисли на савремене друштвене промене. То пружа прилику и за посебан угао гледања из Србије и са Балкана, будући да односи између ЕУ И Индије нису довољно истражени,” приметио је Петровић.    

 

По професору Петровићу, конференција треба да представи културну и политичку стратегију Махатмне Гандија и његових сарадника „као најпримереније индијско савремено социјално наслеђе за текуће установљење ЕУ”.

 

“Индијска култура је међи најстаријима на свету. Са друге стране, Индија је једна од привреда које се данас најбрже развијају, углавном покретана изгледима за дугорочни раст, чиме се превазилази првобитно значење појма ’раст’. Сусрет различитих форми индијске традиционалне културе са технолошким променама омогућава тој држави да има градитељску и посредничку улогу у уравнотежењу и новом разумевању регионалних и глобалних питања,” приметио је др. Петровић.

 

“Поврх тога, етичка димензија индијске политике, која потиче од историјског наслеђа политичких вођа те државе, а нарочито делотворно политичко усмерење Махатме Гандија на ненасилну акцију, омогућила је мирољубиво неутралисање и превазилажење колонијалне зависности и успешну интеграцију Индије. Нека савремена међународна питања могу да буду сагледана кроз однос према Индији и њеним историјским могућностима,” закључио је професор Петровић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 26 септембар 2017 13:45

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија