Кућа Добрих Вести

Login

Људмила Улицка у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ljudmilaaaaaБЕОГРАД - Књижевно вече славне руске књижевнице Људмиле Улицке одржаће се у Амфитеатру Народне библиотеке Србије у петак 30. новембра с почетком у 19 часова.

 

Организатори књижевне вечери су Српски ПЕН центар, Народна библиотека Србије и Издавачка кућа Архипелаг.

 

Људмила Улицка ће разговарати с публиком и потписивати примерке српског издања својих књига. Поред Људмиле Улицке, у програму ће учествовати преводилац Неда Николић Бобић и главни уредник Архипелага Гојко Божовић.

 

У средишту књижевне вечери наћи ће се нови роман Људмиле Улицке Јаковљеве лестве који је недавно објављен на српском језику у издању Архипелага. За овај роман, преведен на више језика, Људмила Улицка добила је највећу руску књижевну награду „Велика књига“.

Роман Јаковљеве лестве представља велику породичну сагу Људмиле Улицке и савремене руске и светске књижевности. Људмила Улицка је обликовала узбудљиву, раскошну и ускомешану слику једне земље у бурним деценијама XX века, све до наших дана.

 

Јаковљеве лестве у свом чудесном ткању обухватају причу о неколико генерација породице Осецки. Та прича протеже се на читав један век, од 1911. до 2011, пратећи неке од најузбудљивијих и најважнијих токова руске и европске историје модерног доба. Читајући раскошну причу овог романа, пратимо како породица Осецки прелази из Кијева у Москву, али и драму Првог светског рата и Октобарске револуције, потом несвакидашње узбудљиву повест о стаљинистичком периоду Совејтског Савеза, о хапшењима, прогонима и гулазима, о Другом светском рату, о временима Хрушчова и Брежњева, све до рата у Авганистану, Горбачова и перестројке, руске кризе деведесетих и до најновијих година и историјских и политичких изазова ове земље. Улицка необично вешто обликује причу у којој стају обични људима са својим судбинама и епохална слике историје и политике, друштвених изазова и идеолошких ломова.

lestvejaklvlejvee          

Потрага за слободом

 

Ова породична сага је и много више од тога, не само прича о великој историји и о личним искуствима, већ несвакидашње проницљива и подстицајна потрага за одговором на питања која опседају књижевност и филозофију од самих почетка: У којој мери је човек слободан или незадовољан? Како околности, ДНК или историја одређују или условљавају конкретног човека?

 

Људмила Улицка (1943, Урал), један је од водећих савремених светских писаца.

 

Људмила Улицка је завршила биологију на Московском државном универзитету 1968. године. Једно време је радила као научник у Институту за генетику у Москви, али је остала без посла јер је на својој писаћој машини прекуцавала забрањени роман. Светску славу стекла је причама и романима који су преведени на више од двадесет језика.

 

Најважније књиге Људмиле Улицке су романи: Соњечка, Медеја и њена деца, Случај Кукоцки, Искрено ваш Шурик, Данијел Штајн, преводилац, Зелени шатор, Јаковљеве лестве, као и књиге прича: Сиромашни рођаци, Љаљина кућа, Девојчице, Провидне приче и Људи нашег цара.

 

Романи и књиге прича Људмиле Улицке преведени су на све веће светске језике.

 

Улицка је добила читав низ руских и међународних књижевних признања, међу којима се налазе: „Медицис“, „Москва-ПЕН“, Руски „Букер“, Награда за руску књигу године, кинеска Национална награда за књижевност, руска награда „Велика књига“, „Гринцан Кавур“, Велика награда Будимпеште, „Симон Бовоар“, Аустријска државна награда за књижевност.

 

Људмила Улицка борави у Београду као гост Српског ПЕН центра, где учествује на панелу Европа разлика или различита Европа који ће се одржати 30. новембра и 1. децембра у Српском ПЕН центру.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 27 новембар 2017 11:33

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија