Кућа Добрих Вести

Login

Трибина „Да се никад не заборави“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

mimБЕОГРАД - У понедељак 29. јануара у 18 часова у Установи културе “Влада Дивљан” ( у сарадњи са ГО Палилула) и у уторак 30. јануара у 18 часова у Културном центру Чукарица, Српско – јеврејско певачко друштво одржаће едукативне трибине „ Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови – музика пише сећања, против предрасуда, расизма, дискриминације, Антисемитизма, …за толеранцију”, а поводом Међународног Дана Сећања на Холокауст.

 

Ова трибина /радионица сећа се свих невиних жртава - Срба, Рома, Јевреја, Старог сајмишта, Бањице, Јајинаца, Јабуке…. За овај пројекат и допринос заједници СЈПД је добило Hello Awards 2015, а држава Израел је доделила Признање за изузетан допринос јачању веза измеђи Израела и Србији (26.1.2016). У јуну 2017 пројекат је презентован у ЕУ парламенту на симпозијуму “ЕУ сећање” као пример добре праксе, а у мају 2017 представљен је у истом својству у Бакуу на Светском форуму о интеркултурном дијалогу.

 

Овакав пројекат је данас заиста неопходан. Јачају десничарске снаге, агресија, млади имају негативне узоре, недовољно знају о прошлости, образовање и моралне вредности су пољуљане, предрасуде и расистички испади нису реткост! Ова трибина учи, првенствено младе, о важности индивидуалне одговорности и реаговања, потреби борбе против предрасуда, значају културе сећања (прошлост је основ садашњости и будућности), значењу правих моралних вредност – емпатија, жртвовање (Праведници) .Поред хора хора СЈПД учествују наши еминентни стручњаци: проф Драган Попадић,социјални психолог (Филозофски факултет), др Милан Кољанин, историчар (Институт за савремену историју) и преживели (данас веоам ретки)!! До сада је реализирано 69 трибина/јавнх часова, присуствовало је преко 13.500, највише младих (средњошколаца, студената...), наставника, професора, директора школа, запослених у локалним Управама, грађанства, дипломата, медија... широке публике.

 

Предавачи се преплићу уз ПП презентације које сјајно допуњују излагања, а хор својом музиком прати, додатно појашњава и осликава дешавања, атмосферу, поруку. Музика пише сећања на све жртве (мала комеморација –Тебе појем, Енош), на деструкцију,смрт, тугу,борбу, али и наду, радост живота (Хава Нагила).

 

„Морамо се сећати Холокауста, свих невиних жртава, само са једним циљем - да се никада никоме нигде не деси поново, али и да се не заборави (с обзиром на све чешће покушаје ревизије прошлости и веома малих број преживелих, којих ускоро уопште неће бити). Везујући дешавања у прошлости са конкретним дешавањима данас акцентира се матрица понављања чиме је индивидуална одговорност данас још већа“, најавило је Српско-јеврејско певачко друштво.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 27 јануар 2018 13:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија