Кућа Добрих Вести

Login

Изложба „Боје живота“ у Прешеву

Оцените овај чланак
(2 гласова)

sjajazivotПРЕШЕВО - СОС Дечија села Србија сутра са почетком у 12 часова организују отварање изложбе „Боје живота“, у Дому културе „Абдула Крашница“ у Прешеву, који је обезбедио простор за одржавање изложбе.

 

Радови приказани на изложби настали су на ликовним радионицама, које су СОС Дечија села Србија уз помоћ академског сликара Милоша Остојића организовала за децу и младе у Прихватним центрима Адашевци и Принциповац током априла 2017, као и на уметничким, креативним и окупационим радионицама које су СОС Дечија села Србија за избеглице организовала у Прихватним центрима Прешево, Кикинда и Обреновац током 2017. године.


Ауторке и аутори су различитих узраста и долазе из различитих земаља. Поред уметничких радова и цртежа, на теме попут апстрактног и акционог сликарства, мртве природе, портрета и маште, на изложби „Боје живота“ биће приказане и фотографије Абузара Соултанија, професионалног фотографа који долази из Ирана, као и плетене рукотворине, вајарски и радови урађени декупаж техником.


Ликовне, уметничке и креативне радионице, као део окупационих активности које СОС Дечија села спроводе са избеглицама, у оквиру програма „Солидарност“, наишле су на велико интересовање и изазвале јако добар ефекат међу корисницима који су на њима открили све могућности које уметност пружа и искористили прилику да универзалним језиком уметности искажу своју креативност и поделе осећања.


Изложба „Боје живота“ већ је приказана у Шиду, Обреновцу, Кикинди и Београду, где је наишла на велико интересовање, а након Прешева обићи ће и друге локације у Србији на којима су СОС Дечија села ангажована на пружању подршке избеглицама, са циљем упознавања са другим културама и указивања на потребе избеглица и тешкоће са којима се оне суочавају.

 

                                                      maslacaka

 

Материјална и психосоцијална подршка деци


Изложба ће за посетиоце бити отворена 27. (поподне) и 28. фебруара 2018. године.


Програм ургентне помоћи „Солидарност“ покренут је у августу 2015. године, са циљем пружања материјалне помоћ и психосоцијалне подршке деци и породицама, избеглицама са Блиског Истока, на њиховом путу кроз Србију. СОС Дечија села Србија обезбедила су Сигурна места за децу, Кутак за мајку и дете, породични кутак, ИТ кутак, подршку “Супер аутобуса” и мобилних тимова, који дистрибуирају материјалну и нематеријалну помоћ, подшку тимова за заштиту деце, као и подршку надлежним државним институцијама и локалним заједницама, кроз јачање њихових капацитета за одговор на избегличку кризу.


СОС Дечија села Србија су хуманитарна, невладина организација, посвећена добробити деце – бризи о деци без родитељског старања, и јачању снага породица и заједница у бризи о својој деци и очувању њихове безбедности, као превентивној мери против напуштања и занемаривања деце. У Србији смо присутни од 2004. године, кроз бригу о деци без родитељског старања у СОС Дечијем селу Краљево, Центре за подршку породици у Нишу, Обреновцу и Београду, Програм подршке хранитељским породицама, Програм за подршку запошљавању младих у Београду, програм хитне помоћи реализован земљотреса у Краљеву, поплава у Обреновцу и Лазаревцу и програм хитне помоћи избеглицама у транзиту кроз Србију.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 26 фебруар 2018 14:59

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија