Кућа Добрих Вести

Login

Адлигат: Културне везе са Индонезијом

Оцените овај чланак
(1 Глас)

direktornacionalneБЕОГРАД - Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ у оквиру ког су отворени Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања развија живу културну активности и размену са Индонезијом. У последњих недељу дана потписана су два протокола о сарадњи у Џакарти, поводом отварања збирке Индонезије у Београду у овом Удружењу.

 

У Институту Кесениан, угледном индонежанском универзитету за уметност у Џакарти, Лазића је дочео директор Сено Гумира Аџидарма, као и четворо ректора и велики број заменика ректора. У свечаној атмосфери потписан је протокол о сарадњи између ове институције и Адлигата који ће омогућити богате активности у будућности, размену професора, књижевника, студената, изложби, објављивање превода итд.

 

Лазић је иницирао да индонежански писци посебно за индонежанску збирку у Адлигату поклањају своје рукописе и предмете, како би се збирка обогатила на и на овај начин и како би Београд постао прави центар за представљање и изучавање индонежанске културе.

 

Овом приликом Лазићу је уручена почасна плакета института, а оснивач, књижевник Сено Гумира Адлигату је поклонио свој оригинални, необјављени дневник у рукопису писан пре неколико деценија, током путовања по Калимантану. „Ја га сам нисам читао годинама, и не сећам се шта у њему пише – знам само да сам у то, младалачко доба, био убеђен да сам велики писац“ – рекао је са осмехом на уснама, током свечане примопредаје дневника Сено, иначе данас један од најугледнијих великана индонежанске писане речи.

 

Поред многобројних ректора и професора, Лазић је у Институту Кесениан имао част да се упозна и са књижевником старије генерације, Сепардијем Ђоко Дамоном, једним од најзначајнијих индонежанских песника последњих пола века. Господин Дамоно је Адлигату поклонио комплет својих књига на којима је написао посвете.

 

Председник Адлигата, Виктор Лазић, одржао је званичне разговоре и са директором и представницима Народне библиотеке Индонезије и генералним секретаром Архива Индонезије. У парламенту Индонезије Лазић је био гост потпредседника парламента, па је у овој институцији примљен са највећим поштовањем. Посебно је за његову посету отворена свечана сала за заседања народне скупштине ван уобичајеног радног времена парламента.

 

Потписан је протокол о сарадњи и са Друштвом „Салихара“, најзначајнијим приватним културним центром у Џакарти у коме је Лазића дочекао оснивач и директор, такође знаменити индонежански књижевник господин Гоневан Мухамед. У срдачној атмосфери, Лазићу је поклоњено више стотина књига за збирку Индонезије, а директор је најавио и донацију својих рукописа и предмета.

 

Књижевници Сено Гумира Ађидарма и Гунаван Мухамад проглашени су за почасне чланове – пријатеље Адлигата и у свечаној атмосфери уручене су им чланске карте. Овом приликом Адлигат је у Џакарти, услед многобројних активности, именовао амбасадорку – званичну представницу Удружења у Индонезији, госпођу мр Христину Николић Мурти која је један од највећих српских експерата за индонежански језик и културу. Очекује се да ће се, њеним ангажовањем за Адлигат на резиденцијалној основи, значајно унапредити културне везе Србије и Индонезије.

 

Све активности у Индонезији организоване су у сарадњи и уз подршку амбасаде Индонезије у Џакарти захваљујући амбасадору Слободану Маринковићу који је свесрдно подржао пројекте Адлигата и пружио сву неопходну логистичку подршку амбасаде.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 22 април 2018 22:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија