Кућа Добрих Вести

Login

Додела награда учесницима пројекта „Рука у тесту“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ruka-u-testuiiiiiiФранцуски институт у Србији слави Међународни дан заштите животне средине уз награде ђацима српских основних и средњих школа који су учествовали на конкурсу ʺРука у тестуʺ који се ове године бави обновљивим изворима енергије.

 

Програм ʺРука у тестуʺ има за циљ да побољша квалитет наставе природних и технолошких наука у школским установама. Подржава наставнике у спровођењу истраживачке педагошке методе која омогућава подстицање радозналости и научног духа код ђака.

 

Француски институт у Србији и Амбасада Француске у Србији, у сарадњи са професором Стеваном Јокићем, оснивачем српског огранка програма, покренули су шести пут заредом конкурс ʺРука у тестуʺ на тему ʺУ освајање обновљивих извора енергијеʺ, у оквиру пројекта ʺКараван за климуʺ, који су подржали Француски институт у Паризу, група Суез, Делегација Европске уније у Србији и канцеларија Програма Уједињених нација за развој у Београду.

 

Овај конкурс намењен основним и средњим школама подстакао је ђаке 4 гимназије и 22 основне школе из Србије да размишљају и раде на свим видовима деловања који доприносе очувању наше планете. Они су, тако, представили различите радове везане за смањење расипања хране, последица бацања пластике, смањење отпада… у различитим облицима попут макета, видео репортажа, фотографија, радионица… пројекти су морали да се односе на најмање једну од следећих подтема:

 

Употреба чисте енергије

 

Осмислимо енергију сутрашњице

 

Штедимо енергију

 

Иако су сви разреди добили честитке за своје радове, додељене су три специјалне награде.

 

Директор Француског института у Србији и саветник за сарадњу Амбасаде Француске у Србији, Жан-Батист Кизен, уручио је награде учесницима приликом заустављања Каравана за климу у Београду 5. јуна 2019. године у 11:00 часова (Змај Јовина 11, Београд).

 

Додела награда

 

Приликом доделе награда биће присутно 10 група. Очекује се 70 младих и 25 инструктора. Школе које су учествовале на овом конкурсу долазе из целе Србије.

 

Све групе ће добити диплому, 8 књига и једну дрвену игру. Три победничка тима добиће и материјал за повртарство (стелажу за саксијама, прибор за заливање, рукавице за рад у повртњаку) како би свако могао да научи да узгаја цвеће или поврће у школи.

 

Победнички пројекти

 

Награда у категорији ʺОбразовањеʺ: ОШ Деспот Стефан Лазаревић, Бабушница

 

Ðаци су прочитали одломке из књиге о енергији и изнели своје утиске. Истраживали су и циљеве Програма Уједињених Нација за развој у Србији. Направили су велику друштвену игру са питањима о обновљивим изворима енергије као и менталну карту о енергијама. Радили су и на презентацији, коју су направили старији ђаци.

 

Награда у категорији ʺИновацијаʺ: ОШ Свети Сава, Ниш

 

Ученици су радили по групама како би осмислили нове начине за производњу струје: постављање соларних панела на рекламним паноима, додавање педала компјутерима да би се створила струја и смањила гојазност, прављење аутомобила са турбином на воду, под спортске дворане направљен од струје захваљујући механичкој енергији спортиста, претварање механичке енергије љуљашки и трамполина…

 

Награда у категорији ʺДеловањеʺ: Карловачка гимназија, Сремски Карловци

 

Ученици су направили студију о енергетском билансу зграде гимназије, карактеристичне прорачуне места, казана, клима, прорачуне за увођење соларних панела. Представили су резултате пројекта школској управи, локалној самоуправи, министарствима и референтним институцијама како би се пројекат спровео у дело.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 05 јун 2019 11:53

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија