Кућа Добрих Вести

Login

Друга Балканска физичка олимпијада

Оцените овај чланак
(2 гласова)

olimpijadablalkanakdfdfdfdfЈош један запажен успех ученика из Србије у Крајови,у Бугарској.

 

Организатори су објавили званичне резултате, ученици из Србије су поново остварили запажен успех освојивши једну златну и једну сребрну медаље, као и једну похвалу.

 

Златну медаљу је освојио Душан Бегуш, ученик трећег разреда Математичке гимназије у Београда, сребрну је освојио Алекса Ђорђевић ученик тречег разреда гимназије „Светозар Марковић” у Нишу, док је похвалу освојио Милош Пурић, Математичка гимназија у Београду.

 

 

У незваничном поретку земаља учесница, први су поново ученици из Румуније који су освојили 2 златне, једну сребрну и једну бронзану медаљу, док су ученици из Србије и Бугарске овога пута „заменили“ места, тако да су ученици из Бугарске други, а ученици из Србије трећи.

 

На другој Балканској олимпијади из физике учествовало је 47 ученика из 12 земаља; 9 пуноправних чланица Балканске уније физичара: Бугарска, Црне Гора, Грчка, Кипар, Молдавија, Румунија, Северна Македонија, Србија и Турска, као и 3 гостујуће земље: Босна и Херцеговина, Словенија и Туркменистан. Ученици из Израела су учествовали ван конкуренције.

 

„Друга Балканијада“ је у потпуности одржана онлајн. Такмичење је отворено у суботу 24. октобра поздравним речима преседника Европског друштва физичара др Лука Бержеа, и председника Балканске уније физичара, професора Горана Ђорђевића, са Департмана за физику Универзитета у Нишу.

 

Вође тима су били професори наших ученика: др Иван Станић из Математичке гимназије у Београду и Јелена Ђорђевић из Гимназије „Светозар Марковић“ у Нишу Члан Међунарондог жирија био је др Драгољуб Димитријевић доцент на ПМФ у Нишу и професор у Гимназији „Светозар Марковић“.

 

Награде и признања су обезбедили Универзитет у Крајови и Европско Друштво физичара - Комитет за европске интеграције. Апсолутни победник олимпијаде Душан Бегуш, Математичка гимназија Београд, добиће специјално признање, дар Центра Балканске мреже за математичку и теоријску физику (SEENET-MTP) из Ниша.

 

Домаћин треће по реду „Балканијаде“, као и начин њеног одржавања одредиће Извршни комитет Балканске уније физичара, крајем године, након консултација са колегама са Кипра и из Грчке.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 01 новембар 2020 17:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија