Кућа Добрих Вести

Login

Подстакнимо солидарност – нови конкурс међународног школског такмичења

Оцените овај чланак
(3 гласова)

mladiБЕОГРАД – Академија средњеевропских школа (ACES) отворила је нови циклус такмичења за прекограничне школске пројекте и размену ученика: „Подстакнимо солидарност: Бринимо о другима и делимо оно што имамо“.


Рок за пријем пријава је 15. април 2015. године а на овом конкурсу могу да учествују ученици средњих кола из Албаније, Аустрије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Хрватске, Мађарске, Македоније, Молдавије, Румуније, Републике Чешке, Словачке, Србије и Косова.


Школе које буду представиле најбоље пројекте освојиће вредне новчане награде.


Сви људи су једнаки, али немају сви једнаке могућности. На жалост,неки људи су у животу мање повлашћени из овог или оног разлога. Неки можда имају посебне потребе, живе испод граница сиромаштва или су маргинализовани због тога ко су, одакле долазе или нечега што имсе десило у животу.


ACES тежи стварању друштва у коме се људи брину једни о другима, у коме људи не само што траже своја права, већ су свесни и своје одговорности за добробит свих. АCES промовише идеју партнерства на једнаким основама и заједничке одговорности.

 

Захваљујући међународном карактеру ове идеје, ученици охрабрују ученике и наставнике да размишљају изван граница свог непосредног окружења. Стицање пријатеља из других земаља и сагледавање сопствене земље из другачије перспективе оснажује критичко размишљање, емпатију и солидарност, а у исто време доноси и доста забаве", објашњава Робин Госејохан (Robin Gosejohann), менаџер пројекта ЕРСТЕ Фондације.


Једно такмичење – много победника


У периоду од 15. јануара до 15. априла 2015. године, школе које су заинтересоване да учествују у овој иницијативи треба да пронађу партнере из земаља региона ЦИЕ и предају предлог заједничког пројекта. Конкурс је отворен за школе у земљама учесницама пројекта, а циљну групу чине ученици узраста од 12 до 17 година. Апликација за проналажење партнерске школе је доступна он-лајн, на веб сајту ACES (www.aces.or.at/partnerfinder).


Међународни жири ће одабрати и наградити најбоље идеје. Победницима ће бити пружена подршка за реализацију прекограничних пројеката. Завршни сусрети међународних делегација које ће представити победничке пројекте представљаће прилику и за размену идеја и унапређење образовних процеса.


ACES представља пројекат који је покренула ЕРСТЕ фондације на пољу едукације, а за координацију иницијативе су задужени аустријска организација Интеркултурални центар и словачко удружење Вчели дом. Ова школска мрежа активна је од 2006. године и читавој средњој и југоисточној Европи, а основни циљ деловања је унапређење размене и културног дијалога међу младима. У мрежу је укључено 15 држава региона ЦИЕ, уз подршку министарства образовања. До сада је више од 25.000 ученикаи 3.600 наставника учествовало у програму ACES.


Србија је део ове прекограчничне мреже школа од 2007. године и до сада је у програму ACES учествовала 41 школа из наше земље. Претходни победници овог такмичења долазе из Лазаревца, Суботице, Бујановца и Београда.
Више информација на: http://www.aces.or.at

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 16 јануар 2015 10:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија