Кућа Добрих Вести

Login

Отворен дводневни скуп „Нове технологије у образовању“

Оцените овај чланак
(1 Глас)

skupppppБЕОГРАД - Дводневни скуп „Нове технологије у образовању“ посвећен употреби информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у систему образовања је данас свечано отворен.

 

Присутнима на отварању обратила државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Снежана Марковић која је том приликом истакла да „употреба савремених информационо-комуникационих технологија није напредак и сврха сама по себи, већ је неопходна спрега са педагогијом".

 

"Овај догађај има сврху да се знање наставника унапреди, али и да се у јавности подигне свест о важности употребе ИКТ и на тај начин унапреди системобразовања, а све за добробит ученика које припремамо за живот у 21. веку.”

 

У конференцијском делу програма “Нових технологија у образовању” било је речи о стратешком, али и свакодневном приступу употреби ИКТ у школама и на факултетима, о обуци наставника за употребу нових технологија у настави, дигиталним уџбеницима, учењу преко интернета и другим важним темама. Акценат је на практичним решењима, па су прилику да представе своју свакодневну употребу нових технологија у школи добили учитељи, наставници и универзитетски професори из целе Србије, земаља у региону и Велике Британије. Посебан сегмент програма биће посвећен инклузивном образовању уз подршку нових технологија.

 

 „Ресорно министарство за телекомуникације је као један од стратешких циљева поставило развој и улагање у образовање кроз примену савремених технологија и том циљу тежимо кроз пројекте и конкурсе које спроводимо.“, навела је идржавна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић. Државна секретарка је истакла да је дигитална писменост данас услов како за даље школовање тако и за запослење у готово свим гранама.

 

 Чадеж: Улагање у обуку кадрова - дугорочна стратегија за постизање конкурентности

 

 Председник Привредне коморе Србије Марко Чадежје навео „да улагање у обуку и развој кадрова, како кроз формални тако и кроз неформални систем образовања, је најбоља дугорочна стратегија за постизање конкурентности, нарочито имајући у виду чињеницу да је у време брзих друштвених и економских промена заснованих на новим знањима, технологијама и производима ,вредност и употребљивост стечених знања све краћа”.

 

 Међу више од педесет предавача на „Новим технологијама у образовању“ је и велики број британских стручњака. У сајамском делу програма своја технолошка решења за образовање представиће и осам британских компанија. Говоривши на отварању, амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф рекао је: “Уједињено Краљевство је широм света препознато као важан и кредибилан партнер у области примене и развоја нових технологија у образовању. У Британији се већ више од 30 година одржава водећи светски сајам нових технологија у образовању – Bett Show. Циљ овог великог окупљања је да истиче позитивне примере, отвара дебате, подстиче развој и, уједно, промовише најновија достигнућа из области информационих технологија у образовању.”

 

“Кроз пројекат “Дигитална учионица”, Samsung активно учествује у обликовању будућности учења и унапређењу образовања и образовног система, нудећи један нови приступ у свакодневној настави, бржу размену мултимедијалног садржаја, већу интерактивност и ангажованост у раду уз помоћ иновативних технологија. На овај начин подстичемо наставнике и ученике да приступе новом искуству учења, у којем технологија омогућава приступ знању свима, ма где се налазили истљакао је Милан Вујовић, директор маркетинга компаније Samsung која је подржала догађај као златни партнер.

 

Присутнима се обратила и Наталија Јеленскаја Коцовић, менаџер за југоисточну Европу у компанији Pearson, златном партнеру „Нових технологија у образовању“ и, између осталог, истакла: “Ова конференција, као и друге конференције из области образовања, на којима педагози радо учествују, треба да разбије стереотип да нове технолгије нису за Србију и њене ђаке већ да се то тамо негде далеко, ради лакше. Заједно можемо да покажемо да Србија има потенцијала да најновијим наставним методама подучава своје ученике.”

 

 Испред British Councilа, једног од партнера који организују „Нове технологије у образовању“, присутнима се обратио Тони О’Брајан, директор за западни Балкан: „Кажу да постоје три универзална језика – фудбал, енглески и језик компјутера. Ми у Британији желимо да верујемо да смо добри у све три наведене ствари, а недавно смо јасно показали и колики значај придајемо компјутерима и информационо-комуникационим технологијама уопште. Наиме, од прошле године, информатика и програмирање су обавезни предмети од првог разреда основне школе у Британији.“

 

Ову дводневну Конференцију ће пратити сајамски програм у оквиру кога ће практична решења у области ИКТ у образовању представити више од 40 компанија из Србије, замаља региона и Велике Британије. Посетиоци сајма ће моћи да присуствују часу у дигиталној учионици, да виде како изгледају интернет уџбеници, зашто је процес учења делотворнији када је у учионици робот, а схватиће и да друштвене мреже могу да буду коришћене као дидактичко средство.

 

Међу излагачима биће и највеће компаније у овој области, као што су Samsung, Pearson, IBM, Comtrade, HP, Intel, Lanaco, Oracle и многе друге.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 27 фебруар 2015 23:12
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија