Кућа Добрих Вести

Login

Пројекат за запошљавање младих у Србији

Оцените овај чланак
(2 гласова)

VANJAAAAAБЕОГРАД - Министарство омладине и спорта Републике Србије представило је јавности пројекат који се тиче запошљавања младих у Србији.


Министарство омладине и спорта покренуло је овај пројекат уз подршку представника младих из савеза невладиних организација КOМС (Кровна организација младих Србије) и НАПОР (Национална асоцијација практичара и практичарки омладинског рада), у циљу побољшања положаја младих и њиховог даљег развоја.

 

Како је речено приликом посете "Ер Србији", у оквиру пројекта ће се кроз истраживање и разговор са водећим компанијама у Србији утврдити проблеми и осмислити методе за смањење незапослености младих што је један од основних циљева Владе Србије. 

 

 

 

Тим поводом, министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је компанију Air Serbia, и разговарао са руководством и директором компаније Данетом Кондићем, објавило је Министарство омладине и спорта.


,,Наша жеља је да нађемо прави начин како да спречимо да млади одлазе из земље, да спречимо њихово размишљање да након факултета индексе замене пасошима и да своју срећу траже у неким другим срединама, уместо да остају у својим градовима и поспешују саму економију Србије и својих градова“, рекао је министар омладине и спорта Вања Удовичић.


На сусрету је указано на значај овог пројекта с обзиром на чињеницу да четвртину укупног броја незапослених у Србији чине млади људи између 20 и 29 година. Према његовим речима, у иностранству живи и ради преко 2.000.000 наших становника. Иако статистика показује да се последњих година број одлазака у иностранство смањио, те бројке и даље су велике – Србију годишње напусти један мањи град.


У наредном периоду у плану је да се обиђе 20-30 компанија које су најзаступљеније у Србији. 


Идеја је да кроз овакве посете и разговор са компанијама утврдимо која су занимања тражена у Србији, какви су критеријуми за запошљавање младих и на који начин можемо заједно да допринесемо стварању квалитетних кадрова, а крајњи циљ је да створимо подстицајне услове за младе, како би остали у Србији и својим знањем и вештинама допринели њеном економском напретку.


Air Serbia је прва компанија са чијим се руководством разговарало а у протеклој години запослила 700 људи.


Представник Кровне организације младих Србије, Александар Линц Ђорђевић, рекао је да КОМС подржава ову иницијативу јер је проблем незапослености младих не само проблем младих већ и целе државе. Он додаје да ће се паралелно са реализацијом пројекта Министарства омладине и спорта, КОМС консултовати са представницима младих како би добили ширу слику проблема.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 фебруар 2015 22:34
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија