Кућа Добрих Вести

Login

Министри у концерну „Бамби-Банат“ у Пожаревцу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

plazmaaaaaПОЖАРЕВАЦ - Незапосленост младих један је од највећих проблема, а Србија има одличне компаније које могу са ресорним министарствима да пронађу могућности за интензивније запошљавање младих, сложили су се данас у Пожаревцу представници Владе и компаније "Бамби".


Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, у обиласку компаније "Бамби" у Пожаревцу, истакао је да му велико задовољство што се налази у компанији која поштује закон, пријављује раднике, има синдикате и запошљава особе са инвалидитетом у складу са законом, објављено је на сајту Министарства рада.


"То је нешто што служи на част "Бамбију" и мени као ресорном министру чини да будем искрено срећан и да се захвалим људима који воде "Бамби", јер не занемарују права радника и њихов положај, на конто профита. То је нешто што треба да буде пример и другим компанијама", рекао је Вулин.


Он је нагласио да "Бамби", поред свих специфичности, "болује" и тражи да се реше проблеми који траже и остале успешне компаније.
То су, према његовим речима, проблем нелојалне конкуренције, неодговарајућег образовног профила, очекиване и потребне радне снаге, као и проблем кретања на тржишту новца, колико нешто заиста кошта.


Према његовим речима, на неке ствари држава може да одреагује, а на неке не.
"Нелојална конкуренција, неодговарајући образовни профили, то су ствари са којима ова држава може и мора да се избори. Ми у томе имамо подршку ове компаније, одговарајућих удружења послодаваца, али и синдиката", сматра Вулин.


Велики потенцијал у кондиторској индустрији


Министар омладине и спорта Вања Удовичић, током посете компанији "Бамби", рекао је да се пројекат, који је покренуло министарство омладине и спорта у сарадњи са свим министарствима, поготово уз велику подршку министра Александра Вулина и његовог министарства, односи на запошљавање младих и за крајњи циљ има доношење предлога националних мера за запошљавање младих.


Удовичић је истакао да је циљ да се кроз разговоре са разним компанијама у разним областима стекне јасна слика, која ће образложити предности и мане у односу на запошљавање младих у Републици Србији.


"Данас посетом компанији "Бамби" скрећемо пажњу и на кондиторску, прехрамбену и пољопривредну индустрију, јер сматрамо да велики потенцијал Србија има управо у овим областима. "Бамби" јесте компанија која је лидер, не само у Србији, већ и у региону и која раме уз раме може да стане са свим светским кондиторским компанијама", рекао је Удовичић.


Он је нагласио да 17 одсто нашег бруто домаћег производа носи пољопривреда и прехрамбена индустрија, те да гледајући једну трећину од укупног броја незапослених коју чине млади у Пожаревцу, жеља јесте јачање не само ове компаније, већ јачање свих компанија, а самим тим и јачање бруто домаћег производа у Србији.


"А не да извозимо наше младе и најталентованије кадрове и да јачамо домаћи производ у иностраним земљама. Данас смо стекли јасну слику и добили смо конкретне предлоге. Крајњи циљ није само доношење мера за запошљавање, већ и да се те мере спроведу у пракси", рекао је Удовичић.


Према његовим речима, постоји квалитетан одзив свих компанија и привредних друштава, а и велика подршка свих омладинских организација и његово министарство жели да се активно бави највећим проблемима, а један од њих је незапосленост младих.


Милетић: Постоје могућности за запошљавање младих


Генерални директор концерна "Бамби" Мирослав Милетић навео је да је упознао министре са активностима те компаније о врло битној теми, а то је запошљавање младих.
"Овде смо данас такође указали на одређене проблеме који постоје у једном јазу између данашњег образовања у Србији, тих профила и оног што је у самој пракси, и кроз дуално образовање које омогућавамо својим запосленима кроз све врсте тренинга и едукација", рекао је Милетић.


Добијамо велики број квалитетних стручњака који остају овде у земљи, који добијају прилику и да се дошколовљавају на највећим светским универзитетима и пословним школама, и онда се као кадрови који ће представљати будућност компаније једноставно уграђују у њу "на исти начин као и ми који смо својевремено као стипендисти-приправници почели да радимо у компанији", каже Милетић.


"Мислим да смо заједнички закључили да Србија има одличне примере компанија које могу у корелацији са ресорним министарствима и са Владом да пронађу могућности за интензивније запошљавање младих, њихово укључивање и у социјалне и у радне процесе и самим тим обезбеђење будућности", истакао је Милетић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 27 март 2015 19:28
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија