Кућа Добрих Вести

Login

Вредна европска награда за студенте са предузетничким духом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

nagradjeniБЕОГРАД - Први пут у Србији додељене су Награде за друштвено предузетништво намењене младима. 


У конкуренцији је било 400 студената са идејама за покретање бизниса.

Три предузетничка пројекта студената са државних и приватних универзитета у Србији награђена су на највећем европском такмичењу за друштвено предузетништво посвећеном студентима, под називом „Social Impact Award", које је први пут ове године одржано и у нашој земљи. Награде за најбоље пројекте - по 3.000 евра почетног капитала за реализацију пројеката, одлазак на две међународне конференције и менторску подршку стручњака - добили су тимови „Млади за старе“ из Пирота, „Еко гајбица“ из Новог Сада и „Школски пратилац“ из Београда.


„Веома смо задовољни интересовањем за Награду, као и активностима које смо заједнички реализовали у оквиру образовног дела програма. Одржали смо 33 радионице, у Нишу, Новом Саду и Београду, у којима је учествовало преко 400 студената, а као резултат овог рада у финалној фази смо имали десет изузетних пројеката“, рекао је Милош Пауновић, представник удружења Разливалиште, организатора такмичења.


Првонаграђени тим из Пирота, чији су чланови Маја Миленковић, Алекса Живковић, Ристо Делић, Дејан Протић и Владимир Пувача, представио је идеју да кроз пројекат „Млади за старе“ помогне старијим особама у обављању свакодневних послова, промовишући притом самоодрживе видове транспорта. Други победнички тим, који чине Душанка Красић, Снежана Јовичић, Предраг Лугоња и Борис Попов, представио је пројекат назван „Еко гајбице“ из Новог Сада, осмишљене као оазе здравља састављене од „мини градске апотеке“ која нуди лековите биљке и „мини супермаркета“ који нуди свеже јестиве и зачинске биљке. Трећи победнички тим стоји иза пројекта „Школски пратилац“ из Београда, који тежи да пружи безбедно окружење за одрастање кроз бригу о деци на путу до школе, а творци идеје су Кристина Милетић, Дејана Бошковић, Валентина Јовановић и Милош Буквић.


„Поносни смо што се и Србија придружила земљама које кроз Social Impact Award промовишу друштвену одговорност и предузетништво међу студентима. Уверили смо се да студенти у Србији имају одличне идеје и радујемо се што ћемо пратити реализацију три најбоља пројекта“, изјавила је Јована Трифуновић, представница ЕРСТЕ Фондације која пружа подршку пројекту Награде за друштвено предузетништво у читавом региону.


Организатор такмичења је удружење Разливалиште, подржано од стране Impact HUB Београд, као и компаније Koka-Kola Helenik и Ерсте Банке, док је ЕРСТЕ Фондација вишегодишњи регионални партнер пројекта.


Social Impact Award je награда установљена 2009. године од стране Универзитета за бизнис и економију из Беча и Impact HUB-a.

 

Велики успех пројекта одражава се у чињеници да је 60 одсто пријављених идеја имплементирано, док 35 одсто њих остварује приходе. Само током прошле године такмичење је окупило 2.000 студената из осам земаља који су предложили идеје за 404 пројекта.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 29 мај 2015 21:53
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија