Кућа Добрих Вести

Login

Натуралнa размена кукуруза за товне свиње и јунад

Оцените овај чланак
(3 гласова)

logoooBEOГРАД - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде упутило је иницијативу Републичкој дирекцији за робне резерве и Министарству спољње и унутрашње трговине и телекомуникација да интервенише са 68.000 тона меркантилног кукуруза кроз натуралну размену за товне свиње или јунад.

Надлежнима је предложено да се натурална размена односи на примарну пољопривредну производњу - регистрована пољопривредна газдинства: физичка и правна лица, земљорадничке задруге и предузетници који имају затворени производни циклус товних свиња и товне јунади. 
Министарство је овај захтев упутило кaкo би сe пoдстаклa производњa јунећег и свињског меса и на тај начин задовољила потреба домаћег али и повећао извоз овог меса на страна тржишта.

Деценијско смањивање сточног фонда

Последњих деценија сточни фонд у Србији се смањује за два до три одсто годишње. Надлежни уверавају произвођаче да ће највише новца из аграрног буџета бити уложено у сточарство. Поред повећања броја грла, мора се водити рачуна и о квалитету меса и млека.
У земљи има око 900.000 говеда, што је за преко 300.000 грла мање него 2000. године, док је у протеклих 12 година број свиња смањен за више од 600.000.
Подаци показују и да у земљи има између 30 и 40 хиљада празних обора и штала а произвођачима највише брига задаје неуређено тржиште.
Сточарска произвдња прошле године вредела је 1,8 милијарди долара, што је за проценат мање него 2011. године. У протеклих 20-ак година не смањује се само број стоке, него и потрошња меса и млека. Тако сваки становник Србије у просеку годишње поједе око 40 килограма меса и попије 55 литара млека. То је два до три пута мање од становника ЕУ.

Тешко до квоте за извоз у ЕУ

Питање је да ли ће Србија ове године успети да на тржиште ЕУ извезе сто тона јунетине, иако квота за извоз „беби бифа“ на тржиште Уније износи 8.875 тона.
Србија је прошле године у ЕУ извезла 439 тона „беби бифа“, док је на пример, 2006. тај извоз износио 2.860 тона.
Наша земља од 1996. има дозволу за извоз јунетине у ЕУ – квота за извоз беби бифа на то тржиште најпре је била 10.000 тона, па је смањена због тога што тај контигент никада није остварен.

Србији, уколико се оваква тенденција настави, прети гашење извоза те врсте меса на тржиште ЕУ по префенцијалним условима, јер нисмо способни да у „земљи житници“ произведемо довољан број јунади.
Некадашња СФРЈ је деведесетих година извозила 50.000 тона „беби бифа“, од чега је пласман из Србије био 30.000 тона.
За испуњавање садашње квоте за извоз у ЕУ потребно да Србија има 100.000 грла говеда, а тај број грла сада износи 15.000 до 20.000.

                                                                            Извор: Кућа добрих вести/Министарство пољопривреде


Последњи пут измењено недеља, 29 септембар 2013 17:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија