Кућа Добрих Вести

Login

Велики потенцијал органске производње у заштићеним подручјима

Оцените овај чланак
(1 Глас)

uvacccccОрганска производња у заштићеним подручјима светски је тренд па је намера државе да се са таквим трендом усклади и да за свако подручје пронађе и подржи еколошко, економско и друштвено одрживо решење“, истакнуто је на семинару који је у Увцу разматрао могућности производње у еколошки одрживој средини.


„Органска производња у заштићеним подручјима подразумева далеко већу улогу заштићених подручја у социјалној, еколошкој и економској димензији и локалне и шире заједнице“, истакла је министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић која је учествовала на овом семинару.


Она је нагласила и да је недавно усвојен Закон о националним парковима и да је важно да овај закон, као и други прописи којима се штити природа буду примењени у пракси, да се на њиховој примени ради, крајње професионално и одговорно и да резултати буду видљиви, а циљеви постигнути.


„Органска производња воћа, поврћа, ратарских култура као и узгој домаћих, аутохтоних раса животиња на еколошки начин доприносе, очувању природних вредности заштићених подручја, не нарушавају еколошки склад, а у исто време за локално становништво органска производња је могућност за обезбеђивање значајних прихода и бољи квалитет живота“, нагласила је министар.


Србија, упркос, изванредним условима за органску производњу, ову могућност искористила је минимално и да данас имамо тек око 0,26% пољопривредних површина под органским засадима.


Органска производња је и за нас огромна, али минимално коришћена могућност да се уз очување природних вредности подручја, повећа производња ових производа, да се обезбеди значајан приход пољопривредних газдинстава, да се њом обезбеди и велики број нових радних места, нови брендирани српски пољопривредни производи, али и сигуран пут ка очувању традиције српске пољопривреде и развоју српског сеоског и еко туризма.


Потребно је пронаћи модел како искористити оно што нам је природа дала, а при том не нарушити савршен природни склад заштићених подручја. Како помоћи пољопривредницима да организују органску производњу, да сертификују своје производе, да их продају и за њих остваре реалну, тј. адекватну цену, баш онакву какву постижи и произвођачи органских производа у другим земљама.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено понедељак, 12 октобар 2015 22:05
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија