Кућа Добрих Вести

Login

Храна за Европу

Оцените овај чланак
(1 Глас)

sajt2-uvodnaСУБОТИЦА – У организацији Економског института и Друштва аграрних економиста Србије, у Суботици ће сутра бити свечано отворен други по реду Пољопривредни форум „Храна за Европу“, посвећен новој стратегији развоја агропривреде Србије, али и приступању Европској Унији (ЕУ).

Скуп ће, како су најавили организатори, отворити министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије Горан Кнежевић, а у раду ће учествовати и министар пољопривреде Републике Хрватске Тихомир Јаковина.

Форум, који траје до 13. октобра, биће посвећен како оцени садашњег стања и  досадашњим тенденцијама, тако и предстојећим изазовима, ризицима и перспективама прилагођавања агропривреде Србије у најзахтевнијој фази периода приступања Европској унији.

Специјални гости биће и водећи стручњак Светске банке за пољопривреду за регион Европе и централне Азије Холгер Креј и директор за међународне односе и проширење у оквиру Генералног директората за пољопривреду и рурални развој Европске комисије Џон Кларк.

 

Србији неопходна нова стратегија развоја пољопривреде

 

Након што буде добила статус кандидата за чланство у ЕУ, Србији предстоје свеобухватне припреме и преговори о приступању уједињеној Европи.
Искуства 12 земаља, које су у Европску унију ушле 2004. и 2008. године, и Хрватске која ће 2013. постати 28. чланица европске породице народа, указују да је агропривреда област у којој су преговори најсложенији и најделикатнији. Због тога су у оквиру те гране и припреме најтемељније - од пописа у пољопривреди, преко хармонизације регулативе, изградње институција, едукације кадрова, до коришћења претприступних европских ИПА фондова.

Да би се што боље прилагодила заједничкој аграрној политици ЕУ и  позиционирала на међународном тржишту, Србији су, пре свега, како истичу организатори, неопходни нова стратегија развоја агропривреде, као кровни документ који би усвојио парламент, и подстицајнији аграрни буџет.
На овогодишњем Форуму најављено је учешће представника државе и струке, генерални директори и менаџери пољопривредних, прехрамбених компанија и задруга, индивидуални пољоприврени произвођачи, представници трговинских ланаца, банака и других финансијских организација и осигуравајућих кућа.

 

Како привући инвестиције у пољопривреду

 

Очекује се да скуп пружи одговоре на неке актулне теме из области аграра, као што су: одређивање главних праваца реформи и транзиције агропривреде у земљама ЕУ, као и на то како да се Србија што боље уклопи у заједничку пољопривредну политику Уније.

Битна су, како је предочено, и искуства транзиционих земаља у области агропривреде у преговорима на путу од кандидата до члана ЕУ, као и одговор на питање како што боље искористити прозводне потенцијале за већи извоз пољопривредно прехрамбених производа.

Расправљаће се и о томе како да домаћи произвођачи „освоје“ европске трговинске ланце, како привући што више инвестиција у пољопривреду, побољшати финансирање задруга и малих и средњих предузећа у агробизнису....

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 11 октобар 2012 14:44
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија