Кућа Добрих Вести

Login

Игор Владикин – Метропол, мој пословни сан

Оцените овај чланак
(16 гласова)

igorvladikinБЕОГРАД - После читања овог текста вероватно неће бити људи који ће проћи поред хотела “Метропол Палас” (Metropol Palace) у Београду, а да се не запитају - ”Да ли стварно иза овог пројекта стоји један 30-годишњак?” - Игор Владикин.

 

Разговор који смо водили са овим дивним младим човеком, из мешовитог руско-бугарског брака, кроз чије је руке прошло 95 одсто свих уговора везаних за овај хотелски бисер у саставу “Luxury Collection Hotel” Sheraton-а, као и исписане странице о његовом животу, стрпљивом “раду, реду и дисциплини”, што је и његов животни мото, посведочиће и дати одговор - “да – могуће је”.
На питање "Куће добрих вести" о томе како да га представимо нашим читаоцима, у смислу функције коју има у "Метропол Паласу", Игор, који одлично говори српски језик, каже да је на то доста компликовано одговорити, али да је тренутно контролор оперативних грађевинских послова на хотелу, контролор трошкова, али и свих финансија.

До резултата се долази само напорним радом, редом и дисциплином

Сваки сегмент овог захтевног посла захтева и целог “човека, који у последњих неколико година веома мало спава”, како сам каже, потврђујући тиме чињеницу да се до великих резултата стиже само уз велики рад и како многи успешни људи воле да кажу да се до “ 'успеха преко ноћи', долази после много година, односно, чак деценија мукотрпног рада”.
Од свакодневних ангажмана - од приватизације хотела за коју је био задужен, па до проласка захтевних бирократских процедура везаних за заштиту споменика културе, у какво спада и здање овог култног хотела са богатом историјском традицијом, само су део послова које је Владикин обављао и још то чини, задужен за то од власника хотела - “The Sheraton Sofia Hotel-Balcan”.
Игора је, наиме, страни власник “Метропол Палас”-а ангажовао још 2006. године да све припреми за приватизацију овог култног београдског хотела, региструје фирму у Србији, припреми документацију, испрати цео поступак. Радио је и као пројектни менаџер, да би касније, када је хотел купљен, преузео све послове око његове реконструкције и обнове. Упознао је при томе све наше законе, слабости и врлине пословног амбијента, прошао компликоване бирократске процедуре, упошљавао домаће грађевинске фирме. Сви уговори које је хотел склапао су “пролазили” кроз његове руке.
И ево га сада, ту пред нама, никад амбициознији и сугурнији у успешност овог пројекта.

 

                                    igor2

 Најављује завршетак још 106 соба, отварање ексклузивног ресторана на крову хотела, као и у приземљу, задовољан је посећеношћу, све учесталијим конференцијама и другим скуповима који се одржавају у овом репрезентативном и модернизованом хотелском здању, са пет звездица. Почетком априла ове године отворен је у оквиру хотела и највећи спа центар у граду од 1.400 квадрата на шта је, такође, веома поносан.

Прича којом желимо да пробудимо многа успавана светла

И ништа ту не би било чудно да Игор није тако млад, има свега 30. година. И управо нас је то и подстакло да са њим разговарамо и представимо читаоцима “Куће добрих вести” његову животну причу, како би, топло се надамо, његов пример подстакао многе друге младе људе да се лате посла и на време се наоружају знањем и радним навикама, јер само им то може дугорочно донети бољитак у животу, срећу и задовољство, да са “својих десет прстију” стварају себи и својим ближњима бољу садашњост и будућност.
“Почео сам да радим од своје 16 године. Испрва сам желео да будем хирург, али су ме родитељи усмерили да се бавим овим послом. Они чак нису ни знали да сам у Софији, где сам одрастао, у седмом разреду полагао испите из природних наука са жељом да студирам медицину. Ни до данас им то нисам рекао, али сам им сада захвалан што су ме правилно усмерили, јер сам се пронашао у овом послу. Данас схватам, више него раније, да је понекад добро послушати своје родитеље”, каже на почетку разговора за “Кућу добрих вести” Игор Владикин.
Он је завршио вишу пословну школу из бизниса и финансија, а тренутно и студира финансије. Остало му је још неколико испита да заврши факултет. Родитељи су, како каже, јако поносни на њега и на оно што је урадио у свом животу.

Све потиче од породице, васпитања и љубави

Игор потиче из једне успешне, по много чему специфичне породице. Мајка му је атомски хемичар из Бугарске, а отац му је био солиста балета Бољшој театра у Русији. Спој уметничког и практичног, егзактног, нешто је што је остало записано у његовом генетском коду, па се та његова црта примећује приликом опхођења, а видљиво је, имала и значајног утицаја на посао којим се бави, а и на само уређивање хотела.
Тако и данас, захваљујући залагању овог младог пословног човека, стари гости могу препознати трагове некадашњег "Метропола", јер су многи мозаици и витражи, после детаљног реновирања, враћени на старо место.
Игор је сачувао и доста од такозваног Титовог намештаја, али и бројне друге уметнине – слике, фотографије. Чак планира да од старог инвентара који је одабрао и чију је продају спречио, направи посебан “музејско-хотелски кутак”.
Томе би се вероватно радовали старији наши суграђани, посетиоци чувених игранки које су се одржавале у надалеко познатом, боемском “Метрополу”, где се тражила улазница више за дочеке Нових година шездесетих и седамесетих година, а сведоци чија сећања сежу до многих других доживљаја у салама и собама хотела, у веку који је за нама.
Због специфичних професија својих родитеља, Игор се често селио. Живео је као дечак у Москви, одакле је његов отац, а затим у Софији. Онда су се породично сви одселили за Солун, па се опет вратили у Софију. Сестра Лора, такође је успешна у пословним водама, заменик је директора нафтне компаније “Лукоил” за цео Балкан.

Пут од ресторана - до пет звездица Метропола

Игор је радио прво у ресторану руске кухиње у Бугарској, да би убрзо почео да ради као ноћни рачуновођа у хотелу који је део хотелског ланца “Шератон” у Софији. Како је објаснио, пословање хотела је мало специфичније од других делатности: сви софтверски системи су прилагођени за рад ноћу. Обнова дана се ради само ноћу и припрема се нови дан. Како је реч о франшизи, редовно су се слали извештаји централи “Шератона” - ЕАМЕ за Европу.
Врло брзо је напредовао у каријери. За шест месеци је постао ноћни (night) одитор менаџер, а после је већ све ишло својим током, пошто су његову предузимљивост препознали други и пружили му шансу коју, како каже, није смео да пропусти.
Једна од њих била је управо ова лепа “београдска прича”, када је добио овлашћење власника хотела да дође у наш главни град и покрене приватизацију “Метропола”. То поверење, које је тада стекао, и данас негује, а на нашу констатацију да му газда верује, само је кратко одговорио, на добром спрском језику, “да, поприлично ми верује!”.
Када је хотел купљен, мало је радио, па је затворен када је добио грађевинску дозволу за реновирање. И све је лепо кренуло, али је економска криза пореметила неке планове. Када су се услови стекли 2011. године хотел је почео да се реконструише, наставља причу Игор, који је, како каже, морао да се носи са низом различитих ситуација у нашем законодавном систему. Али је и то успешно изгурао.

Игорова порука младима – бити истрајан и волети то што радиш

Шта треба да има један 30-годишњак, или још млађи човек какав је био Игор у време добијања тог великог посла, да га неко ко располаже одређеним капиталом пошаље у другу земљу, како би реализовао вишемилионску девизну инвестицију и препусти му све послове? Питали смо то Игора, знајући да би га то питао сваки млади човек који жели да се запосли и буде успешан као он.
“Да завршиш факултет је битно, али битно је знати и да је то, свакако, неки стуб који ти помаже, али да су много битније од тога твоје особине - какав си, да ли волиш ово што радиш, да ли уживаш у томе што радиш. Ако је то тако не постоји ништа што би требало да ти буде неки проблем”, поручује он.
Животни мото му је: да треба бити упоран и истрајан у свом циљу.
“У принципу, оно што сам приметио овде је да млади желе сада и одмах нешто да постигну. То практично није могуће. Треба да прође неко време, да се добије одређено искуство, да се ради нешто у шта се верује и добиће се онда оно што се жели. Али, не преко ноћи. Потребно је пуно рада. Ми док смо радили на овом хотелу, понекад смо у грађевинским контејнерима спавали док нисмо урадили ово што је сада видљиво”, каже Игор.

Кошутњак и Звездара – омиљена места

Игор је заволео Србију, Београд. Заволео је, не крије, и једну девојку у њему…Живот у престоници му годи. Наш главни град доживљава безбедним местом за живот. Његова опсервација је и да је Београд – чист град. Вероватно чистији од градова у којима је боравио. Раздвојеност од родитеља му не пада тешко, јер је Бугарска – комшијска држава. За четири до пет сати се може стићи до Софије. И менталитет људи је сличан бугарском, па му и људи у Србији годе. 

igorskijanje
“Свиђа ми се Кошутњак. Живим на Звездари, код Олимпа. Од скијашких центара у Србији, пошто скијање јако воли, каже да још није био на Копаонику. На Златибору је био, али то, по њему, није скијашки центар, већ је више као бања. “Скијам од своје шесте године. Углавном идем у Бугарску на скијање - Бањско, Боровец“, наводи Игор и истиче да има намеру да још боље упозна нашу земљу.

Хотелски бисер богате традиције

Са првим јесењим данима 2012. године на тераси легендарног београдског хотела "Метропол" могло је поново да се ужива у лепим београдским данима.
Посетиоцима “Метропол Палас”-а су на располагању бројни садржаји - лоби, лоби бар, ресторан, банкет-сала и 130 до сада сређених соба у главној згради хотела. У априлу је у оквиру хотела отворен и модерни спа центар, један од највећих у Београду, у који могу сви да дођу и уживају у целодневном боравку. У постпупку опремања и реновирања је још 106 соба.
Хотел је део ланца “Starwood hotels and resorts world wide” и носи бренд од октобра 2012. године Luxury collection hotels and of Starwood hotels and resorts. Сто одсто капитала “Metropol Palace”-a долази од Sheraton Sofia Hotel Balcan - Bugarska.

И поред кризе, власници нису штедели у уређењу "Метропола" који има пет звездица.
Све собе и апартмани раскошно су опремљени да удовоље свим врстама потреба, укључујући најновије комуникационе и електронске уређаје. Председнички апартман пружа предиван поглед на један од најлепших београдских паркова, а широк избор различитих апартмана и соба чини “Метропол” луксузним, модерним драгуљем Београда. Нови “Метропол” је пројектован тако да има највећи банкет простор у Београду, предвиђен за све врсте дешавања, од великих конференција и сајмова, до венчања и прослава свих врста. Веома су на крају школске године биле актуелне матурске и апсолвентске вечери за које су се многи ђаци и академци определили да их одрже управо у салама овог хотелског здања. 

Од Елизабет Тејлор до Хичкока

Хотел “Метропол” увек је био средиште грађанског друштвеног живота и домаћин најцењенијим гостима, а пројектовао га је чувени српски архитекта Драгиша Брашован.
Током своје богате историје угостио је и многе славне личности, међу којима су и чувена глумачка имена, попут, Ентони Квина, Софије Лорен и Елизабет Тејлор. Виђен гост био је и кубански револуционар Че Гевара који је некада, како записују исторочари, у београдском “Метрополу” могао да сретне и контраверзне позоришне уметнике као што су Џулијан Беко и Џудит Малина. Иво Андрић је 1969. године писао и уживао у миру овог хотелског здања.
По хотелским апартманима славни глумци Софија Лорен, Ђина Лолобриђида и Роберт де Ниро учили су текстове за снимања, а легендарни Хичкок је прекршио дијету, прослављајући успех једног свог филма, што је све само мали деo богате историје у више од пола века трајања овог хотелског здања.

Хотел је од свог отварања 1957. када је носио назив Хотел Метропол, током 55 година традиције увек био савршени представник Београда – луксузан, елегантан и модеран.

 

 


„Метропол” је грађен између 1954. и 1958. године и представља адаптацију недовршене зграде Дома Централног комитета омладине Југославије, која је изведена према пројекту архитекте Драгише Брашована. Отворен је у августу 1957. године, а статус споменика културе добио је 2001. године.
У току шездесетих и седамдесетих година прошлог века, “Метропол” је био најпознатије и најелитније место у граду. Ко је желео да буде виђен знао је да је хотел најбоље место за то. Служила су се најфинија пића, јела најукуснија храна, пушиле најквалитетније цигарете и долазили најзанимљивији гости, а Титови новогодишњи дочеци поставили су стандард забаве у главном граду некадашње Југославије.
Циљ новог руководства “Метропол Паласа” је, између осталог, да поврати стару међународну славу ове, слободно можемо рећи, “хотелске институције”, што им наше интернет новине од срца желе.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 02 новембар 2015 17:41
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

1 Коментар

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија