Кућа Добрих Вести

Login

Innovation week: Наука у сусрет привреди

Оцените овај чланак
(2 гласова)

NedeljainovacijaПрилику да чују угледне представнике научне заједнице и привреде, стартап екосистема али и госте из иностранства и представнике ресорних министарстава и Владе Републике Србије, протекле недеље имали су посетиоци догађаја „Innovation week“, који је организовала АФА асоцијација и у сарадњи са Иновационим Центром ЕТФ-а и Научно-технолошким парком Београд.

 

 

Више од 100 учесника дало је свој допринос током бројних панела, предавања и презентација, на којима су представљена најбоља искуства, примери из праксе и иновативни пројекти који доприносе трансформацији економије и друштва.

 

Током два дана конференције, учесници су имали прилике да чују представнике најстакнутијих домаћих и светских компанија које послују у региону као и технолошке компаније које успешнопослују и на светском тржишту.

 

На конференцији су учествовали и најистакнутији представници научнезаједнице из најзначајиних академских и научних институција као што су Ректорат Универзитета уБеограду, Иновациони центар ЕТФ-а, Научно-технолошки парк Београд, Институт Михајло Пупин,БиоСенсе Институт, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Институт за физику, Иновациони фонд, Факултет организационих наука, Саобраћајни факултет....

 

Публика је имала прилику да чује ипредставнике Српске Блокчејн иницијативе и Иницијативе Дигитална Србија који су изазвали посебну пажњу и указали на шансе за убрзани развој које леже у имплементацији нових технологија.

 

Наука у сусрет привреди

 

Посебно инспиративна била су излагања гостујућих предавача из иностранства као што су Baybars Altuntas, председник World Business Angels Investment Forum, , Eelko den Breejen, руководилац за међународну здравствену политику у компанији Roche, Carlos Cruz IKEA Customer Experience Manager, Fredrik Härenstam, Fredrik Härenstam директор сектора за технологију и иновације у компанији Arthur D Little,, проф.др Станиша Распоповић, професор на ETH Цирих, проф. др Драган Ђуричин и проф.др Драган Лончар са Економског факултета Универзитета у Београду, проф. др Весна Црнојевић-Бенгин, проф. др Сања Вранеш и многи други.

 

Тема од посебног значаја је свакако била примена блокчејн технологије која трансформише економске и друштвене системе из темеља а представили су је експерти из UNDP, MVP Workshop,Српске блокчејн иницијативе, компаније GameCredits као и организатори Blockchain Belgrade конференције. Нарочито је био динамичан панел о FinTech и будућности крипто валута, на коме су поред АИК банке а.д. учествовали представници компанија Oracle, iPay, Lean Pay, ZweBB и Биткоин асоцијације Србије.

 

Учесници су имали прилике и да се упознају са представницима растуће стартап заједнице и да током студијске посете НовомСаду, обиђу тамошњи Пословни инкубатор који даје подршку развоју младих компанија иобезбеђује све неопходне услове, консалтинг, едукацију, повезивање са инвеститорима како би олакшали почетак технолошким предузетницима.

 

Посета БиоСенс Институту

 

Приликом посете Новом Саду је и БиоСенсе Институт отворио врата учесницима прве Недеље иновација, који су имали прилике да од младих научника ируководилаца пројеката чују више о процесу развоја неких од најуспешнијих иновација у аграрнојиндустрији и добију одговоре на бројна питања.

 

Међу учесницима ове студијске посете биле су и Душица Маријанац из ОТП банке која је нарочито била заинтересована за практичну употребу имогућност да ове иновативне патенте понуди својим клијентима који се баве пољопривредом каои Данијела Пејић из економског сектора Израелске амбасаде која је била импресиониранамогућностима које леже у ИТ технологији у пољопривреди и синергији којом се постиже значајноподизање ефикасности у коришћењу постојећих ресурса.

 

Општи утисак учесника студијске посете опрвој Недељи иновација који деле и остали многобројни учесници дводневне конференције је да јебио велики изазов повезати и објединити све учеснике стартуп екосистема, ИТ, академске и научне заједнице као и представнике привреде, а протекли Инноватион wеек 2018 је показао да је томогуће.

 

Један од партнера Недеље иновација 2018 је и Пословни клуб Привредник који је окупио учеснике последњег дана ове динамичне недеље, а домаћин је био Жељко Томић, директор компаније Оса рачунарски инжењеринг.

 

Скуп и дружење у Клубу Привредник је прилика за представнике научне и академске заједнице да сумирају утиске и дају предлоге за Недељу иновација 2019.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 03 јун 2018 13:34

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија