Кућа Добрих Вести

Login

Вештачка интелигенција прави базу старословенских текстова

Оцените овај чланак
(1 Глас)

vestackaintelegencija34343434Руски научници ће направити интерактивну базу старословенских тесктова уз помоћ технологија вештачке интелигенције, саопштила је прес-служба Националног универзитета за науку и технологију „Мисис“ (МИСиС).

 

„Сарадња научника Института за руски језик 'В.В. Виноградов', Руске академије наука, Универзитета 'Мисис', Националног истраживачког универзитета 'Виша школа економије' уз подршку комисије за рад са универзитетима и научном заједницом при Епархијском савету Москве покренула је велики пројекат формирања јединствене базе старословенских рукописних текстова помоћу технологије вештачке интелигенције и машинског учења“, наводи се у саопштењу.

 

Истиче се да ће корпус старословенског језика пружити истраживачима-лингвистима и историчарима алат за проучавање свих савремених националних словенских језика и култура, а такође ће постати кључ за разумевање њихове баштине.

 

Како је објашњено, корпус је структурирана база података језика, информативно-референтни систем, заснован на збирци електронских текстова на одређеном језику. Предстваља одабрани и обрађени скуп текстова, који се користе као основа за истраживање лексике и граматике језика.

 

„Природни језик је кључни полигон за развој технологија вештачке интелигенције. Захваљујући тим технологијама, задаци машинског превођења, изградња система дијалога и задаци интерпретације текстова на природним језицима добили су снажан замах у последње време. У одређеном смислу такав пројекат је мост од културе прошлости до технологија будућности“, саопштио је водећи експерт Центра за инфраструктурну интеракцију и партнерство „Мега сајенс“ Универзитета 'Мисис' Андреј Устјужанин.

 

Истиче се да ће прва фаза пројекта бити дигитализација и обележавање старословенских минеја XИ-XВИИ векова на староруском, бугарском и српском језику. Реч је о црквеним књигама, које садрже распоред служби свих дана у црквеној години. Рукописи тих књига се чувају у збиркама Државног историјског музеја, Руске националне и државне библиотеке, Руског државног архива старих актова и Тројице-Сергијевој лаври.

 

Извор: Кућа добрих вести/Спутњик


Последњи пут измењено недеља, 05 април 2020 16:05

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија