Кућа Добрих Вести

Login

Нови европски пројекат за финансирање науке

Оцените овај чланак
(4 гласова)

horizon2020-11БЕОГРАД - Европска унија у јануару 2014. отвара нови програм финансирања науке и технолошког развоја који је назван “Хоризонт 2020″ (Horizon 2020). Шта нови програм Хоризонт 2020 доноси за вас, власнике малих и средњих предузећа шта за научне институције, а шта за Европу?

Добри стари Оквирни програм 7 се окончава, а српска научна заједница има разлога да жали за њим с обзиром на бројност пројеката које су домаћи стручњаци и институције успели да освоје претходних година.

Сада долази нова ера за финансирање науке. Судећи по најавама, програм “Хоризонт 2020″ ће почети на време и биће до сада највећи програм европских инвестиција у науку. Међутим, шта он доноси? Шта се од њега ново може очекивати и који су му приоритети? Како ће сада научници из Србије моћи да аплицирају за пројекте?
Научно популрани портал Центра за промоцију науке “Елементаријум” преноси изузетно користан Q&A текст Џоане О ‘Деа са портала Science/Buisness.

Сада када су преговори закључени, 1. јануар 2014. чини се као реалан датум почетка програма Horizon 2020. Очекује се да правни текстови буду готови пре летњих одмора, али ће претходно морати да буду одобрени у Парламенту од стране Комитета за Индустрију, истраживање и развој (Industry, Research and Energy Committee, ITRE) као и представника националних влада у Комитету сталних чланица (Permanent Representatives Committee, COREPER). Очекује се да ће скупштина гласати о овом програму у Стразбургу, на јесен 2013.

Како ће изгледати програм Хоризон 2020?

Horizon 2020 чине три главне теме, или како их Комисија назива три „стуба“:

Изврност у науци (Excellence in Science) – финансирање најзанимљивијих научних истраживања путем јавног конкурса, које ће се вршити кроз четири програма: а) Европски истраживачки савет (European Research Council); б) истраживачке инфраструктуре; в) нове и будуће инфраструктуре; и г) кроз истраживачке грантове Програма „Марије Кири“.

Вођство у индустрији (Industrial Leadership) – ово укључује програм за подршку иновативних малих и средњих предузећа; финансијских инструмената, као и дугова и власничких објеката у порцесу иновација, као и програм за подстицање развоја и индустријских технологија.

Друштвени изазови (Social Challenges) – означавају подршку истраживањима у областима као што су здравство, клима, храна, сигурност, саобраћај и енергетика.

Како обезбедити новац?

Иако план седмогодишњег буџета ЕУ за 2014-2020, Multiannual Financial Framework (MFF), још није окончан, процењује се да ће Horizon 2020 (који укључује и Euratom, нуклеарни истраживачки програм) добити 70,2 милијарде евра. Одређени проценат буџета је додељен сваком програму, а о коначном износу ће одлучити MFF.
Европски институт за иновације и технологију ће добити око 2,5 милијарди евра како би финансирао постојеће Заједнице знања и иновација (Knowledge and Innovation Communities, KICs) и формирање пет нових. Две, које ће радити на програмима „Здрав живот“ (Healthy Living) и „Сирови материјали “ (Raw Materials), започеће са радом 2014, две које ће се бавити „Храном и производњом“ (Food and Manufacturing) почеће са радом 2016, а последња међу њима, са темом „Урбане мобилности“ (Urban Mobility) почиње 2018. године.

Шта се променило у односу на FP7?

Horizon 2020 има за циљ да се, у односу на FP7, интензивније фокусира на иновације и активности блиске тришту. Европски истраживачки савет ће добити више средстава, а такође ће се више пажње посветити подручјима са мање развијеним научним инфраструктурама и малим и средњим предузећима. Планирано је и да се прошири њихово учешће.
Највећи део буџета Horizon 2020, скоро четрдесет одсто, одлази на истраживање такозваних Великих изазова (Grand Challenges), који укључују здравство и климатске промене.

Шта подразумева први „стуб“ програма HORIZON 2020 – Изврсност у науци?

Грантови Европског истраживачког савета (ERC) финансираће истраживаче у пет различитих фаза њихове каријере: почетној – грантови за перспективне вође истраживања; консолидованој – грантови за оне који су доказали свој потенцијал; напредној – грантови за пројекте високог ризика, односно пионирске пројекте; фази синергије – грантови који подржавају тимове од 2 до 4 истраживача; и фази доказивања– грантови за доказивање потенцијала комерцијализације.
Истраживачки програм „Марија Склодовска Кири“ нуди могућности за развој каријере у академским и неакадемским секторима кроз четири категорије: бесповратну иницијалну обуку, доживотну обуку и развој каријере, индустријску обуку, попут индустријско-академског прераспоређивања и индустријских доктората, и коришћење стипендија, које ће студентима омогућити да се школују у инострантсву.

Који ће то специфични елементи програма промовисати иновације?

Програм „Могућности и индустријске технологије“, који чини други „стуб“, осмишљен је да подстакне иновације у постојећим и новим секторима. Ово укључује информације и комуникационе технологије, нанотехнологије, напредне материјале, биотехнологију, напредну производњу и прераду и простор.Финансијски инструменти наведени под другим „стубом“ имају за циљ да побољшају доступност финансирања за иновативна предузећа. Кредити и гаранције за ризичне пројекте ће бити доступни преко кредита Европске инвестиционе банке и Европског инвестиционог фонда, и кроз улагање капитала у раним фазама, а раст ће бити подржан кроз капиталне објекте.

Шта Хоризон 2020 нуди малим и средњим предузећима?

Мала и средња предузећа би требало да приме најмање двадесет одсто од комбинованог буџета „Вођства у индустрији“ из другог „стуба“, и „Друштвених изазова“ из трећег „стуба“.
Стуб 2 – „Вођство у индустрији“ –посвећен је иновацијама малих и средњих предузећа. Иницијатива ће покренути отворене позиве подељене у три фазе: концепт и процену изводљивости; демонстрација, тржишна репликацију, и R&D; и комерцијализација.
Ваучери за иновације ће бити на располагању за финансирање истраживања и иновационих активности у оквиру друге фазе, како би се промовисало покретање и унапређивање истраживачких и иновативних активности у оквиру постојећих малих и средњих предузећа.
Овај програм ће имати свој буџет и менаџмент, који ће добити седам одсто буџета из „Вођства у индустрији“ и „Друштвених изазова“, а укупно ће износити око 2,7 милијарди евра.
Поједностављен скуп правила за Horizon 2020, са краћим процедурама, има за циљ да повећа број малих и средњих предузећа која ће учествовати у пројектима.

Истражите више на званичном сајту Хоризонта 2020

                                                                               Извор: Кућа добрих вести/портал Елементаријум

 


Последњи пут измењено среда, 07 август 2013 20:27
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија