Кућа Добрих Вести

Login

Виртуелни музеј у част годишњице рођења Михајла Пупина

Оцените овај чланак
(7 гласова)

slikaaaaaБЕОГРАД - У сусрет 160. годишњице од рођења Михајла Пупина без чијих дела се данас не може замислити савремена бежична телеграфија и телефонија, Друштво Михајло Пупин и Компанија Телеком у сарадњи са САНУ, покренули су виртуелни музеј са жељом да људима широм света укажу на значај Пупинових научних достигнућа.

Виртуелна изложба посвећена је, заправо, двојици српских научника Николи Тесли и Михајлу Пупину.

Отворена је на интернет адреси mihajlopupin.rs, поводом 9. октобра, 159. годишњице од рођења Пупина.

Виртуелна изложба представља на нов начин Теслу и Пупина, двојицу савременика и научника чија су открића довела до прекретнице у историји човечанства и другачија је од осталих приказа углавном заснованим на причи о њиховим различитостима и ривалству.

За ову изложбу коришћено је 1.500 чланака америчке штампе с почетка 20. века који приказују однос два научника на потпуно другачији начин.

Наредна 2014. година ће бити проглашена у Србији годином Михајла Пупина, у знак прославе јубилеја и 160. годишњице рођења тог научника.

Пупин и његови калемови

Михајло Пупин рођен је у Идвору, 9. октобра 1854. године.
Био је и један од првих научника који су свим својим ауторитетом подржали коришћење наизменичне струје коју је заговарао Никола Тесла, насупрот Едисону, који је у једносмерну струју имао уложен велики капитал.
Тек увођење наизменичне струје омогућило је широко и свеобухватно коришћење електричне енергије што би у случају једносмерне било немогуће.
Његово најважније откриће били су калемови (Пупинови калемови) којима је решио проблем повећања домета простирања телефонских струја.
Пупин је патентирао 34 проналаска а 1923. објавио је књигу „Од пашњака до научењака“ за коју је добио и Пулицерову награду.
Пупин је био члан низа научних асоцијација широм света, попут Француске академије наука, Српске краљевске академије, био је председник Њујоршке академије наука. Био је почасни доктор чак 18 универзитета.

                                                                                                                  Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 11 октобар 2013 23:42
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија