Кућа Добрих Вести

Login

Историјски успех научнице из Србије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

nastavnicaБЕОГРАД – Из Брисела је почетком ове седмице стигла историјска вест за науку у Србији. Наша научница Софија Стефановић освојила је ERC грант и ушла у најпрестижнији клуб у европској науци, што је успех који до сада није постигао ниједан истраживач из Србије.

 

Овим је Република Србија постала једна од држава која има научника са ERC грантом.

 

Софија Стефановић и њен тим постали су звезде домаће науке након што су освојили први грант Европског исраживачког савета који стиже у Србију, објавио је Центар за промоцију науке.

 

Из Брисела су 8. децембра стигле узбудљиве вести. Први пут у историји српске науке, Европски истраживачки савет уврстио је један научни пројекат из Београда међу најизврсније истраживачке подухвате у Европи.

 

Тако се и Република Србија придружила групи држава које имају научника са грантом Европског истраживачког савета (European Research Council, ERC.

 

Након што пуних седам година то није успело ниједном српском истраживачу, доктор Софија Стефановић и њен тим из Лабораторије за биоархеологију, при Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду, добили су финансирање за пројекат BIRTH који се бави порођајима, мајкама и бебама у праисторији.

 

Европски истраживачки савет финансира најбоље научне пројекте који, у најтежој утакмици у Европи, пролазе двостепену, ригорозну контролу пред комитетима водећих европских научника. Србија до ове недеље није имала представника у овом клубу, а слично је и са земљама региона – до сада је само Хрватска успела да освоји ЕRC грант.

 

Овим грантом Стефановић и сарадници освојили су значајна средства за истраживање новог приступа у разумевању раста популације током праисторије, у периоду неолита, од 10.000 до 5.000 године пре нове ере на Балкану.

 

“То је питање које ме мучи од студентских дана. Добро је познато да је човек читаву еволуцију провео на демографском минимуму и да је тек у неолиту доживео демографски пораст”, објашњава др Стефановић, додајући како је то можда најважнији догађај у људској еволуцији јер “без демографске експанзије у неолиту не би било цивилизације”.

Међутим, за раст фертилитета постоје само индиректни докази – све што знамо почива на томе да су археолози уочили како се у неолиту повећава број локалитета и фрагмената керамике. Пројекат BIRTH ће, са друге стране, понудити прве биолошке доказе о еволуцији фертилитета.

 

Нова идеја коју су Стефановић и њен тим дуго развијали и одбранили пред ЕRC комитетом за прошлост јесте да испитају налазе људских зуба из праисторијског периода и да проучавањем такозваних инкрементних линија у зубном цементу (од којих свака одговара једној години живота) нађу оне које су тамне, задебљане и минерализоване јер, према клиничким студијама, такве линије указују на трудноћу.

 

Анализом ових линија, тим из београдске Лабораторије за биоархеологију ће добити статистику порођаја код неолитских жена и тако утврдити зашто се људска популација у овом добу умногостручила.

 

Прва добитница ЕРЦ гранта у Србији, Софија Стефановић је ову своју идеју већ представила београдској публици у Научном клубу ЦПН. Више од месец дана пре вести из Брисела, 23. октобра, била је гост Центра за промоцију науке на Хоризонту четвртком, када је у оквиру трибине „Х2020 и ЕRC“ говорила о путу који је до тада била прешла.

 

Следеће њено гостовање у Научном клубу, сада као добитнице ЕRC гранта, заказано је за 18. децембар.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 10 децембар 2014 11:04
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија