Кућа Добрих Вести

Login

Најбољe научнe репрезентацијe на Фестивалу науке

Оцените овај чланак
(2 гласова)

francuskaБЕОГРАД - Девето издање Фестивала науке, које ће се под слоганом „Чуда су свуда“ од 3. до 6. децембра одржати на Београдском сајму, у Србију доводи неке од најбољих и најзанимљивијих промотера науке из целог света.


Највеће издање Фестивала науке ове јесени окупиће близу 600 научника и научних демонстратора на једном месту, са циљем да свим посетиоцима приближе разиграни свет науке и покажу да се, у складу са слоганом фестивала, чуда заиста налазе свуда око нас.


Да наука и уметност могу дати савршен спој потврдиће и Циркус Luminesenz који комбинује истраживачке уметничке и научне процесе да би на јединствен начин разиграли машту посетилаца.


С обзиром на то да се Фестивал науке ове године придружује прослави Међународне године светлости, учесници Циркуса Luminesenz одговарају на тај задатак и у Београд са собом доносе несвакидашњу ласерску харфу. Свирање на ласерским сноповима светлости засигурно је једно од чуда које ће обележити овогодишњи фестивал, баш као и њихова друга поставка „Игралиште“ која ће спојити светлост и звук на незабораван начин. На овој свеобухатној интерактивној инсталацији, најмлађи ће моћи да самостално креирају слике различитим светлосним објектима.

 

Стиже роботић Нао


Први пут на Фестивалу науке учествује и један од највише рангираних универзитета у свету, престижни Империјал колеџ из Лондона. Са њиховог департмана за компјутерске науке у Београд стиже популарни Нао, роботић који имитира наше изразе лица као и програм за препознавање емоција (смех, мрштење) из видеа снимљених обичном веб камером на лаптопу.


Чувени научник, промотер науке и један од триста најбољих ТЕД-ових говорника из целог света, Грег Гејџ у Београд долази како би посетиоце фестивала увео у мало познат али невероватно важан и узбудљив свет неуронаука. Осим тога, Друштво за неуронауке Србије ће уз помоћ његових изума и уређаја на интерактивној поставци „Неурони у акцији“ знатижељнике свих узраста на занимљив начин увести у магичан свет неурона. Гостовање Грега Гејџа је омогућила Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду.


Омиљени француски атоми и ове године „закачили“ су се за Фестивал науке – група „ Les Atomes Crochus“ (закачени атоми) враћа се на београдски фестивал са програмом „Климатологија“. У питању је научни шоу програм који, баш у години климатских промена, осветљава улогу воде у климатској (р)еволуцији и посетиоцима кроз научно-популаран начин открива какав је утицај кретања воде на климу и климатске промене.Све уз подршку Француског института у Београду, са којим Фестивал науке организује и РНК – Радионицу за научне комуникаторе у Нишу од 25. до 27. новембра.


Глумац и редитељ који се својевољно одметнуо у свет научника, да би убрзо потом постао својеврсна телевизијска звезда научно-образовног програма у Израелу, Ори Вејл на Фестивал науке стиже из Израела, као главни актер научног шоу програма Др Молекул! Преплићући научне чињенице са елементима позоришног перформанса, Вејл са лакоћом изводи најразличитије експерименте користећи само оно што свако од посетилаца може да пронађе у својој кући. Његов шоу пропутовао је бројне светске фестивале науке и освојио више признања, а долазак у Србију омогућила је Израелска амбасада у Београду.

 magija

 

Чудесна вода и наука мехура


Подстакнути одличним искуствима са претходних издања фестивала, у Београд се и ове јесени враћају представници AHHAA Центра за промоцију науке из Естоније који су спремили нови шоу-програм пун несвакидашњих експеримената. Назив њиховог програма „Чудесна вода и наука мехура“ открива само део научних чаролија које гости из Естоније припремају за публику на Београдском сајму, а после којих хемија и физика више никада неће бити исте.


Амбасада Италије у Београду, у сарадњи са Италијанским институтом за културу, омогућила је долазак проф. др Чечилије Ласки са Института за биороботику Више школе Санта Ана из Пизе. Ова позната научница, учесница је бројних међународних истраживачких пројеката, а уређује и више научних издања која се баве роботиком, биомехаником и биоником. На Фестивалу науке она ће одржати предавање „Савитљива роботика: Како хоботница може да научи робота“, кроз које ће показати како су интригантне хоботнице заправо одличан модел за савитљиву роботику!

 

Прича о звуку


Уз помоћ Италијанског института за културу у Београд такође долази Центар за промоцију науке Псиквадро из Перуђе, организатори бројних научно-популарних манифестација у тој земљи. Њихов научни шоу „Добро звучи“ саткан је од низа експеримената који причају невероватне приче о звуку. Тако ће посетиоци Фестивала науке моћи да први пут чују одређене необичне звуке, али и да сазнају како разни предмети из нашег окружења уз помоћ науке могу постати музички инструменти, укључујући и нас саме.


Своја врата на Београдском сајму отвориће и разиграна кућа експеримената – научно-популарни центар Хиша експериментов из Љубљане! На Фестивал науке ови гости из Словеније стижу са два научна шоу програма од којих „Гасологија“ разоткрива свет гасова на посве нов начин, док „Центар Гравитације“ води посетиоце на јединствено путовање за које пасоши нису потребни, већ само жеља за учењем и упознавањем физике и физичких законитости.


Фестивалске карте по, цени од 450 динара, могу се купити на Евентим продајним местима у целој Србији, а током трајања манифестације, поред поменутих продајних места карте ће моћи да се купе и на самој локацији – Београдском сајму. Једна улазница важи за један фестивалски дан на Београдском сајму а деца до 5 година старости, уз пратњу родитеља, не плаћају улазницу. За научне програме на бини, хала 3А, потребно је преузети резервације које почињу да се деле сат времена пред почетак програма на самој локацији.


Генерални спонзор Фестивала науке је компанија НИС, која у складу са корпоративним слоганом “Будућност на делу”, подржава активности и иницијативе усмерене на развој и примену нових технологија и иновација. Оваква подршка је још један начин на који НИС доприноси остваривању научних и технолошких достигнућа на које се компанија ослања у свим областима свог пословања. Пријатељ манифестације је МТ:С. Подршка Фестивалу су Центар за промоцију науке, Француски институт, Институт Сервантес, амбасаде Сједињених Америчких Држава, Израела и Италије.

Спонзори деветог Фестивала науке су Електропривреда Србије, Ерсте банка, Београдски сајам и Графикс.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 18 новембар 2015 20:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија