Кућа Добрих Вести

Login

Викенд научне забаве за све узрасте

Оцените овај чланак
(4 гласова)

fn3БЕОГРАД - Фестивал науке током предстојећег викенда спрема велико научно славље на Београдском сајму, а за најбољи породични провод биће задужено више од 650 научника и научних демонстратора из целе Европе.


Уз бројна научне експерименте, поставке за размишљање и спектакуларне шоу, овогодишњи Фестивал науке свечано је отворен у четвртак, 15. децембра. Након два дана научне забаве резервисане првенствено за школске посете, фестивалска субота и недеља протећи ће у знаку породичних дружења и изазивања радозналаца који од науке очекују само искуство за чисту десетку! За то ће се побринути како фестивалски гости из иностранства, тако и домаће научне снаге из чак 62 научне и образовне институције из Србије.

                                fn1

 

Наука без престанка, која се одвија у хали 3 Београдског сајма, посетиоце дочекује са научним причама и експериментима уз помоћу којих се може сазнати како биљке реагују на пажњу коју им посвећујемо, која су то бића која могу да преживе чак и у свемиру, као и које то хемијске реакције и физички експерименти остављају без даха!

                                fn6

 

Уз то сви заинтересовани могу сами да се увере у то колико је тешко трчати по Марсу, у само неколико корака на сопственој кожи могу да осете како се мењају климатски услови од екватора до северног пола или да се упусте у истрагу и уз помоћ науке открију како да реше мистерију на месту злочина.

                                  fn2

 

На галерији хале 3 посетиоце дочекују Експертинејџери из целе Србије, будући научници који своја научна знања и изуме деле са великим осмехом. Рачунање на египатски или јапански начин, свирање на музичким експериментима без додира и шетња кроз ходнике времена само су неке од научних посластица овог фестивалског кутка. Посебно осмишљена Мала зона намењена је научном дружењу са најмлађим посетиоцима фестивала који кроз бројне радионице и играрије упознају свет науке и праве прве научне кораке. У овој зони могуће је сазнати како то климатске промене угрожавају наше другаре медведе и како се решавају бројне математичке заврзламе, али и то на који начин је могуће добити струју из поврћа.
Новитет овогодишњег фестивала, специјална ЕПС Тесла зона у хали 3а, све заљубљенике у науку одушевиће експериментима који померају наше границе поимање физике, призивајући у помоћ левитацију, ласерску харфу и, наравно, бројне невероватне изуме нашег генија Николе Тесле, чији 160. рођендан обележавамо на овај начин.

                                  fn4

 

Научно-фантастична бина ове године добила је своје проширено издање у хали 11, где научници из Србије, али и целе Европе, дочекују посетиоце са својим невероватним научним шоу програмима. „Хемија ватре“ или „Експлодирајућа открића за чисту десетку“ само су неки од програма после којих на научни свет нећете гледати истим очима.


Фестивалске улазнице, по цени од 450 динара, могу се купити на Евентим продајним местима у целој Србији као и на Београдском сајму.


Фестивалска карта важи за један фестивалски дан у халама 3, 3А и 11. Доплатна улазница потребна је само за физичко-ласерски шоу Универзитета Лунд из Шведске, по цени од 100,00 динара и куповаће се на благајни на лицу места.

fn5

 

Деца до 5 година старости, уз пратњу родитеља или старатеља, не плаћају улаз.


Генерални спонзор Фестивала науке је компанија НИС, која у складу са корпоративним слоганом “Будућност на делу”, подржава активности и иницијативе усмерене на развој и примену нових технологија и иновација.

 

Извор: Кућа добрих вести/Фестивал науке


Последњи пут измењено субота, 17 децембар 2016 13:33
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија