Кућа Добрих Вести

Login

Ноћ истраживача - најбоља научна забава овог петка

Оцените овај чланак
(1 Глас)

nocccistrazivacaБЕОГРАД – Манифестација „Ноћ истраживача“ биће одржана 29. септембра у 11 градова у Србији у циљу представљања истраживача у интерактивним програмима који су прилагођени свим узрастима и кроз популарну науку и забаву.

 

Београђани, али и сви они који се 29. септембра затекну у престоници, моћи ће да сазнају све о “културолошким неуронаукама”, магичној физици, гравитационим таласима, музици и играма које су Срби донели са собом када су населили Балкан, чарима шумарства али и народне медицине, као и која биљка иде за коју бољку, како су завршени пројекти изабрани у Научном инкубатору, како биљке путују и како причају, шта су суперпроводник, Мајснеров ефекат и где то возови левитирају…

 

Главна места интерактивног састајања 29. септембра су: Француски институту, Гете институт, Галерија науке и технике САНУ, Музеј Вука и Доситеја, Научни клубу Београд, Калемегдан (Савско шеталиште, Фонтана Борба и Летња сцена) и по први пут тржни центар Биг Фасхион, истраживачи ће на отвореном представити себе и своје идеје у новим, атрактивним и интерактивним програмима који су прилагођени свим узрастима и не захтевају предзнање.

 

Раскринкавање заблуда као и стицање нових знања и вештина кроз квиз за велике и мале, биће организован на Калемегдану, и то Летњој сцени иза Галерије Природњачког музеја. Кроз серије питања, истраживачи ће заједно с посетиоцима обићи целу планету и испитати да ли нека од уврежених веровања имају научних основа или не.

 

Коме су очи довољно размакнуте, а коме нос није превелик ни премали, него таман, а уста сразмерна - откриће бивши и садашњи ученици XII београдске гимназије, у Локалном ћошету код Фонтане Борба, кроз апликацију која примењује вековима познат математички појам златног пресека на црте лица. ЕВО ћошак ове године организован је под покровитељством Европског друштва за еволуциону биологију (ЕСЕБ), и даје одговоре на „шкакљива” питања промене генетичког материјала кроз време, како се одиграва природна селекција, како у лабораторији, тако и у свакодневном животу на примеру отпорности бактерија.

 

 kznniisie

 

 

На Савском шеталишту, у Ноћи истраживача се из првог лица упознајемо с наивном уметношћу, правцу који је настао ван свих институција и школа, ослобођен академских стега. Вратићемо се на његове почетке и, кроз причу о насељавању Словака на територији Србије, сазнати какве је последице миграција тог народа имала на сликарство и културу. Шта заправо објашњава етнологија - наука о народима, које чари крије шумарство, шта роботи значе за човечанство и коме свемир није фасцинантан само су неке од тема које ће истраживачи 29. септембра поделити са посетиоцима Ноћи истраживача.

 

Научни инкубатор је магично место где се од ученика са идејом стварају прави млади истраживачи. На прошлогодишњи конкурс за учешће у Научном инкубатору пријавио се велики број малишана који сањају научне снове, а пет одабраних пројеката је реализовано у мају текуће године у Истраживачкој станици Петница. Какве идеје су наши мали истраживачи имали, како су се снашли у улози истраживача, какве резултате су постигли и колико им је све то било забавно, питајте их и сами у Ноћи истраживача!

 

По први пут ће се у Ноћи истраживача о миграцијама причати у тржном центру И то Биг Фасхион на Карабурми! Зашто се ратовало у средњем веку, која је била улога тврђава и како су управо дешавања са бојних поља утицала на значајно померање и мешање различитих народа, како биљке путују и како причају, шта су суперпроводник, Мајснеров ефекат и где то возови левитирају сазнаће сви они који петак од 16 до 21 часова проведу у Big Fashion тржном центру! Мали кухињски експерименти специјално су припремљени за први додир с науком. За оне који жуде за адреналином, Друштво спелеолога припремило је интерактивну радионицу о томе како изгледа једна спелеолошка експедиција.

 

У Француском институту, последњег петка у месецу, екипа из Друштва за неуронауке Србије разоткриће нераскидиву везу између културе, ума и мозга, кроз истраживање названо “културолошке неуронауке”. О биодиверзитету и разноврсност биљног и животињског света Србије говориће студенти са Биолошког факултета а све у циљу подизања свести свих нас о важности заштите и очувања, док ће они најхрабрији добити прилику да се у друштвеним играма надмећу са прекаљеним представницима науке, другарима из клуба љубитеља друштвених игара Астал. Да је сваки занат златан, показаће ђаци Основне школе “Свети Сава” из Пожаревца, који су припремили специјалну презентацију у којој ће приказати традиционалне и уметничке занате које су мигранти из афричких, карипских и азијских земаља донели у Европу, али и традиционалне европске занате који су се услед миграција становништва унутар Европе ширили из једне у друге европске земље. У ЕУРО ћошку сви заинтересовани посетиоци Ноћи истраживача сазнаће аутентичне научне и личне приче истраживача али и како је могуће уз помоћ Европске уније остварити научне снове.

 

Зашто је физика тако магнетно привлачна, сазнаће сви који се 29. септембра упуте ка Галерији науке и технике САНУ где ће бити представљено 18 експеримената из области оптике, светлости, магнетизма, електростатике, суперпроводности. Сви експерименти су безбедни и интерактивни, тако да мали научници могу слободно да се забављају и својим чулима, кроз игру, истражују различите феномене из области физике. Изложба “Наука кроз забаву” представља иницијативу Универзитета у Штутгарту и Института за физику Београд, коју заједно спроводе са Српском академијом науке и технике (САНУ) и Центром за промоцију науке (ЦПН).

 

Креирање слободног знања као и сакупљање поузданих информација које су доступне свима, теме су Вики ћошка које ће у 12. Ноћи истраживача бити лоцирано у Гете институту. Ту ће бити проглашени победници конкурса “Народи света” на Википедији на српском језику а нешто касније организован уређивачки маратон, где ће унапред пријављени учесници писати и допуњавати чланке о научницима, њиховим биографијама и научним открићима.

 

О гравитационим таласима, о којима се дуго слушало а који су коначно детектовани 2016. године причаће гошћа из Шпаније, докторка теоријске физике, Алициа Синтес у Научном клубу Центра за промоцију науке где ће сви присутни добити прилику да се виртуално прошетају чувеним центром за истраживање елементарних честица у околини Женеве, ЦЕРН-ом! Посета месту открића Хигсовог бозона и рођења wорлд wиде wеб-а, гарантује много добрих утисака.

 

О музици и играма које су Срби донели са собом када су населили Балкан говориће истраживачи са Факултета музичке уметности. Захваљујући Народном музеју у Музеј Вука и Доситеја у Ноћи истраживача стиже прича о Вуковим путовањима који је записивао заборављене приче гуслара и народног приповедања. Специјални гости Ноћи истраживача, Колумбо и Сервантес, повешће све заинтересоване посетиоце у фантастичну пустоловину. Колумбо ће вам приповедати о својим експедицијама којима је мењао свет, али и отворио пут трговини робљем из Африке и тиме довео до значајног мешања становништва док ће Сервантес испричати како је Шпанија допринела Европи и свету својим освајањима, а причаће сигурно и о најбољем роману икад написаном…

 

12. Европска Ноћ истраживача, одржаће се 29. септембра у више од 260 градова а ова манифестације има за циљ да пре свега младима, приближи посао истраживача и укаже на све начине на које храбри научници мењају свет набоље. У прошлогодишњој Ноћи истраживача учествовао је 1,1 милион грађана заједно са 18.000 истраживача у 280 градова Европе и света.

 

Координатор ReFocuS пројеката Ноћи истраживача у Србији је Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ са партнерима: Природно математичким факултетом из Ниша, Центром за промоцију науке и Заводом за заштиту споменика културе из Крагујевца.Ноћ истраживача финансирана је из програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска Кири.

 

Сви садржаји су бесплатни.

 

                                                          drtanajaadnjsevic

 

Ноћ истраживача у другим градовима Србије

 

У Пожаревцу акценат је на гљивама и антибиотицима а посетиоци це имати прилику да сазнају шта је то другачије међу народима кад је у питању мозак. Ниш на чак четири локације (Нишка тврђава, Универзитетска библиотека, Народни музеј и Медијана) представља истраживачки посао кроз упознавање римске виле, локалитет Медијана кроз мапе које скривају одговоре и истраживање вакуума. Крагујевац је за осму Ноћ истраживача спремио праву археолошку играоницу где ће посетиоци учествовати на правим археолошким ископавањима,дешифровати хијероглифе и тако упознати древну египатску цивилизацију али и помоћи Колумбу да отпутује до Америке.

 

 

У Пироту ће се 29. септембра причати о миграцији сенки, тектонским плочама на Земљи, узроцима земљотреса и вулкана као и разноликости и ширењу енглеског језика у свету.

 

Еволуција мозга, миграције људи и навике у исхрани као и миграције ћелија и молекула биће главне теме Ноћи истраживача у Петници.

 

Који су страхови заступљени код различитих народа данас и чега су се плашили Египћани а чега Инке и праисторијски људи јесу само нека од питања чије ће одговоре добити посетиоци ове научне феште у Инђији.

 

“Овогодишњу Ноћ истраживача смо посветили ХОТ науци односно горућим темама и питањима из науке и високим температурама, чиме, након прошлогодишње ЦООЛ науке заокружујемо двогодишњи пројекат Цоол&Хот Ноћ истраживача. Наиме, осим тога што се кроз овакве манифестације константно трудимо да ширимо и негујемо љубав и интересовање, како младих тако и шире јавности према науци, ове године смо желели да скренемо пажњу на актуелна истраживања којим се баве наши научници. Истраживачке групе из Србије, и поред заиста великих изазова са којима се већ годинама носи наука у земљи, дају резултате који су у рангу светске науке. Наше ХОТ истраживачке групе и горуће теме којима се они баве ће Новосађани моћи да упознају у току септембра на билбордима по граду, али и у опуштеном разговору на “Кафи са научницима” у самој Ноћи истраживача у ТЦ Биг. А да наука зна да буде и забавна, доказаће млади посетиоци у потрази за добрим проводом, који ће нам се придружити у центру Стартит и доћи маскирани у своје научне идоле, суперхероје, феномене или било шта што има везе са науком” рекла је између осталог, професорка др Тијана Продановић.

 

У Новом Саду, Зрењанину, Суботици и Шапцу од 16 часова па све до поноћи, посетиоци ће имати прилику да виде многобројне „ВРУЋЕ“ експонате и учествују у интерактивним радионицама којима је циљ да покажу да се и научници у Србији баве „горућим“ темамам. Већ традиционално, програм за најмлађе почиње од 16 сати – Научно игралиште, а до 22 сата ће посетиоци уживати у занимљивим експонатима, интересантним радионицама, уз топлу чоколаду разговарати са научницима… Они старији позвани су у клуб Стартит од 19 сати, где их чека предавање о друштвеним мрежама, виртуелном сценском дизајну, директна веза са научницима у ЦЕРН-у, научни маскенбал и по обичају, одлична свирка.

Као увод у ову Ноћ, Новосађани су позвани да већ 22. септембра присуствују научно-популарном предавању најбољег младог научника новосадског ПМФ-а, Тина Лукића у клубу СТАРТИТ, од 20 сати. За оне нестрпљиве, клуб Старит ће већ од 10. септембра бити домаћин комплетне интерактивне изложбе "Спектри" Центра за промоцију науке.

 

Посебну пажњу новосађанима скрећемо на Научни камион, који се сваке године налази у дугом граду. У недељи у којој ће се одржати Ноћ истраживача, Научни камион Центра за промоцију науке ће први пут гостовати у Новом Саду!

 

Током целе недеље приземље Научног камиона ће бити домаћин дела интерактивне изложбе "Спектри" која ће моћи да се погледа сваког дана од 25.9. до 29.9. у периоду од 16х-22х, док ће се на спрату одвијати научно-популарни програм који су припремили наставници и ученици новосадских основних и средњих школа.

 

Научни камион је ове године већ обишао Пирот, Ужице, Лесковац, Смедерево и Суботицу.

 

Научно-популарни програм од 16 па до 22 сата, очекује и Зрењанинце у Културном центру, Суботичане код Зелене фонтане и Шапчане на Главном тргу.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено петак, 29 септембар 2017 00:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија