Кућа Добрих Вести

Login

Четрдесет година Заједнице института Србије

Оцените овај чланак
(1 Глас)

naujkazajendicaБЕОГРАД -  Данас се у САНУ се одржава Свечана академија поводом 40 година од оснивања Сталне конференције научноистраживачких организација, данас Заједнице института Србије.

 

Свечана академија поводом 40 година од оснивања Сталне конференције научноистраживачких организација, коју организује њена наследница, Заједница института Србије, одржаће се у понедељак, 6. новембра 2017. године, у 12 часова, у Свечаној сали Српске академије наука и уметности, Кнез Михаилова 35, најавио је Центар за промоцију науке.

 

Када је Савезни синдикат Југославије 1963. године покренуо иницијативу за конституисање Југословенске заједнице за унапређење и развој, прикључиле су јој се, између осталих, и научноистраживачке организације, што представља почетак удруживања ових институција. Самоуправни споразум о удруживању организација научноистраживачке делатности у Сталну конференцију научноистраживачких организација, који је потписало 116 представника научноистраживачких организација, објављен је 15. октобра 1977, док је Споразум о оснивању Заједнице института, чији је назив актуелан и данас, потписан је 1990. године.

 

Заједница, након 40 година постојања, у свом чланству има 65 института који обављају научноистраживачку делатност у шест области: природно-математичкој, медицинској, техничко-технолошкој, биотехничкој, друштвеној и хуманистичкој. У Закону о научноистраживачкој делатности Заједница института Србије препозната је као тело чији је циљ обезбеђење квалитета научноистраживачког рада и развоја научноистраживачке делатности.

 

Заједницу чине најкомпетентније институције за истраживања из својих области, а теме којима се она бави обухватају прописе, конкурсе, односно правила која дефинишу научни амбијент, међусобно повезивање института, усклађивање набавки и коришћења опреме и лабораторијског простора, набавке и коришћење научних публикација, као и развијање међународне сарадње и неговање научне критике. Уз сталне консултације са најкомпетентнијим гостима од одлучујућег значаја за научноистраживачку делатност, циљ Заједнице јесте брига о активностима и свим питањима важним за науку и институте у Србији.

 

Председник Заједнице института Србије је др Душко Благојевић, научни саветник из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 06 новембар 2017 10:09

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија