Кућа Добрих Вести

Login

Манифестација „Српске ђаконије“ у Београду

Оцените овај чланак
(2 гласова)

opanciuiuiuiuiПод покровитељством Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда, Српске Ђаконије позивају вас на истоимену, традиционалну међународну етно-туристичку манифестацију која ће се одржати у Дому Војске Србије у Београду, у суботу и недељу, 10. и 11. новембра 2018. године.

 

У понедељак, 12. новембра, биће организована хуманитарна посета једној од дечјих установа у Београду, Српских Ђаконија са гостима из Москве, „Твори Всегда“,  најавила је Туристичка организација Србије.

 

Све наше активности делом су укључене у хуманитарни рад и хуманитарне акције. У оквиру тога прва у низу организација која ће трајно чинити део „Српских Ђаконија“ је Национално удружење родитеља деце оболеле од рака- НУРДОР, којој су организатори посветили прву манифестацију.

 

Комплетан приход од ове манифестације иде у хуманитарне сврхе и намењен је Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака – НУРДОР.

Манифестација која је планирана за викенд, 10. и 11. новембра, осим изложбено-продајног програма, уважене госте и посетиоце провешће кроз градове Србије и њихове најспецифичније етно-туристичке карактеристике, као што су: изворна храна, пића, занати, сувенири, као и промовисати најбитније одлике етно-туристичке и културне баштине Србије.

 

Културно-забавно-музички програм пратиће сваку манифестацију, а овогодишње новембарско издање ће чинити:

 

У суботу, 10. новембра после свечаног отварања, с почетком од 12 часова, после протоколарног дела манифестације, биће представљање песама и игара из Србије, у извођењу КУД-а „Никола Тесла“.

 

Културно-уметнички програм манифестације биће настављен наступом доајена београдског глумишта, драмског уметника Тихомира Станића, који ће говорити одломке из романа „На Дрини ћуприја“, Иве Андрића.

 

Истог дана, од 18 часова у музичком делу програма наступиће београдски WE&SHE бенд који ће публици представити старе традиционалне хитове модерне музике у својој џез обради.

 

Програм за недељу 11. новембра намењен је деци и породици, а специјално бакама и декама са својим уницима, и почеће у 12 часова, када ће КУД „Бранко Цветковић“ , приказати песме и игре својих дечијих ансамбала.

 

Након тога, позориште „Пан Театар“ извешће своју представу „Лепотица и звер“.

 

У наставку, све до 18 часова гостима из Москве, музичкој групи „Твори Всегда“, придружиће се најмлађи посетиоци наше манифестације који ће имати прилику да пробају оригиналне руске ношње из историјског периода 18. века, као и традиционале народне руске ношње, а и научити прве кораке традиционалних плесова.

 

За 12. новембар планирана је, у хуманитарне сврхе, посета музичке групе „Твори Всегда“ једној од дечијих установа у Београду која може бити прилагођена програму наших руских гостију за децу у тој установи.

 

Земљорадничка задруга Меридијан

 

Земљорадничка задруга Меридијан је основана у једном малом месту у западној Србији, на путу Лајковац-Ваљево, место Попучке. Настала је удруживањем рада, труда и знања неколико локалних породица са жељом економског унапређења колубарског округа. У досадашњем периоду Задруга се у основи бавила волонтерским помагањем својих задругара и комшија, због унапређења квалитета пољопривредних газдинстава као и њиховог повезивања са привредним субјектима и организацијама.

 

Од јуна 2018. године креће реорганизација Задруге, промена седишта Задруге из Попучака у Београд, због конкретног укључивања у привредно-друштвени живот у Србији, и покретања нових брендова и производа, а у Попучкама остаје огранак који наставља са својим волонтерским радом, и истовремено други огранак у Калуђерици, у коме је организована производња ретких производа од воћа и поврћа.

 

Регистрацијом првог бренда наше Задруге, „Српске ђаконије“, покренули су нов период рада Задруге са жељом да основа деловања буде етно-туристички и културни ангажман и програм. У вези с тим, организовали су истоимену традиционалну међународну манифестацију под називом Српске Ђаконије која у својој структури има три етно- туристичка програма у току ове и наредних календарских година, и то:

 

-     поменута етно-туристичка и културна манифестација „Српске ђаконије“ која ће се у периоду од 10. до 12 новембра одржати у Београду и биће одржавана и сваке наредне године у новембру месецу.

 

-     „Божићни дани“, који ће се, у периоду од 4. до 7. јануара 2019. одржати у Центру „Сава“ у Београду. Ова наша манифестација је, као и све остале, традиционална и одржаваће се и наредних година у дане православног Божића у Центру „Сава“.

 

-     манифестација „Српске Ђаконије – Ђурђевдан“ одржаће се у време пролећно-летње славе Ђурђевдан, која је уједно и слава Српских Ђаконија.

 

Ова манифестација рађена је у суорганизацији са доајенима наше етно-туристичке и културне баштине Србије: Руским Домом, Туристичком Организацијом Србије, Туристичком Организацијом Београда, Савезом пензионера Србије, Градском организацијом пензионера Београда, Музичком Омладином Београда, КУД-ом “Никола Тесла”, КУД-ом “Бранко Цветковић”,   Покретом „Треће доба“ и НУРДОР-ом.

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија