Кућа Добрих Вести

Login

Сомбору, Дероњама и Оџацима у походе

Оцените овај чланак
(5 гласова)

odzaciВеома топли новембрски дани и добро расположење, били су довољни разлози да, у недељу, 4. новембра 2018. године, Друштво српско-индонежанског пријатељства НУСАНТАРА организује излет за чланове, пријатеље, дипломате и службенике Амбасаде Републике Индонезије до западно-бачког округа: Сомбора, Дероња и Оџака.

 

Захваљујући градоначелници Сомбора, Душанки Голубовић, врата градске управе – зграде жупаније – била су широм отворена, те су чланови НУСАНТАРЕ, у пратњи локалног туристичког водича Милета Војновића, имали прилику да чују историјат Сомбора, и причу о његовим културно-историјским знаменитостима, али и о богатству његовог грађанског суживота. Водич је представио и цртеж „Сомбор виђен очима птице“, архитекте Бранислава Јовина, који је више од годину дана интензивног рада стварао своје уметничко-ремек дело. Дело представља синтезу урбанизма, инжењерства и уметности. Нацртао је 15.000 објеката града Сомбора. Цртеж је постављен у згради Жупаније, а на цртежу се види богатство сомборског зеленила – Сомбор је најзеленији град у Србији, и један од најзеленијих на ширем простору централне и југоисточне Европе.

 

Оно што свакако издваја ову градску кућу посебном, у односну на остале званичне градске куће, свакако је надалеко чувена слика „Битка код Сенте“, Ференца Ајзенхута, која је највећа уметничка слика, уље на платну из једног дела у Србији. Ово је била прилика да се гости подсете и свих знаменитих личности, које су оставиле трајан печат на историју и културни развој града, као што су Лаза Костић, Милан Коњовић, и други, као и да је Сомбор одшколовао и дао и два патријарха Српске правослане цркве.

 

Гости града Сомбора, затим се се прошетали централним градским улицама и трговима, и уживали у чистом, и сунцем окупаном, Сомбору..

 

Љубазним домаћинима из галерије „Милан Коњовић“, а пре свега директорки Милени Рацков Ковачић, чланови НУСАНТАРЕ дугују неизмерну захвалност, пре свега, што добродошлица и широк осмех нису изостали, а кустос се истински потрудио да се Индонежани и чланови Друштва информишу о Коњовићевом делу и увере у његову љубав коју је, кроз своје сликарство, показао према завичају – равници и колориту Војводине.

 

Богатство историје, археологије, етнологије, и многих других садржаја, предстаљено је у Градском музеју Сомбора, установи културе, која обавља делатност музејске заштите за подручја општина Апатин, Оџаци, Кула и града Сомбора. Кроз богату збирку, госте је провела Невена Живадиновић Кусановић, која је приказала разноликост живота Сомбораца.

 

НУСАНТАРА је овом приликом обишла и пољопривредно газдинство породице Софије и Бранислава Савића, у атару села Дероње, у којем вековима складно живе Срби и Роми. Породица Васић гаји различите кулуре, али на имању од 6 јутара, превасходно гаје кајсије, брескве и виноград старих сорти Међутим, оно што његово имање издваја посебним, не само у Дероњама, већ и шире, јесу две ветрењаче, које је Бранислав Савић сам конструисао, и које имање снадбевају водом. Уз дегустацију ракија од брескви, кајсија и комовице, гости су имали прилику да чују које су све предности алтернативних видова енергије и начина њихове примене.

 

У Дероњама, чланови и пријатељи НУСАНТАРЕ обишли су галерију ликовне колоније „Рафаило Момчиловић“, у којој их је, домаћин Зора Дорословац, директорка Основне школе „Вук Караџић“ упознала са активностима ликовне колоније и културним садржајем Дероња. Имајући у виду да је Друштво српско-индонежанског пријатељства НУСАНТАРА дошло до сазнања да је библиотека основне школе у обнављању библиотечког фонда, сваки путник наше групе понео је од куће по неколико књига, те је НУСАНТАРА донирала више од 150 књига за обновљену школску библиотеку, и та донација је уручена управо у галерији ликовне колоније „Рафаило Момчиловић“. Директорка Дорословац није крила задовољство и захвалност, будући да је НУСАНТАРА ово приредила као изненеђење.

 

Путовање се наставило ручком у ресторану „Лазар“ у Оџацима, на чијим улазним вратима стоји натпис „Код нас се пре свега добро једе“. Иако смо били гладни, и на трпези имали и рибљи паприкаш, пилеће месо и роштиљ, иако је тишина надвладала сале ресторана, чланови и гости нису само због ручка дошли у овај, надалеко познати, ресторан. Прави мерак је био када је почео да пада мрак, а у сале ресторана је ушетала права „банда“, тамбурашки оркестар Стевице Јовановића из Дероња. Није било лако до ове „банде“ доћи, те је зато и овај излет неколико пута одлаган. Ретко свирају у свом завичају, лакше их је наћи у Загребу или Новом Саду. Јовановић и његови музичари су синови и унуци ромских музичара из антологијских филмова југословенске кинематографије „Скупљачи перја“ и „Биће скоро пропаст света“, које је прославио Саша Петровић. Мајсторским извођењем песама, са готово свих простора бивше Југославије, подсетили су нас, на трен, на богатство различитости земље, у којој смо донедавно живели, али и присетили нас на индонежански мото Bineka tungal ika (јединство различитости). У веселој атмосфери, чланови Друштва и пријатељи из амбасаде Индонезије, играли су и српско коло, а атракција тамбурашког наступа било је свирање на једној жици дероњскe „банде“ Стевице Јовановић, као и свирање на тамбурици, стакленом чашом, уместо гудала, Стевичиног сина, Милана.

 

Пре одласка из Оџака, посетили смо и галерију на отвореном, познатог оџачког сликара Ненада Вујновића Њеша, који је отворио врата свог микрокосмоса, и показао радове своје уметничке продукције. Пошто је познато да слике траже публику, и сликар Вујновић је био презадовољан што је, по први пут, одједном, у његовом дворишту више од шездесет гостију уживало у његовим сликама, које су неке и у посебној 3Д техници.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 06 новембар 2018 20:35
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија