Кућа Добрих Вести

Login

ИЗЛОЖБА: Архивскa документа сарадње Србије и Алжира

Оцените овај чланак
(2 гласова)

goranzlatkovicСвечаним отварањем изложбе архивских докумената српско-алжирске сарадње, у суботу, 2. јула 2022. године, у галерији општине Врачар, Амбасада Алжира у Србији, у сарадњи са Архивом Југославије и Градском општином Врачар, отпочела је обележавање двоструког јубилеја – 60. година независности Алжира и 60. година од успостављања дипломатских односа Србије и Алжира.

 

У сарадњи са Архивом Југославије, институцијом културе од националног значаја, амбасада Алжира је приредила изложбу архивских докумената, фотографија важних догађаја из историје дипломатских односа две земље.

 

На изложби је говорио Драган Теодосић, виши архивиста Архива Југославије, који је, подсетио на то да је сарадања Архива Југославије и Амбасаде Алжира, веома плодна, и да је ово трећа изложба, која свеобухватно показује значај сарадње две земље, као и многобројне контакте и посете. Теодосић је истакао да је, на овој изложби, представљен и документ о отварању југословенске амбасаде у Алжиру, 1962. године.

 

Амбасадор Алжира, Њ. Е. Фатах Махраз истакао је „да су изложене фотографије и посебно богата документација, која овековечује значајну преписку између Алжира и Београда, између 1956. и касних осамдесетих, и осветљава историјску дубину односа активне солидарности и изузетног пријатељства, који су повезивали Алжир и Србију, а које, како то налаже обавеза памћења, али и захвалност, морају да, као историјско наслеђе, буду пренете следећим покољењима.

                                       goran1                                   

Ова врста изложби истиче значај архива, као националних институција, које чувају сећања народа и држава. Уверени смо да ће после ове уследити и друге сличне изложбе, захваљујући традиционалној сарадњи Амбасаде са Архивом Југославије, и да ће оне допринети бољем и плоднијем научном дијалогу међу историчарима, студентима и истраживачима обе земље.

 

Вишезначна и драгоцена подршка бивше Југославије, њених народа и њеног руководства, посебно се огледа у одлуци о отварању њене амабасаде, донетој 2. јула 1962, само дан након референдума о независности Алжира.  

 

Ова изложба је део разноврсног културно-историјског програма који је Амбасада припремила заједно са својим српским партнерима.

                                                         goran2

 

Овом двоструком алжирско-српском прославом, у јулу 2022. славе се историјске и традиционалне везе пријатељства, сарадње и солидарности и истиче се њихово непрекидно снажење кроз многоструко, узајамно корисно партнерство две земље“.

 

Свечаности су присуствовали представници институција културе, дипломатског кора, чланови Друштва пријатеља Алжира, као и алжирски студенти који су на школовању у Србији.

 

 

ИЗВОР: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 03 јул 2022 12:57
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија