Кућа Добрих Вести

Login

Национални дан Индонезије

Оцените овај чланак
(2 гласова)

INDONEZIJA1111Београд - Изградња фабрике тестенине Индонежанске компаније „Индофоод“ у Инђији је у последњој фази и за септембар је планирано званично отварање, изјавио је амбасадор Индонезије у Србији Хари Ричард Џејмс Кандоу.


Амбасадор Кандоу је на свечаности у Београду поводом 71. годишњице проглашења независности Индонезије од холандске колонијалне власти, указао на значајан напредак у области улагања из његове земље у Србију. Кандоу је, такође, подсетио да је ове године почела производња печурака у Ковину, власништво фирме Делта Дењуб доо, дела индонежанске Бавазир групе.


Раније су индонежански инвеститори планирали, да у Инђији, ураде хале са постројењима за производњу нудли и инстант супа. Планирано је подизање четири објекта, производне хале, у којима би посао пронашло око 500 радника и који би под брендом „Индоми“ а под лиценцом „Инфофуд“ производили нудле и инстант супе.
На пољопривредном земљишту, где се пре узгајала шећерна репа, почели су средином 2014. године припремни радови за изградњу првог објекта површине од око 4.600 метара квадратних, и у којем би било запослено 80 радника. За изградњу сва четири објекта Индонежански инвеститори су планирали уложити 11 милиона евра.


Производи „Индомие Нудле“ успешно се продају у земљама бивше Југославије, а у последње три године и у Србији, преко компаније „Индо Србија фуд“ коју је такође основала „Салим&Њазаран Гроуп“ из Индонезије.


Реализација пројекта је почела пре 11 месеци споразумом о изнајмљивању земљишта, а убрзо је следила изградња постројења. У првој фази, у којој су власници уложили три милиона евра, више од 100 радника може да свакодневно обере до осам тона шампињона.


На крају инвестиција треба да буде вредна преко девет милиона евра, биће упослено још око 300 људи, а дневна производња нарасти на 22 тоне, чуло се у петак на свечаности у кругу фабрике.


Индонезија земља са 255 милиона становника по чему је четврта у свету, има највећу привреду у Југоисточној Азији.


Билатерална сарадња Србије и Индонезије


Кандоу је даље изнео да амбасада Републике Индонезије у Београду предузима кораке за унапређење билатералних односа Индонезије са Србијом и са Црном Гором у многим секторима.


Амбасадор Кандоу који заступа Индонезију у Србији и у Црној Гори, истакао је да је априлска успешна државна посета председника Томислава Николића Џакарти један од конкретних облика унапређења узајамних билатералних односа. Прва државна посета која је реализована после 58 година представља основ за даље унапређивање сарадње у домену политике, као и у култури, оценио је Кандоу.

 

INDOZEJIA2MMM
Потписивање споразума о либерализацији виза за дипломатске и службене пасоше, као и програма сарадње у области образовања. указују на отварање нове странице билатералних односа између две земље, са разним могућностима сарадње у више сектора. Проширена је сарадња између државних архива две земље, која је већ изродила плодове корисне за све нас, посебно у области историјске документације о односима између две земље, навео је амбасадор..


Кандоу је изнео и да је амбасада је реализовала, такође, неколико туристичких промоција као и манифестације у домену културе и кулинарства. Индонезија је учествовала на Међународном сајму туризма 2016. Била је и партнер земља на међународном сајму туризма у Будви у Црној Гори, где је била један од најбољих учесника јер је реализовала промоцију туризма кроз зрео и комплетан цонцепт, навео је амбасадор.
“Према овом искуству, Амбасада Индонезије потврђује да потпуна промоција представља стратегију која је веома ефектна. Са те тачке гледишта, Амбасада Индонезије средином 2016 година успела да реализује јединствену промоцију Индонезије која се састоји од:


Дана кулинарства индонезије у Хотелу Мериот у Београду од 28 маја до 9 јуна 2016.
Културно-уметничке вечири која је одржана у Народном позоришту у Београду 10. јуна 2016.
Батик модне ревије која је приређена у резиденцији Амбасадора 15. јуна 2016.

 

INDONEZIJA3MMM
Амбасадор је указао и да влада Индонезије додељује стипендије омладини Србије, што представља директну везу између два народа, која из дана у дан напредује у квантитативном и у квалитативном смислу. Такође, “као нација која је толерантна према верама, у новембру 2015. успешно је одржан трећи билатерални међуверски дијалог између Индонезије и Србије у Београду,” рекао је Кандоу.

 

Заједнички труд за унапређење односа


Амбасадор је оценио да програми и активности амбасаде Индонезије ради побољшања сарадње између матичне државе и Србије односно Црне Горе, “не би били успешни без подршке нашег народа који је присутан овде данас, односно свих држављана и дијаспоре Индонезије у Београду, као и српских пријатеља Индонезије.”

 

 

INDOZIJA4MM
У том смислу је амбасадор похвалио заједнички труд свих чланова Амбасаде Индонезије у Београду, као и Индонежанске школе у Београду, Удружења индонезанских студената "Керис”, Удружења Српско-индонежанског пријатељства “Нусантара”, парламентарне групе пријатељства Индонезије и Србије, бивших стипендиста Дармасисва програма, стипендиста културе и уметности Индонезије, као и стипендиста програма Партнерства земаља у развоју, плесних група "Бидадари” и “Citra Indonesia”, уметничких тимова Ангклунг и Гамелан при Амбасади Индонезије. “Све што смо до сада постигли представља реалан рад и труд за развој Индонезије,” поручио је амбасадор Кандоу који је свима изразио велику захвалност на сарадњи и доприносу.
Амбасадор је навео да ће “за све програме, као и програме промоције Индонезије, унапређивање сарадње и пријатељства између Србије И Индонезије које волимо, врата Амбасаде Републике Индонезије у Београду, као И Резиденције Амбасадора Републике Индонезије увек бити отворена.


Политика владе Индонезије


Амбасадор је указао да у Индонезији влада под руководством председника Републике Ђока Видодоа доследно предузима велике промене у неколико државних сектора. Пре свега се гради инфраструктура и то у веома кратком року, а према оценио Кандоуа, плодове ће директно осетити 255 милиона Индонежана, четврте намногољудије земље на свету.

 

INDONEZIJA5MMM
“Са политиком која је наклоњена народу, влада Републике Индонезије доследно показује приврженост да оствари три циља: да држава буде политички суверена, самостална у привреди и да задржи идентетит своје културе. “ казао је Кандоу.


Амбасадор је навео и да у међународним односима, влада Републике Индонезије одлучно води активну независну политику у којој је дипломатија усредсређена на: очување територијалног суверенитета; заштиту многобројних држављана у иностранству и правних лица који делују у светској привреди; и економску дипломатију која се фокусира на брзу изградњу инфраструктуре и конекција, која је усмерена да подржи самосталност у прехрамбеном и сектору енергетике, посебно извора нове врсте енергије, закључио је амбасадор Кандоу.

 

Извор: Кућа Добрих Вести


Последњи пут измењено петак, 19 август 2016 18:37
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија