Кућа Добрих Вести

Login

Oткријте Војводину бициклом

Оцените овај чланак
(2 гласова)

canmarkocankjkjkjkjБициклистичка рута ЕуроВело 6 (ЕВ6), која повезује Атлантски океан и Црно море, прошле године је на ИТБ-у (Међународном сајму туризма у Берлину) проглашена за најатрактивнију бициклистичку руту у Европи. Ова 4.500 км дуга траса позната је под називом Дунавска бициклистичка рута, с обзиром на то да највећим и најатрактивнијим делом прати другу најдужу реку Европе.

 

Такође прошле године, између Пасауа и Беча, рутом је прошло 755.000 бициклиста, број који говори о квалитету оваквог туристичког производа. Поређења ради, овом рутом у Србији годишње прође око 10.000 бициклиста, те у доба када су нам отежана путовања преко границе, бициклистички туризам представља велики потенцијал како за рецептивне агенције, тако и за локалне, мале бизнисе.

 

Претходних неколико година Туристичка организација Војводине је активно учествовала у реализацији и промоцији пројеката који су за циљ имали развој бициклистичког туризма. У редовима који следе представићемо вам неколико атрактивних деоница бициклистичких рута у Војводини, које ће вам помоћи да скројите нове туристичке пакете, планирате индивидуална путовања или као представници приватног сектора прилагодите услуге својих бизниса бициклистима.

 

У Србији, ЕВ6 рута улази на северу Војводине, код Бачког Брега, а излази након 667 км код Неготина. Осим ЕВ 6 руте, у Војводини постоје још два међународна бициклистичка коридора, ЕуроВело 11 и ЕуроВело 13. У неколико наврата представници Европске бициклистичке федерације (ЕЦФ), истицали су да ЕВ6 рута у Србији има најбољи систем сигнализације у Европи, који ћете препознати лако по плавим знаковима са бројем 6 унутар жутих звездица. ЕВ 13 рута је такође означена, док је сигнализација за ЕВ 11 руту у нашој земљи још увек у припреми.

 

Полазећи од Бачког Брега, где ЕВ6 рута улази у нашу земљу, не пропустите Ајфелову преводницу у Бездану, први објекат у Европи где је примењено подводно бетонирање, као и део меморијаног комплекса посвећен Батинској бици. Посебно ако сте љубитељ пецања, искористите прилику и уживајте у природи Специјалног резервата природе Горње Подунавље, где можете одморити у Чарди Штука, окружени сто година старим храстовима, припремити уловљену рибу и преноћити у локалном смештају по симболичној цени. Од места Купусина можете кренути према Апатину или Сомбору, где се у центру града налази бициклистички камп Лонг Тоур. Од Купусине према Апатину вас чека добар, асфалтни пут, поред којег можете да преноћите у кампу Буџак или преко дана уживате на дунавској плажи Вагони.

 

Пре неколико година, на Фрушкој Гори је успостављен и систем бициклистичких стаза, међу којима је најинтересантнија тура јужним обронцима ове планине, где у оквиру 80 км мало напорније маунтин-бајк туре можете обићи све манастире и језера. Узимајући у обзир да је реч о територији Националног парка, чека вас много лепог садржаја, попут места на којима се храни јелени, посматрају птице, док су манастири и језера природне оазе у чијој ћете близини начи духовни и физички мир. Наравно, не пропустите незаборавне Сремске Карловце, центар града са многобројним винаријама, ресторанима, познатом Карловачком гимназијом, Патријаршијским двором, Саборном црквом и Капелом мира, подигнутом 1699 год. на месту где је потписан Карловачки мир. На 3,5 километара од Сремских Карловаца, налази се Екокамп где можете подигнути шатор, одмарати или пешачити стазама Фрушке Горе.

 

Једна од правих посластица је кружна рута око Дунава, која почиње из Новог Сада. Крените на запад, преко Футога до Бегеча, одакле скелом можете прећи до Баноштора. Одатле се вратите назад према Сремској Каменици. Скрените у Каменички Парк, после чега ћете стићи до Петроварадина и заокружити туру.

 

Осим дунавске бициклистичке руте, Војводину карактерише могућност бициклирања уз још једну важну реку – Тису. Потиска тура креће из центра Суботице и представља доживљај своје врсте, где ћете на равном терену уживати у традицији града који карактерише архитектура сецесије, због којег Суботица припада европској културној рути Арт Ноувеау. Даље, рута ће вас водити око Палићког и Лудашког језера, специјалних резервата природе, а на путу до Титела, последњег места на овој рути, не пропустите поглед са куле Градске куће у Сенти, стару преводницу Шлајз у Бечеју, романичку базилику у Арачи, као и Тараш – Европско село рода, где се гнезди 42 пара ових птица.

 

Ако пак, решите да истражите Војводину ЕуроВело 13 рутом, посебно је занимљива траса која повезује Жомбољ, Вршац и Белу Цркву. На граничном прелазу са Румунијом, у месту Жомбољ је скоро изграђен Регионални центар за циклотуризам који у свом комплексу поседује одмориште, могућност прања веша, алатке за поправку бицикала и информације о бициклистичким атракцијама у околини. У близини Вршца не пропустите Вршачке винограде и поглед са Вршачке куле. Код места Куштиљ се налази одвајање које води до манастира Месић, док у Белој Цркви обавезно обиђите надалеко позната језера. Ако наставите према југу, из Старе Паланке скелом можете прећи на другу страну Дунава, до места Рам у којем се налази истоимена средњевековна тврђава, одакле настављате путем ЕуроВело 6 руте, према Голупцу, Лепенском Виру, Доњем Милановцу и Кладову.

 

Циклотуризам и културни туризам су међусобно испреплетени. Један од главних мотива за путовање бициклом представља упознавање других култура, народа, локалних обичаја, интеракција и искуство аутентичног начина живота људи у малим местима. Узимајући у обзир природу бицикла као превозног средства, за разлику од класичног туристе, циклотуристи са собом могу да носе ограничен број ствари. Стога локални бизниси све више прилагођавају своје услуге циклотуристима, омогућавајући им да се осећају угодно и сигурно током својих дугих путовања.

 

Како би један туристички објекат у потпуности био погодан за прихватање бициклиста, неопходно је да: има понуду ноћења са доручком (могућност хране за понети), одвојену просторију / оставу за бицикле под кључем, неопходне алате за поправку, прву помоћ, знак да је смештај предвиђен за бициклисте, основне информације о бициклистичким рутама у близини, комуникацију са сличним објектима у околним местима, како би бициклиста био у могућности да планира своје следеће преноћиште, просторију за прање и сушење веша, као и Интернет.

 

Циклотуризам би управо у доба кризе проузроковане пандемијом могао да постане кључан туристички производ наше земље, посебно у Војводини. Постојање обједињених услуга ове врсте не представља велику инвестицију, а на дуже стазе даје добре резултате, посебно ако узмемо у обзир податак да за добре услуге циклотуристи у просеку троше 50 ЕУР на дан. Предност територије Војводине представљају добро обележене стазе, раван терен, прошаран јединственим природним лепотама, културно-историјским садржајем и гостопримством домаћина.

 

Извор: Кућа добрих вести/Војводина травел


Последњи пут измењено понедељак, 25 мај 2020 23:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија