Кућа Добрих Вести

Login

Каква права имате као РФЗО осигураник на летовању и под којим условима?

Оцените овај чланак
(3 гласова)

pixbeyfgfgfgfgfgЗа све оне који се одлуче да ове године иду на летовање, ваљало би да знају каква права имају као осигураници Републичког фонда за здравствено осигурање, односно државног здравственог осигурања.

 

То је важно знати јер полисе путног осигурања које продају домаће осигуравајуће куће не покривају трошкове лечења ако се корисник разболи од короне.

 

Иако то не омогућава ни здравствена заштита коју обезбеђује РФЗО, као њихови осигураници ипак имате право на пружање хитне медицинске помоћи у иностранству.

 

Да бисте могли на такву помоћ да рачунате ако се у иностранству разболите од короне, неопходно је да прибавите образац пре него што кренете на пут.

 

Реч је формулару који се зове Потврда о коришћењу здравствене заштите у иностранству.

 

Са овом Потврдом осигураници имају право на коришћење здравствене заштите на терет средстава обавезног здравственог осигурања само у случају хитне медицинске помоћи како би се отклонила непосредна опасност по живот и здравље осигураних лица.

 

Процедура издавања Потврде је бесплатна а издавање врши надлежна филијала Републичког фонда за здравствено осигурање.

 

У 20 земаља важи државно осигурање

 

Иначе, Србија има потписан споразум са 20 земаља у којима се може бесплатно користити здравствено осигурање РФЗО, уз поседовање двојезичног обрасца о осигурању.

 

РФЗО има склопљене међудржавне уговоре са Аустријом, Белгијом, БиХ, Бугарском, Великом Британијом, Италијом, Луксембургом, Мађарском, Северном Македонијом, Немачком, Пољском, Румунијом, Словачком, Француском, Холандијом, Хрватском, Црном Гором, Чешком, Словенијом, Турском.

 

Иако Грчка не спада у групу земаља са којима Србија има споразум о здравственом осигурању, они су одлучили да ће туристима који се заразе док су у посети Грчкој платити комплетан смештај, што може бити олакшавајућа околност у случају евентуалне заразе.

 

На исти корак се пре неког времена одлучила и кипарска влада, па ће вам, у случају да се заразите док сте у посети Кипру, бити плаћен смештај, храна, пиће, лекови, али и трошкови чланова породица.

 

Шта ако нисте узели документа пре одласка на пут?

 

Уколико двојезични образац није издат пре поласка на пут, а указана је хитна медицинска помоћ у иностранству, двојезични образац се, на захтев иностраног носиоца здравственог осигурања, може и накнадно издати, ако је ова могућност предвиђена међународним уговором.

 

У случају да осигурано лице није прибавило двојезични образац пре одласка у земљу са којом Србија има споразум и хитне здравствене услуге буду наплаћене, по повратку у земљу осигурано лице подноси дирекцији РФЗО-а захтев за накнаду трошкова.

 

Ако осигурано лице није прибавило потврду пре одласка на пут у земљу са којом Србија нема потписан споразум, а платило је трошкове хитног лечења, осигурано лице нема право на накнаду тих трошкова.

 

Извор: Биз лајф

 


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија