Кућа Добрих Вести

Login

Нова мера: Субвенција државе градским хотелима

Оцените овај чланак
(2 гласова)

hotelisobedfdfdfdfdГрадски хотелијери у Србији добиће једнократну директну субвенцију у висини од 350 евра по лежају и 150 евра по смештајној јединици, што је прва секторска мера за ублажавање последица кризе изазване коронавирусом, истакнуто је на састанку представника хотелијера и директора Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије Михаила Весовића са министром финансија Синишом Малим.

 

„Субвенција за градске хотеле је врло значајна подршка и допринеће да поред очувања радне снаге, компаније опстану и преживе период у којем су отказани сви конгреси, као и доласци пословних људи. Забрињава податак да је попуњеност градских хотела од средине марта до данас смањена за чак 93 одсто, а ова мера допринеће да очувамо срж хотелијерства у Србији јер је то наш бренд, по којем треба да будемо препознатљиви“, рекао је Весовић и додао да Привредна комора Србије од почетка кризе активно ради на дефинисању мера како би се умањиле последице пандемије ковид 19 по читаву привреду, помогле и оживеле најугроженије привредне гране, међу којима је и туризам и угоститељство.  

 

Министар финансија Синиша Мали истакао је да ће за десетак дана Министарство трговине, туризма и телекомуникација објавити јавни позив за хотелијере којим ће бити прецизирани критеријуми за коришћење подршке. Како је најавио, очекује се да ће хотелијери добити новац крајем септембра, а најкасније у првој недељи октобра. Мали је изразио задовољство што је велики број наших градјана ове године одлучио да летње одморе проведе у Србији, због чега су смештајни капацитети у бањама, планинама и селима пуни, али су због изостанка страних гостију, градски хотели остали празни.

 

Министар је навео да је од око 380 категоризованих градских хотела у земљи отворено само 112, док у Београду од 115 хотела, тренутно раде свега 42, а попуњеност је око 10 одсто. Нове мере усмерене су на помоћ хотелима, па ће држава издвојити 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу. Тако ће, на пример, градски хотелијер за двокреветну собу добити помоћ у висини од 500 евра.

 

Министар је подсетио и на раније мере - исплату минималца, одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде, исплату једнократне помоћи свим грађанима и 60 одсто минималца за два месеца - које је држава донела у претходном периоду као помоћ привреди за сузбијање негативних последица кризе изазване вирусом корона. "Ако уз то додамо и кредите за ликвидна средства и гарантну шему, укупна помоћ државе привреди за сузбијање последица вируса корона је око 5,8 или 5,9 милијарди евра", рекао је Мали.

 

Томислав Момировић, председник Управног одбора “Мона хотел менаџмента” указао је да је хотелски бизнис овим мерама добио јаку подршку. “Влада нам је помогла да преживимо ово време које је веома тешко за хотелску индустрију”, оценио је.

 

Државни секретар у Министарству туризма, трговине и телекомуникација Мирослав Кнежевић изразио је задовољство због донете одлуке да се хотелијерима у градским срединама додатно помогне, јер су најугроженији у овој ситуацији. “Наредних десетак дана позваћемо хотелијере да се пријаве за помоћ, надамо се добром одзиву, јер ће ове системске мере за угоститељску привреду допринети да се задрже радна места и превазиђе веома тежак период до краја године”, указао је Кнежевић.

 

Удружење хотелијера и ресторатера ХОРЕС је пре неки дан промовисало свој печат „Чисто & сигурно“. Наиме, по угледу на националне европске асоцијације чланице ХОТРЕС-а, креирао печат који ће омогућити да се, на овај начин, разликују хотели, други смештајни објекти, ресторани и угоститељски објекти који се придржавају хигијенских и здравствено-безбедносних прописаних стандарда, ради спречавања ширења и контроле вируса ЦОВИД–19, и других могућих инфекција.

 

Увођењем јединственог препознатљивог сертификата (печата), који би био видљив у понудама, грађани би могли да, са поверењем, резервишу путовања за себе и породице и буду уверени да је ово дестинација за сигуран одмор.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 21 август 2020 22:25

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија