Кућа Добрих Вести

Login

Палермо – осетите откуцај срца Сицилије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

katedralalalala34343434Интригантни Палермо – главни град Сицилије, раскрсница култура, град величанствене архитектуре у којој се огледа дух прошлих векова и мултикултуралност.

 

Палермо су основали Феничани, затим је био у поседу Грка, у саставу Римског, те Византијског царства.

 

Онда долази под власт Арапа у чије време доживљава процват.

 

Након тога освајају га Нормани, Шпанци, Бурбони и коначно 1861. године постаје део Краљевине Италије.

 

Интригантан, живописан, град контрадикторности, с једне стране беда, а с друге стране раскош и сјај… Помешани, сасвим природно.

                                  palermonaslovna

Весели, темпераментни, срдачни и гостољубиви људи, богата гастрономска и културна понуда.

 

Необичан, помало дивљи, аутентичан, бука и гужва на улицама, све је у покрету, у акцији.

 

Улица старог града

 

На улицама старог града, пијацама и трговима доживећете праву сицилијанску атмосферу и осетити откуцај срца Сицилије.

 

Шта обићи у Палерму

 

Знаменитости Палерма: градска катедрала, црква Сан Ђовани дељи Еремити, црква Светог Каталда, Норманска палата, катакомбе Капуцинера, трг Катедрале, трг Кадути, споменик Карлу В, позориште Масимо, Археолошки музеј…

 

 

Могла бих наставити још дуго да набрајам. Но, када сте на једнодневном излету онда се треба фокусирати на пар главних адута интригантног Палерма.

 

Катедрала Палерма

 

Катедрала Палерма саграђена је 1185. године и посвећена Светој Розалији, заштитници града. Комбинација различитих стилова, култура, народа. Време није нарушило њену лепоту и очуваност. Фасцинантна грађевина.

 

Палермо је био седиште сицилијанске мафије, али су и највећи борци против мафије радили и живели у Палерму.

 

 

У катедрали се налази гроб свештеника Ђузепеа Пуљисија (Гиусеппе Пуглиси) који је трагично настрадао од Коза ностре. Његов хуманитарни рад на оснаживању младих и локалне заједнице и несебична борба за боље и праведније друштво, допринео је да га католичка црква прогласи за свеца.

 

Трг Виљена

                                                   trgviljenadfdfdfdf

Пиаца деи Qуаттро Цанти или трг Виљена, одузима дах, сјајан примерак барокног стила – на раскрсници две главне улице у Палерму, улице Македа и шеталишта Виторио Емануеле.

 

Трг Преторија

 

У непосредној близини налази се спектакуларни Трг Преторија или трг Срама, са црквом Свете Катарине и палатом Преторија.

 

Посебну пажњу код путника изазива необична фонтана Преторија, на којој се налазе главе 12 грчких богова са разним животињама и митским бићима.

 

Прича каже да је ова фонтана направљена за Фиренцу, али је после извесног времена, из непознатих разлога, завршила у Палерму.

 

                                 pretorija                         

 

 

 

У ваш обилазак обавезно укључите и Палацо Нормани, Норманску или Краљевску палату, са раскошном капелом Палатином, која је била седиште различитим владарима Сицилије.

 

Пиаца Белини – трг Белини

 

Белинија везујем за Катанија, но велики уметник, свој трг добио је и у престоници Сицилије.

Позориште Масимо Виторио Емануеле

 

Театро Масимо

 

У Палерму, граду контрадикторности, граду мафије али и величанствених споменика културе, налази се трећа највећа опера на свету.

                                                       teatromasimo

Славно позориште Масимо театро изграђено је у неоромантичарском стилу, са грандиозном сценом дубине 400 метара, три импресивне ротонде и великим фоајеом.

 

Последња сцена култног серијала Кум (трећи део), завршава се управо на степеништу овог прекрасног здања. За све љубитеље Кума, на располагању је специјална тура.

 

Катедрала Монреале

 

Најјачи утисак на мене је оставила катедрала Монреале.

 

Монреале је типичан италијански градић који се налази на обронцима брда Монте Капуто, надомак Палерма, одакле се пружа сјајан поглед на на “Златну шкољку”, престоницу Сицилије и Тиренско море.

 

Фасцинантна катедрала Монреале, један је од споменика културе Италије који се налази на УНЕСКО листи баштине и један од најбољих примера норманске архитектуре на Сицилији.

 

Изградњу ове раскошне грађевине започео је Вилијам ИИ 1172. године. Катедрала је завршена за 17 година а задужбинар је дочекао да присуствује првој миси.

 

По предању, владар је сањао сан у ком му се јавила Пресвета Богородица и саветовала да посече стабло рогача испод кога је заспао и да на том месту сагради цркву. Када се пробудио, посекао је дрво и испод њега пронашао благо, којим је финансирао изградњу катедрале.

 

Нека добра енергија, осећа се чим крочите у ово божанствено здање.

 

Норманска катедрала украшена је величанственим мозаицима који одузимају дах. Што због умећа, што од светлуцања злата и бројних нијанси боја, коришћено је 16 нијанси зелени боје и чак 20 нијанси црвене боје.

 

У тренутку се питате да ли је у питању илузија, сан или стварно дело маштовитих и вредних људских руку.

 

На овом изузетном месту преплићу се византијска, норманска и арапска уметност и савршено се допуњују највеће светске религије. Централни мозаик је посвећен Христу Пантократору, оставља без текста. Право ремек дело!

 

Подаци кажу да се само на његовим зидовима налази око 400 килограма злата, а мозаицима је покривено 26 000 квадратних метара.

                                       iznadrecipalermo

Много труда, маште и љубави је уткано у ову грађевину у којима су се крштавали нормански краљеви. Право ремек дело!

 

Палермо – град који никога не оставља равнодушним

 

Мешање стилова, култура, религија даје му посебну чар, ону дозу мистериозности, магије, којој се не може одолети.

 

И увек су ту присутне легенде, предања, мешање сна и јаве, што истовремено збуњују али и буде машту.

 

Хаотичан, необичан, дивљи, посебан, аутентичан. Град који никога не оставља равнодушним и треба га посетити барем једном у животу!

                                    palermoejzztzt

Улична храна

 

Посетила сам и једну од 32 пијаце, колико их има у Палерму, са разноврсном понудом воћа, поврћа, морских риба и немани. Све је огромно, џиновско… Овде сам пробала и највеће маслине. Поједете пет комада и скоро сте сити.

 

Улична храна у Палерму, као и свуда на Сицилији је мит, филозофија, доведена до уметности, до савршенства, о чему сам писала у чланку OВДЕ.

 

Када зажмурим, још увек могу да осетим врхунски укус чоколадних канола које сам јела у посластичарници преко пута Масимо театра.

 

Хотел Гранд Деље Палме

 

Контраверзни хотел Гранд Деље Палме, још један озлоглашени симбол града, познат као састајалиште мафије, али и место у коме је славни италијански песник и нобеловац Квазимодо покушао самоубиство.

 

Споменик жртвама мафије

 

Палермо има и шеталиште намењено само за удовице, које се зове шеталиште злобница.

 

Религија

 

Негде сам прочитала: “Ако желите да упознате Италију, студирајте теологију!” Има истине у овоме. Религија заузима врло важно место у животима Сицилијанаца.

 

Не знам колико цркава има у Палерму, али не можете да не приметите да у сваком кварту има барем по један олтар са цвећем окићеном иконом свеца, упаљеним кандилом и свећама.

                                 nomraniklajevska6676                

Дан Свете Розалије, заштитнице града, празнује се 15 јула.

 

Иако је Сицилија једна од регија са најнижим стандардом у Италији, то их не спречава да организују спектакуларне феште у част светице.

 

Тако су једном приликом потрошили 400 000 евра за ватромет и специјални брод за светицу са једрима од сваровски кристала.

 

Ботаничке баште

 

Прелепе ботаничке баште са медитеранским растињем и цвећем права су оаза мира и зеленила у врелом Палерму. Овде расте и највећи фикус на свету. Сигурно највећи који сам ја видела.

 

П. С. У Монреалу, испред катедрале налази се мала чесма намењена за путнике намернике. Два шармантна Сицилијанца убеђиваше да оперем руке и умијем се на чесми.

 

Објаснише ми да у том случају, сигурно остајем на Сицилији.

 

Ко зна, можда у наредној посети испробам да ли овај ритуал стварно функционише.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 27 август 2020 18:08
Рада Севић

Ако би требало да опишем себе у две речи, онда би то било радосна и радна Рада, што и моје име говори. По струци сам дипломирани инжењер организационих наука – менаџмент. Ужа специјалност Људски ресурси: тренинг и професионална оријентација. Око 15 година радим са младим, паметним, образованим људима на заједничком препознавању потенцијала, подизању мотивације и самопоуздања у тражењу посла. Учимо једни од других, “заборављамо изговоре, тражимо начине да нешто урадимо, свесни да једини део свемира који можемо променити то смо ми сами”. Имам срећу да радим оно што волим, трудећи се да рад, учење, знање, стручност, позитиван став промовишем као вредности. Умрежавање, подршка, солидарност, ширење позитивног духа, задатак је свих нас који имамо привилегију да радимо са људима. Изузетно је важно младим људима, пуним ентузијазма и позитивне енергије, жељних знања представити неке дивне, племените људе који су својим радом, залагањем, стручношћу остварили успех у различитим областима. ,,Кућа добрих вести" место је где се промовишу праве вредности и част ми је и задовољство да сарађујем са Вама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија