Кућа Добрих Вести

Login

Презентација туристичких потенцијала Румуније у Високој туристичкој школи

Оцените овај чланак
(9 гласова)

KarpatiiiiiБЕОГРАД – Висока туристичка школа (ВТШ) ће у оквиру традиционалне манифестације „Амбасадори говоре“, приредити данас „Дан Румуније“ у тој високошколској институцији.


Културно-образовна манифестација ће почети у 11 часова предавањем амбасадора Румуније у Србији Даниела Бануа, на тему „Румунија данас“. Студентима и професорима ВТШ, али и широј београдској публици, туристичке потенцијале ове земље источне Европе представиће Симион Ђурка из Одељења за туризам Румуније са седиштем у Бечу, кроз предавање на тему „Посетите Румунију“.


Учеснике манифестације очекује и културно-уметнички програм током кога ће публици бити представљене традиционалне игре и песме из Румуније.


У првим деценијама XX века основ румунске привреде чинила је пољопривреда, с обзиром да је Румунија била један од највећих европских произвођача пшенице, кукуруза и меса. Након Другог светског рата, румунске власти развијају тешку индустрију у којој се запошљава највећи број радно способних Румуна. Данас се привреда Румуније ослања, првенствено, на аутомобилску индустрију, експлоатацију нафте, земног гаса, хидроенергетски сектор, дрвну индустрију и пољопривреду.


Након вишедеценијске стагнације, румунски туризам прави позитивне помаке, нарочито у периоду од 2007. године када Румунија постаје члан Европске уније. Црно море, Дунав, Карпати, средњовековни градови и тврђаве, манастири, традиционална села и, напослетку, главни град Букурешт, представљају главни ослонац туристичкој привреди ове земље.

 

Током 2014. године девизни прилив од туризма је износио преко 1,6 милијарди евра, док се у текућој години очекује пораст од 7,2 одсто и долазак око 5,5 милона страних туриста. Туристичка индустрија Румуније директно обезбеђује 205.000 радних места, док шири ефекат од туризма омогућава запослење за 467.500 људи. Процене су да ће у наредних 10 година доћи до незнатног повећања броја радних места у туризму.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 27 мај 2015 08:01
Владимир Павковић

Рођен 1974. године у Београду. После основних академских студија из области

туризма на Факултету организационих наука Универзитета у Београду завршава

мастер и специјалистичке академске студије из области маркетинга и односа с

јавношћу. Тренутно је студент докторских студија на истом факултету. Запослен је

на Високој туристичкој школи где држи наставу из неколико предмета на основним

и специјалистичким студијама. У овој установи је и део тима Центра за односе с

јавношћу и међународну сарадњу. Аутор је више научних радова и новинарских

текстова. Посебна област интересовања су му односи с јавношћу, медијске

комуникације, медији, новинарство и туризам.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија