Кућа Добрих Вести

Login

Златни српски ваздухопловни моделари

Оцените овај чланак
(2 гласова)

bolalnbojaniccccccccccНакон три такмичарска дана и такмичења у три категорије, уз укупно 1.178 стартовања модела, репрезентативци Србије у ваздухопловном моделарству су својим резултатима, од 195 такмичара из 27 европских држава, показали да су најбоља репрезентација Европе, заузевши прво место у генералном пласману.

 

Екипа у саставу: Радоје Благојевић из Аеро клуба „Војка“, Светозар и Бојан Гостојић из Аеро клуба „Зрењанин“, Андрија Пешић из Аеро клуба „Трстеник“, Славко Савић из Аеро клуба „Нова Пазова“, Жива Ковачки из Аеро клуба „Зрењанин“, Стеван Јановић из Аеро клуба „Сомбор“ и Бранко Бијелић из Аеро клуба „Винг“ из Београда, вратила се са Европског првенства из Сентеша у Мађарској са чак четири одличја. Златна медаља екипно у класи Ф1Б, сребрна медаља појединачно за Светозара Гостојића у истој класи, сребрна медаља екипно у класи Ф1Ц и збирни резултат све три класе Ф1А,Б,Ц – 1. место за Србију, то је збир достигнућа ових спортиста са највећег европског такмичења.

                                                             

Иако Европско првенство представља практично три засебна такмичења у једном, јер за сваку категорију се организује европско првенство, репрезезентативци Србије су кроз сва три такмичења наступали тимски и као подршка једни другима, што је резултирало првим местом у укупном поретку. У класи Ф1А наступило је укупно 25 репрезентација и 76 такмичара, а Србију су представљали Славко Савић из АК „Нова Пазова“, Андрија Пешић из АК „Трстеник“ и Радоје Благојевић из АК „Војка“. Екипно су заузели 12. место, а појединачно је најбоље пласиран био Славко Савић на 26.позицији.

 

                                modelarstvo

Иако без медаље, овај део репрезентације је био од изузетног значаја за друге две српске екипе, као неопходна подршка и помоћ за време такмичења око модела. Победник је био Пер Финдал из Шведске, а његова репрезентација је заузела прво место екипно. У класи Ф1Б наши такмичари: Радоје Благојевић, Бојан и Светозар Гостојић су показали апсолутну доминацију у односу на осталих 26 репрезентација и 75 такмичара, освојивши прво место екипно и појединачно друго место Светозар Гостојић, Радоје Благојевић 12.место и Бојан Гостојић 21.место. Појединачно у Ф1Б је најбољи био Алберт Булатов из Русије. И репрезентативци у класи Ф1Ц: Стеван Јановић, Жива Ковачки и Бранко Бијелић донели су Србији медаљу, освојивши друго место екипно од 20 репрезентација и 44 такмичара, а појединачно им је за неколико бодова измакла медаља, па је Жива Ковачки освојио четврто место, а Бранко Бијелић пето место. Екипно у Ф1Ц су победили такмичари из Украјине са само шест бодова предности у односу на Србију.

 

                                         modelarstvo1

Овогодишње највеће такмичење за моделаре одржано је у Мађарској од 23. до 28.јула, у организацији Међународне ваздухопловне федерације и мађарског ваздухопловног савеза. До краја године српске моделаре очекују домаћа такмичења, као и међународна у оквиру светског купа. Следеће године у октобру месецу на реду је Светско првенство у Калифорнији (САД), када ће српски моделари имати прилику да бране титулу светског првака у класи Ф1Б, а и према управо постигнутим одличним резултатима, да понове овај европски успех и на светском нивоу.

 

                                       modelarstvo3  

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 08 август 2018 12:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија