A+ A A-

AЛПСКИ СКИЈАШ МАРКО ВУКИЋЕВИЋ: Носиоц заставе Србије на церемонији отварања ЗОИ

Оцените овај чланак
(2 гласова)

markovukicevicdfdfdfdАлпски скијаш Марко Вукићевић носиће заставу Србије на церемонији отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу 2022, одлучио је Извршни одбор Олимпијског комитета Србије. Марко је за Пекинг отпутовао у четвртак, 27. јануара како би се аклиматизовао на промену временске зоне и атмосферске услове који владају у Пекингу.

 

Марко је већ искусан такмичар који иза себе има већ два наступа на Зимским олимпијским играма. Први пут за Србију наступио је у Сочију 2014. године, а након тога представљао је нашу земљу и у Пјонгчангу 2018. године. Он је рођен у Љубљани 27. октобра 1992. године, где и сада живи и тренира. Његова специјалност су брзинске дисциплине у којим је и остваривао најбоље резултате кроз своју скијашку каријеру. Иза себе има 19 наступа на Светским куповима, 34 наступа у Европа куповима и 10 трка са Светских првенстава у скијању. На Зимским олимпијским играма до сада стартовао је 8 пута у различитим дисциплинама, а најбољи пласман до сада на Играма му је 25. место у алпској комбинацији. Овај пласман освојио је у Пјонгчангу 2018. године.

 

Марко Вукићевић имао је у својој каријери тешку повреду десне потколенице пре две године коју је задобио на тренингу у Швајцарској и која га је одвојила од професионалног бављења спортом пуне две сезоне. Марко је кроз тај период прошао успешно опорављајући се кроз неколико операција и уз помоћ опсежне рехабилитације. На том путу имао је подршку и Олимпијског комитета Србије који је помагао у процесу рехабилитације финансирањем у оквиру програма Развој зимских спортова „Пекинг 2022“.

 

 

Марко Вукићевић је, упркос томе, успео да се квалификује за Пекинг 2022 као наш најбољи алпски скијаш и нашу земљу представљаће у Кини у две брзинске дисциплине, а то су спуст и супервелелслалом.

 

Марко, како се сада осећаш?

 

Ово су моје друге игре у Азији. Срећан сам што могу опет да идем на Олимпијске игре, пошто сам у последње време имао много потешкоћа што се тиче мојих повреда. Пре две године сам доживео јак пад и несрећу у Швајцарској и зато сам у последње две године сваки дан радио на томе да се вратим на скије и баш ове игре у Пекингу су биле мој главни циљ који сам успео да досегнем. То је мени једна велика лична победа.

 

Дана на снегу је у последње време било мало мање, али зато није изостало тренинга снаге. Ја сам спреман и узбуђен сам што ћу отворити ове Игре за Србију. Ми ћемо представљати Србију на прави начин, даћемо свој максимум и оставићемо своје срце на терену.

 

 

Познато је да си Ти специјалиста за брзинске дисциплине. У овим дисциплинама освајао си највише бодова на тркама ФИС каравана годинама уназад. Какви су циљеви за ове Олимпијске игре?

 

На овим Играма ћу наступати само у спусту и у супервелеслалому. Нећу наступати у алпској комбинацији. Спуст је и раније била моја главна дисциплина и највише наде полажем у мој наступ у овој дисциплини. Надам се да ћу да постигнем сличан резултат. Ја никада не причам пуно о самим резултатима, односно о пласману, већ идем са ставом да дам свој максимум који сам способан да направим у датом тренутку. Скијање је специфичан спорт где не зависи све од спортисте, већ и много зависи од временских услова и других околности. Верујем да ће то овога пута ићи у моју корист. Стазе у Пекингу су сада потпуно нове за све скијаше и биће веома интересантно да видимо како ће се сви скијаши носити са тим.

 

Сваки спортиста се свакако труди да стално помера своје резултате. Да ли је и Твој основни циљ да помериш резултат на боље у односу на Пјонгчанг?

 

Да, то је циљ, да будемо бољи у односу на прошло ткамичење. Али знамо да у спорту то увек није тако. Једно су циљеви и планови, а друго је оно што се заиста догоди. Радили смо 4 године на томе да ту границу померимо на више и да остваримо боље резултате. У спорту не постоји простор за ту врсту обећања. Даћемо све од себе, то је сигурно.

 

У Кини владају строге мере против обољења Цовид 19. Оне су сада посебно појачане како би се обезбедило сигуран и безбедан боравак спортиста током Зимских олимпијских игара. Из тих разлога није било могуће скијати на стазама које ће бити коришћене за Игре. Колико је то добро, а колико је то лоше за вас?

 

Када је требала да буде тест трка неких годину дана пред почетак Олимпијских игара, то није било могуће због Цовид мера. То је за нас, верујем, добро, јер у другим околностима неке друге нације имају више могућности да пробају стазе и привикну се на услове. Сада то није био случај и ја верујем да је то за нас боље и да ћемо сада имати сви исте услове. Надам се да ћемо искростити то што нам иде у прилог.

 

Сви спортисти кажу да је живот у Олимпијском селу нешто што је заиста посебно и неупоредиво са било којим другим искуством током спортске каријере. Како изгледа дан пред трку и како изгледају тренуци пред трку на Олимпијским играма у Олимпијском селу?

 

Рано ујутру идемо на снег и тренирамо 3-4 сата. Устаје се пре свитања и заиста се доста тренира. Након тога имамо ручак, а након послеподневног одмора најчешће идемо у теретану и, уколико је то потребно, имамо терапије опоравка и рехабилитације. Дан брзо прође и већ дође време за спавање. То је у принципу рутина на Играма.

 

Услед ових мера и околности око вируса Цовид 19, нисам сигуран колико ћемо имати могућности да шетамо и да видимо било шта друго. Мислим да ће то бити мало другачије него што је то било на претходним Играма.

 

Церемонија отварања Зимских олимпијских игара почиње 4. фебруара у 12:30 часова по времену у Србији. У оквиру церемоније, традиционално ће се одржати парада спортиста и нација, а међу заставама преко 90 земаља учесница, наћи ће се и застава Србије коју ће носити Марко Вукићевић.

 

Распоред наступа наших такмичара можете погледати кликом на линк.

 

 

Извор: Олимпијски комитет Србије


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани