Кућа Добрих Вести

Login

НОВАК ЂОКОВИЋ ЗАКОРАЧИО У ВЕЧНОСТ: Најбољи у историји тениса

Оцените овај чланак
(2 гласова)

noleerererererНовак Ђоковић, најбољи тенисер света, закорачио је у 378. недељу као број један чиме је постао апсолутни рекордер надмашивши легендарну Штефи Граф која је на челу табеле провела 377 недеља.

 

Апсолутни рекордер по броју недеља на првом месту Новак Ђоковић могао је да постане и прошле године да му се на путу нису нашле бројне неправде од Аустралије до Америке. Међутим, није важно јер је сваки рекорд слађи када се до њега дође тежим путем.

 

Да подсетимо, најбољи је и по броју Грем Слем титула, јер је освојио и Вимблдон, иако АТП тада није рачунао бодове са тог турнира. Да политички није био спречен, не би ни пао са првог места.

 

Новак је до сада освојио 22 гренд слем титуле, последњу у Аустралији ове године, када вратио на прво место на АТП листи. Тако се по броју гренд слем титула изједначио са Рафаелом Надалом и предстоји му борба да се и на тој листи осамостали, прилику ће имати већ на Ролан Гаросу, другом гренд слему сезоне.

 

Трећи на тој листи је Роџер Федерер са 20 титула. Далеко иза на листи су Пит Сампрас са 14, Рој Емерсон са 12 и Бјерн Борг и Род Лејвер. Ђоковић је најуспешнији тенисер на мастерс турнирима. До сада је освојио 38 титула, други на тој листи је Надал са 36, а трећи је Федерер са 28, Новак је једини тенисер који је освојио свих девет мастерс турнира.

 

Одавно је Новак ГОАТ (Greatest of all time) по свим критерујумима уз све препреке држава које су се уротиле против њега па и читавих континената, попут Аустралије. Његов други тренер, после Јелене Генчић, Никола Пилић је данас за РТС изјавио да је Новак најбољи тенисер свих времена.

 

Такође, наш тенисер је, пише РТС, сваки турнир на којем је тријумфовао, освајао барем по два пута у каријери, што се односи и на гренд слемове и на мастерсе, што нико никада није учинио. Новак је савладао Рафу у финалу „његовог” Ролан Гароса, у вероватно најбољем мечу на шљаци у историји тениса. На Федереровом омиљеном турниру, Вимблдону, три пута је у финалима био бољи од Швајцарца.

 

Новак има бољи међусобни скор од двојице највећих ривала за титулу ГОАТ - против Надала води 30:29, а против Федерера тај скор је завршен на 27:23 за нашег аса.

 

Када је српски ас престигао Роџера Федерера по броју недеља проведених на врху, постао је најбољи тенисер и рекордер у тој категорији, али не и апсолутни рекордер јер је то била Штефи Граф. Већ када је освојио Аустралијан опен знало се да ће Новак успети да обори рекорд чувене и непоколебљиве Немице која је 377. недеља у каријери била прва тенисерка света.

 

Новака је обарање рекорда затекло у Дубаију где ове године игра трећи турнир у сезони,а где је прошле године тек започео сезону јер је депортован из Аустралије. Новак је тада знао да је удаљен од Гренд слем титуле, али и рекорда који је био један од оних о којима је сањао.

 

Међутим, Новак је такође знао да се ниједан његов сан није остварио лако. Није било лако ни да постане професионални тенисер, а на те почетке српски ас обавезно подсети кад год је у прилици.

 

Већ чувена прича о Копаонику и тениским теренима на којим је прве тениске кораке направио Новак Ђоковић никада није досадила или се поновила превише пута, јер је српски ас увек са посебним сјајем говорио о детињству.

 

Новак је са породицом проводио много времена на Копаонику где је његова породица била власник пицерије, а он једног дана одлучио да оде на терен и узме у руке рекет и лоптицу. Све остало је историја.

 

„Понекад се подсетим зашто сам почео да играм тенис када сам био дете. Нико пре мене није узео рекет у мојој кући. Тенис није био њихов спорт. Тако да сам се заљубио у тенис сасвим случајно. Направили су три тениска терена испред ресторана који је моја породица водила, 15 метара даље. Имао сам четири-пет година и био сам радознао, занимало ме све, гледао сам их и чак сам помагао радницима. Онда сам питао родитеље за тај спорт, почео сам да га гледам на телевизији и замолио их да ми купе рекет. Тако је све почело“, присетио се Новак.

 

Сви Ђоковићеви тренери од периода детињства када је то била Јелена Генчић па до данас када је то Горан Иванишевић говорили су да је Новакова страст према игри њега довела до врха, односно да је то била једна од кључних ставки.

                                                         nolelopticadfdffdf

 

„Ако морам да изаберем један фактор који ме је учинио тако успешним, онда је то посвећеност, осим страсти и љубави према тенису. Професионални спорт је захтеван на различите начине. За њега мораш да живиш по цео дан ако желиш да постигнеш максимум и наставиш у том правцу“, објаснио је Ђоковић.

 

Новак Ђоковић се налази на првом месту АТП листе са 7.070 бодова. Други је, са истим бројем бодова, Шпанац Карлос Алкараз. Међутим, Новак је остао на челу листе јер има освојени већи број бодова на важнијим турнирима. Трећи је Стефанос Циципас из Грчке. Четврту позицију држи Норвежанин Каспер Руд, следе Рубљов, Надал, Фриц, Оже-Алијасим, Руне и Хуркач.

 

Недавно наш ас је изјавио да ниједан број освојених титула није оптималан.

 

„Не постоји оптималан број који би задовољио моју глад за гренд слем трофејима. Немам крајњи број, ни границу у смислу до које године ћу играти професионални тенис, иако по аутоматизму људи након 30. почињу да постављају питања у свим спортовима, поготово у тенису”, рекао је Новак.

 

Најважнији фактор у Новаковој каријери је ту имао он 26 или 36 година, страст према тенису се не мења.

 

„Страст остаје зато што волим да играм и са супругом, са сином, са браћом, јер волим тенис, није битно да ли је тренинг или меч. Морате увек да покушате да дате све од себе, све што је потребно да будете најбољи на свету“, закључио је Новак.

 

Нова АТП листа

 

1. Новак Ђоковић - 6.980

2. Карлос Алкарас - 6.780

3. Стефанос Цицицпас - 5.805

4. Каспер Руд - 5.515

5. Тејлор Фриц - 3.660

6. Андреј Рубљов - 3.405

7. Данил Медведев - 3.320

8. Рафаел Надал - 3.315

9. Феликс Оже-Алијасим - 3.245

10. Холгер Руне - 3.161

 

Ђоковић је након прошлогодишњих одлука прво Аустралијанаца да га депортују, а потом челника АТП-а да "казне" Вимблдон тако што тенисерима неће бити додељени бодови за наступ на овом гренд слему, савршеним насутпима почетком године успео да се врати на сам врх освојеном титулом на Аустралијан опену.

 

„Срећан сам и поносан на то. Трудио сам се да задржим висок ниво игре и посвећености свих ових година. То је последица рада, труда, љубави, воље и страсти према спорту. Све то у пакету је учинило да достигнем овакве висине. С једне стране желим да уживам у успесима и да их доживим како треба, али не превише, јер морам да окренем нову страницу, тако је у тенису“, рекао је Ђоковић.

 

Новак је тако постао први тенисер који је до првог места дошао након што је претходно био петопласирани на ранг листи, чиме је надмашио великане попут Пита Сампраса, Андреа Агасија, Карлоса Моју и младу наду Карлоса Алкараза, који су то успели са четврте позиције.

 

Ђоковић је, што је још важније за навијаче, на тај начин трасирао пут ка вечности, пошто је стекао услове да надмаши Графову, која је у изузетно богатој каријери на челу ЊТА листе провела 377 недеља.

 

Колико је ово велики успех показује и следећи податак - Ђоковић је далеко иза себе оставио Роџера Федерера, који је на челу АТП листе провео 310 недеља, након чега следе Пит Сампрас (286), Иван Лендл (270), Џими Конорс (268), а најближи активни тенисер је Рафаел Надал са 209 недеља.

 

Од играча који су активни на челу АТП каравана налазили су се Енди Мари (41 недеља), Карлос Алкараз (20 недеља), и Данил Медведев (16).

 

 

Извор: Кућа добрих вести/РТС


Последњи пут измењено понедељак, 27 фебруар 2023 12:59

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија