Кућа Добрих Вести

Login

ЛЕПА ВЕСТ: Градиће се бициклистичка стаза од Новог Сада до Београда

Оцените овај чланак
(2 гласова)

biciklastazadfdfdfdfБициклистичка стаза планирана је дуж државног пута од Новог Сада до Београда (ДП ИИа реда број 100). Крајем претходне године ЈП "Путеви Србије" расписало је јавну набавку процењене вредности 40 милиона динара, без ПДВ-а, за израду планске и техничке документације бициклистичке инфраструктуру дуж државних путева.

 

Рок за подношење понуда био је до 29. јануара, па би ускоро требало да буде донета одлука о додели уговора или пак обустави поступка.

 

Новим просторним планом и идејним решењем требало би предвидети градњу стазе од Новог Сада до административне границе са Градом Београдом, укључујући и пролазе кроз насеља дуж трасе, односно Петроварадин, Сремске Карловце, Инђију, Стару и Нову Пазову, а техничком документацијом изградњу стазе само на деловима пута који се налазе ван насеља.

 

Градња стазе уз државни пут представља важан корак у проширењу мреже регионалних, међумесних и локалних бициклистичких рута, што ће, како се очекује, утицати на популаризацију бициклистичког саобраћаја.

 

Не би требало заборавити да је циклотуризам све популарнији у свету, као и да је бицикл еколошки најприхватљивије превозно средство, које не загађује животну средину.

 

Нови план требало би да омогући да бициклистички саобраћај буде независан у односу на моторни, дуж целе деонице, без обзира да ли је реч о траси у насељима или ван њих.

 

Бициклистичка стаза на већем броју деонице пројектована је наизменично са једне и друге стране коловоза с веома честим потезима где је планирано кретање бициклиста по коловозу, заједно са моторним саобраћајем, чиме нису створени одговарајући услови за безбедно одвијање бициклистичког саобраћаја дуж државног пута. У складу са тим, ЈП "Путеви Србије" покренуло је активности на изради одговарајућег решења, заједно са изменом постојеће планске документације и израдом одговарајуће техничке документације“, објашњено је у тендерској документацији "Путева Србије".

 

Извор: Мој Нови Сад

 

 

 


Последњи пут измењено петак, 01 март 2024 15:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија