Кућа Добрих Вести

Login

Вежбе трагања и спасавања на Авали

Оцените овај чланак
(0 гласова)

UkazivanjeeeБЕОГРАД – Вежба трагања и спасавања, изведена је током протеклог викенда (15-17. мај) на подручју Авале. Организатори вежбе били су Горска служба спасавања Србије и Хрватска горска служба спашавања.

Циљ веже био је унапређење организације и координације свих расположивих ресурса на землји и ваздуху, као и сарадња са спасилачким службама из региона, саопштио је Ваздухопловни савез Србије (ВСС).

 

Овај Савез је кроз акцију својих пилота парамотора имао свеома запажену улогу. Првенствено због брзине реаговања и расположивости својих ресурса, ВСС је указао на квалитет својих могућих акција у кризним ситуацијама.

 

 

„Прошлогодишње поплаве и страдања су нас навеле да се више посветимо припремама за деловање у кризним ситуацијама. Жеља нам је да се кроз овакве активности припремимо довољно да у ванредним ситуацијама своје задатке рутински извршимо. Надам се да ће надлежни у будућности препознати значај и корисност ВСС у оваквим нежељеним ситуацијама“, рекао је Жељко Овука, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије.

 

 Ангажовањем два моторна параглајдера којима је било потребно мање од петнаест минута за полетање, штабу спасилачке акције, биле су доступне информације из ваздуха. Након само неколико минута лета, успешно је лоцирана повређена особа и њене координате послате у штаб, одакле је упућено возило с мединском екипом. Пре самог доласка екипе спасилаца на лице места, пилот је слетео у непосредној близин повређног и указао му прву помоћ.

 

 У овој вежби, између осталих, учествовали су и екипе са псима трагачима, летилице на даљинско управаљање, као и ПР службе које би у току спасилачких акција имале контакте са медијима. Вежба је успешна приведена крају, са генерално веома високим оценама организације и усаглашености свих служби и њихових ресурса. Сарадња са спасилачким службама у региону је постављена на још чвршће темеље, а сви учесници су својим кућама отишли са закључком да су своје вештине надоградили на виши ниво.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 20 мај 2015 09:58
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија