Кућа Добрих Вести

Login

Златни талас до Рија

Оцените овај чланак
(1 Глас)


dvojacbezБЕОГРАД - Српски веслачи су средином прошлог месеца и званично почели припреме у новој сезони и новом олимпијском циклусу до Рија 2016. Иза веслача је успешна сезона, на ОИ у Лондону учествовала су шесторица веслача, а на Првенству Европе у Варезеу освојили су четири медаље.


- Крај једног и почетак новог олимпијског циклуса идеалан је тренутак да се, уз анализу шта је урађено, направе и планови – каже селектор Небојша Илић.

Све више врхунских веслача у Србији

 

"Имали смо успешан период јер смо у четири године освојили 24 медаље, од тога 15 у сениорској конкуренцнији, три у млађој сениорској и шест јуниорских, али смо, што је можда и важније,  подмладили репрезентацију, која, сигуран сам, може у наредном периоду да се носи са најбољим светским посадама. Циљ је, наравно, медаља у Рију 2016.
Поред одличних резултата највећи добитак је вишеструко увећан број врхунских веслача у Србији. Провереним снагама Николи Стојићу (37), Ненаду Бабовићу (34), Милошу Томићу (32), Милошу Станојевићу (28), Горану Јагару (28), Марку Марјановићу (27) … уз раме су стали Радоје Ђерић (21), Милош Васић (21), Миљан Вуковић (22), Ненад Беђик (23) и Александар Филиповић (20), који су већ стекли афримацију на сениорској сцени.
– Заоштрили смо борбу за свако место у посадама што је  већ дало резултате, а тек би требало да се осете прави ефекти.

Осим Александра Филиповића, који је у Варезеу остварио велики резултат у дубл скулу са Марјановићем, од нових снага тренутно се издвајају Ђерић, Васић, Беђик и Вуковић. Већ на почетку ових припрема показали су огромну одлучност и мотивисаност и сигуран сам да ће таквим односом постати локомотива за све генерације. Већ су осетили дах олимпијских игара и верујем да би могли да довеслају до постоља у Рију. Наравно ту су и годинама стандарадни репрезентативци Стојић, Јагар, Марјановић…Врата репрезентације остају отворена свима – истакао је Илић.

Права афирмација

Права афирмацију у сениорској конкуренцији у наредном олимпијском циклусу очекује веслаче који су су потврдили квалитет у млађим сениорима. То су Игор Луцић (21), Лука Ђорђевић (21), Јован Јовановић (21) и Веселин Савић (22). Њих четворица су прошле године постали светски прваци за млађе сениоре у дисциплини четверац са кормиларом, а ове године са једном изменом у саставу (уместо Савића веслао Александар Филиповић) одбранили светски трон.
– Убеђен сам да ће веслачи који су у четверцу са кормиларом освојили два светска злата у конкуренцији млађих сениора, као и медаље у јуниорској конкуренцији, а тренутно студирају и веслају за америчке тимове, по повратку у Србију постати најозбиљнији кандидати, како за одлазак на Олимпијске игре у Рију, тако и за освајање медаља на великим такмичењима – уверен је Илић.
Нови талас српског веслања предводи сјајна јуниорска генерација која је резултатима на међународној сцени показала да и на њих најозбиљније мора да се рачуна. У тој групи веслача су 17-годишњи Игор Лончаревић, Андрија Шљукић, Бојан Дошљак, Александар Беђик, Алекса Станковић, Никола Селаковић и Александар Маринковски, једини који је прославио пунолетство.
– Наша пракса је да се максимална пажња посвећује млађим категоријама, ништа мање него елитним такмичарима. Такав приступ је једини гарант обезбеђивања континуитета резулата и годинама уназад даје одличне резултате. Ове године јуниори су забележили резултат за историју српског веслања на шта смо изузетно поносни. Четверац са кормиларом Дошљак, Беђик, Станковић, Маринковски је освајањем злата на европском и бронзе на светском јуниорском првенству померио границе када је ова дисциплина у питању. Њихов успех добија на тежини ако се зна да су сви, изузев Маринковског, тек закорачили у јуниорску конкуренцију и да ће се и догодине такмичити у њој. Исто важи и за двојац без кормилара Шљукић, Лончаревић који је на дебију у јуниорској конкуренцији освојио светску бронзу што ниједној српској посади никада није пошло за руком. Ту бих и додао талентованог Смедеревца Николу Селаковића који је већ освојио бронзу у сениорској конкуренцији у Варезеу. Ова група веслача се резултатски већ афирмисана и без икакве дилеме, иако изузетно млади, већ сада су постали кандидати и за Рио – казао је Илић.

Пажња лепшем делу

И када је реч о женском делу репрезентације Илић верује да ће се Иви Обрадовић, учесници Олимпијских игара у Пекингу 2008. и Ивани Филиповић, европској вицепрвакињи у дубл скулу са Обрадовићевом у Пловдиву 2011. које су резултатима показале да су велики ослонац за женско веслање, прикључити још нека веслачица. У овом тренутку указује на могућности младе Љиљане Јошић која је  са 15 година показала огроман таленат.
– Љиљана Јошић  је скренула пажњу изванредним резултатима на домаћим такмичењима којима је, иако је тек ушла у кадетску конкуренцију, обезбедила себи место у јуниорској репрезентацији која је ове године учествовала на Европском и Светском првенству. Да се ради о изузетном таленту доказала је и на првом тесту за наредну сезону на којем је постигла убедљиво најбољи резултат у две године старијој конкуренцији. Похвале и њеном клубу Чуруг и стручнмом тиму који са њом ради, а савез ће јој посветити максималну пажњу – напомиње Илић.
Небојша Илић је обавестио да је у плану формирање осмерца и четверца скул, пошто се повећао број искусних такмичара. На крају је нагласио:
– Свака сезона је прича за себе и ниједна не допушта ни најмање опуштање. Теза да ћемо ове године бити нешто лошији да бисмо следеће били бољи не постоји у врхунском спорту. Сваки тренинг, свака шанса морају максимално да се искористе уколико желиш да подигнеш свој резултат на виши ниво. У врхунском спорту важи правило да уколико желиш да освојиш прво место на свету твој приступ сваком тренингу мора да буде најбољи свих 365 дана у години. Ко успе да мотивише себе и да истраје у томе, десегнуће светски врх. Остали ће бити у златној средини која у веслању нема неки велики значај.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 19 новембар 2012 16:36
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија