Кућа Добрих Вести

Login

ПРВИ „ДАНИ СОЦИЈАЛНИХ ПРАВА“: За активисте, синдикалце и грађане

Оцените овај чланак
(3 гласова)

wordsА11 - Иницијатива за економска и социјална права организује манифестацију у циљу размене искустава, повезивања и заједничког деловања на пољу промоције и заштите социјалних права.

 

Тродневно окупљање „Дани социјалних права“ одвијаће се десетог, дванаестог и тринаестог маја у Енџио хабу у Београду. Организатор, А11 – Иницијатива за економска и социјална права, жели да окупи све који се у свакодневном животу и професионалном раду залажу за унапређење социјалних и економских права и има амбицију да овогодишња манифестација буде тек први скуп такве врсте.

 

„Настојаћемо да ‘Дани социјалних права’ постану традиционално годишње окупљање у мају када ћемо осмишљавати и разрађивати стратегије у борби са растућим друштвеним неједнакостима, прекаризацијом рада, несигурношћу становања, повлачењем државе из своје социјалне улоге“, констатује се у најави.

 

Манифестацију десетог маја отвара изложба Сање Кнежевић и Николе Радића Луцатија поводом десет година од принудног исељења неформалног ромског насеља „Белвил“. Највећим исељењем у Србији 26. априла 2012. године измештено је преко хиљаду Рома и Ромкиња. А11 жели да скрене пажњу на то да су проблеми са којима се суочавају припадници ромске заједнице у остваривању права на адекватно становање махом нерешени.

Подсетимо, подстандардних насеља у којима живе Роми је у Србији по званичним статистикама 580, а готово половина су сламови без електричне, водоводне и канализационе инфраструктуре. Занемаривање најугроженијих је уједно и најјаснији показатељ небриге државе за стамбене потребе становништва која погађа и друге социоекономске категорије.

Како су за Машину писали Данило Ћурчић и Јована Тимотијевић, Србија као потписница Универзалне декларације о људским правима и Међународног пакта о економским, социјалним и културним правима има обавезу да створи предуслове за обезбеђивање сигурног, приступачног и приуштивог становања. Уместо тога, препуштањем становања спекулативном тржишту, дошли смо у ситуацију да само 10% становништва може да приушти да реши стамбено питање, а „домаћинства са приходима из чак 5 најнижих децила потрошње не могу да приступе ни максимално субвенционисаном закупу стана, чак и када сведу остале трошкове живота на минимум“.

 

 У четвртак, дванаестог маја, А11 ће представити свој годишњи извештај о стању економских и социјалних права у Србији.

 

„Представљање извештаја о стању економских и социјалних права у Србији који је припремила Иницијатива А11, прилика је да се подсетимо системских препрека у остваривању ових права, као и да укажемо на неке од нових пракси које су настале након избијања пандемије корона вируса, а које додатно отежавају или онемогућавају најугроженије грађане и грађанке да остваре гарантована људска права“, наводи се у најави.

 

„Дани социјалних права“ завршавају се тринаестог маја разговором о регионалним перспективама економских и социјалних права у ком ће учествовати Маригоне Древиња из Институт за социјалне политике „Мусине Кокалари“ (Приштина), Мартина Марколовић из Акције за људска права (Подгорица), Сара Лалић, представница Центар за мировне студије (Загреб), Сандра Касунић из Синдикат радника у организацијама цивилног друштва „Скупа“ (Загреб) и Данило Ћурчић из А11. Размена искустава на овој панел дискусији требало би да помогне у осмишљавању могућих стратегија отпора и борбе против доминантних политика државе, у околностима у којима државе, уместо да пруже ослонац, одмажу грађанима у остваривању њихових социјалних и економских права.

 

Подсетимо, Комитет УН за економска, социјална и културна права је средином марта од Србије захтевао да повећа улагања у економска и социјална права грађана и критиковао утицај мера штедње које су у Србији на снази од 2014. године. Невладине организације, укључујући и А11 су претходно Комитету доставиле извештаје који показују да је Србија у последњих осам година смањила улагања у здравство, образовање и социјалну заштиту, а подигла улагање у одбрану, војску и полицију, те да готово пола милиона људи у Србији живи у апсолутном сиромаштву.

 

Извор: Машина/Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 12 мај 2022 12:42

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија