A+ A A-

Миросављеву злато у "краљевској дисциплини" у Минхену

Оцените овај чланак
(1 Глас)

NEMANJAMINHEN МИНХЕН – Немања Миросављев олимпијац Новог Сада освојио је златну медаљу последњег дана Светског купа у Минхену МК пушком тростав 3 пута 40 метака, „краљевској дисциплни“ стрељачког спорта, са 454,5 кругова испред Норвежанина Оле Кристијана Брина са 453,9 и Марсела Бургеа (Швајцарска) са 441,6 кругова.


Јасна Шекарић је гађала у финалу ваздушним пиштољем и заузела одлично седмо место.
Миросављев је пре финала био пети са 1.165 кругова (по ставовима клечећи 393, лежећи 392, стојећи 380). После 15 метака у клечећем и 15 метака у лежећем ставу избио је на прво место са 0,1 кругом више од Швајцарца Бургеа, да би после десет метака у стојећем ставу пао на друго место, али се брзо вратио на лидерску позицију и сачувао је до краја. Бурге је „потонуо“ са  два лоша хица 42. метком 7,9 а 44. 6,9 и претекао га је Брин, пласиравши се у финале финала са Миросављевим. Пре 44. и 45. метка било је  3,6 кругова предности (436,5:432,9) за Миросављева који је „убио“ у последња два хица 10,1 и 7,9 а Норвежанин 10,2 и 10,8 и Миросављев је славио за 0,6 кругова. Овом златном медаљом обезбедио је и учешће у финалу Светског купа у октобру у Минхену.
- У елиминацијама у уторак, време је било изанредно и постигао сам 1.178 кругова, што ми је само потврдило да сам у доброј форми. У квалификацијама у среду је поново захладнело, било је и ветра и доста сам се мучио, јер не поднсим хландоћу, за 1.165 кругова  - каже Миросављев.- У финалу, прва два става су била одлична стекао сам предност и сачувао је до краја. Срећан сам, наравно, због златне медаље, али бих био још срећнији да није било седмице на крају. То оставља горак укус у устима, без обзира на укупно добар резултат...
Миросављев је поново истакао да је оваква формула финала – неодржива:
- Разговарао сам са високим званичницима из међународне федерације и указао им на лоше ствари које се догађају у финалу. Пример је и ово у Минхену, да стрелац за кога сви знају да му је „јака“ деветка лош хитац, „убија“ шестице и седмице... Распоред ставова није добар, после два „чврста“ става гађамо стојећи и ту су грешке огромне а фактор среће изузетно важан. Ја сам имао срећу, само сам једном погрешио.
NEMANJAMINHEN2Да ли има најаве да ће се нешто мењати?
- Добра воља постоји, схватају и у међународној федерацији да ово није добро. Обећали су састанак после Светског купа у Гранади на коме ће се разговарати да се промени редослед ставова, да се на крају у финалу гађа из лежећег става. Веома је тешко „препаковати“ пушку са лежећег на стојећи став за девет минута. То вас толико напрегне и узбуди да се задишете и у таквом стању почињете стојећи став, што се одражава и на резултате. Видећемо да ли ће све остати на „рекла - казала“.
Драган Марковић освојио је 24. место са 1.157 кругова (388, 392, 377) док је Миленко Себић био 29. са 1.156 кругова (386, 390, 380).
Немањи Миросављеву је ово друга медаља са светских купова ове сезоне (освојио је бронзу у Чангвону) и укупно  11. у кaријери, прва златна, уз три сребра и седам бронзи! Сада има злато (2013. у Минхену), три срeбра (1991. Цирих, 2011. Чангвон и 2012. Минхен) као и седам бронзи (1991. Загреб, 1994. Милано, 1995. Минхен, 2007. Форт Бенинг, 2008. Рио де Жанеиро, 2011. Форт Бенинг и 2013. Чангвон ).
Јасна Шекарић је освојила седмо место у гађању ваздушним пиштољем са 96,5 кругова. Финале је почела веома слабо, у првих осам дијабола после којих почиње испадање имала је два центра, пет деветки и осмицу  (76,7) и од ње је слабија била  само Индијка  Сидху (76,1) У том тренутку Шекарићева је имала заостатак у односу на шестопласирану Соњу Франкет (Шпанија) од 1,2 круга и у наредна два хица није успела да га надоканди и настави такмичење. Такмичарка из Шпаније погодила је деветом и десетом дијаболом 10,3 и 9,2, а Јасна Шекарић 9,4 и 10,4 и испала је са  97,4:96,5.
Пре финала Јасна Шекарић је била прва са изванредних 390 кругова (98, 96, 98, 98). Одавно није тако добро гађала основи део. Међутим, конац није дело украсио... Зорана Аруновић је освојила 11. место са 383 круга (97, 95, 95, 96). Финале је вредело 383 круга. Бобана Величковић је у конкуренцији 101 такмичарке  заузела 18. место са 380 кругова (96, 93, 96, 95).
jasnaminhen- Јасна Шекарић је отпуцала меч за уџбенике – каже Јелена Аруновић тренер репрезентације.- Када је завршила, стрелиштем се проломио аплауз. У финалу није имала среће, неколико „јаких“ деветки, а ни један јак центар. Чини ми се да је преживела борбу за шесто место, да би јој био отворен пут ка медаљи. Зорана Аруновић и Бобана Величковић су са 383 и 380 кругова  гађале испод могућности, али сам сигурна да је ово само пролазна фаза. Величковићева је у првих шес хитаца у мечу имала све центре, касније је раширила групу, изашла са ватрене линије, покушала да се концентрише, али ово није био њен дан. Зорана Аруновић је  до средине друге серије била у правом ритму, касније је попустила и није успела, за мало, да се домогне финала.
Победила је Викторија Чајка из Белорусија са 199,6 кругова испред Јоселин Ли Јеан Чеах (Малезија) са 197,8 и Мунгбајар Дорјсурен Немачка са 185,1 круг.
Српски стрелци завршили су учешће на Светском купу у Минхену са три медаље две златне и сребрном: златом Немање Миросављева МК пушком тростав и са две медаље Андрије Златића златном МК пиштољем и сребрном ваздушним пиштољем. У финалу су гађали и Андреа Арсовић (седмо место ваздушна пушка), Немања Миросављев (седмо место МК пушка 60 метака лежећи) и Јасна Шекарић (седмо место ваздушним пиштољем).
- Изванредан завршетак и леп дан за српско стрељаштво – оцена је в. д. селектора Горана Максимовића на крају Светског купа у Минхену.- Миросављев је добро гађао финале, имао је до последњег хица велику предност и штета седмицу последњим метком. У овој дисциплини спада у светски врх. Златић је освојио две медаље и наставио златну серију из Форт Бенинга где је такође заузео прво место МК пиштољем. Јасна Шекарић је имала 390 кругова у основном делу и то је најбољи резултат ове сезоне на светским куповима ваздушним пиштољем. Штета што време није било боље, посебно када су сениорке гађале тростав јер смо имали и ту шансу за трофеје. Пратили су нас и пехови, Зорани Аруновић је затајио МК пиштољ, па није ушла у финале...
Српски стрелци ће учествовати од 20. до 30. јуна на Медитеранским играма у Турској (пушка: Андреа Арсовић, Ивана Максимовић, Немања Миросављев и Дејан Пешић, пиштољ: Бобана Величковић, Јасна Шекарић, Зорана Аруновић, Дамир Микец и Андрија Златић), на Универзијади у Казању од 12. до 17. јула (пушка Милутин Стефановић, Игор Чотра и Борислав Мазињанин, пиштољ: Даница Рашета) као и од 21. до 30. јула на најважнијем такмичењу, Првенству Европе МК оружјем у Осијеку које је и круна сезоне. Последњи Светски куп је од 3. до 12. јула у Гранади.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 29 мај 2013 16:08
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани