A+ A A-

Марићева обишла салу у "Метропол паласу" за ЕШ шахисткиња

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ESSAHSTOJISAVLJEVICIALISAMARIC2БЕОГРАД - Алиса Марић, министар омладине и спорта Србије и шаховски женски велемајстор, обишла је салу у хотелу „Метропол палас“ (Metropol Palace) у Београду где ће се од 22. јула до 4. августа одржати појединачно Првенство Европе у шаху за жене.
Домаћин Алиси Марић и другим угледним гостима  био је  Владимир Шакотић, извршни директор Европске шаховске уније (ECU) са сарадницима директором првенства  Јасном Шакотић и главим судијом Савом Стоисављевић. Присуствао је и Миша Вукотић председник Шаховског савеза Србије.


- Два дана уочи свечаног отварање  са поносом можемо да кажемо да је све спремно за почетак и да је оборен рекорд и по броју земаља и по броју учесница јер је пријављено 168 шахисткиња из 35 земаља – истако је Владимир Шакотић.

Пренос шампионата Европе у шаху и на интернету

 

- Услови за игру биће врхунски, али смо се потрудили да  и најшири аудиторијум преко интернета прати све догађаје. Планирамо и „живе“ преносе анализа партија  и комантара кола. Шах је идеалан спорт за интернет, на ранијим шампионатима било је по 30.000 улазака дневно, очекујемо да и тај број буде већи у Београду.

Алиса Марић је обишла и остале службене просторије и на конференцији за медије је истакла: 

- Наша земља већ се показала као добар домаћин и драго ми је што је Шаховски савез Србије смогао снаге да се прихвати организације овако великог догађаја. Београд и Србија су још једном потврдили да су веома јаки шаховски центри у Европи.  Уједно, ово је прилика да афирмишемо женски шах а да наше шахисткиње покажу шта знају у веома јакој конкуренцији. Позивам све љубитеље дрвне игре да дођу и прате партије.
На Шампионату Европе од досадашњих шампионки неће учествовати само једна Украјинка Алмира Скрипченко која је у благословеном стању. Из Србије учествоваће око 40 шахисткиња. Са Шампионата Европе 14 најбољих квалификоваће са директно на Шампионат света. Титулу првакиње континента брани Рускиња Валентина Гунина.
Министарство омладине и спорта Србије издвојило је девет милиона динара за организацију ове манифестације, за коју су директно задужени Шаховски савез Србије и Центар за развој шаха из Београда, под покровитељством Европске шаховске уније. Град Београд такође је пружио финансијску и организациону помоћ.
ESSAHVUKTiCSTOISAVLJEVICMARICJ.SAKOTICV.SAKOTICОдлуку да се овај значајан спортски догађај додели Шаховском савезу Србије и граду Београду донео је председник Европске шаховске уније (ЕЦУ) бугарски спортски званичник Силвио Данаилов, који ће у уторак 23. јула у 15,30 часова повући и свечани први потез на почетку првог кола, после чега ће са Алисом Марић  одржати и конференцију за медије.
Свечано отварање Првенства Европе за шахисткиње је у понедељак 22. јула у 21 час у сали „Никола Тесла“. На пригодном коктелу после свечаности представиће се и књига „Шаховсек краљице“ аутора Слободана Мирковића и Јосипа Ашика  у којој је, на преко 200 страна  сакупљено 567 најлепших партија шахисткиња међу којима и свих светских шампионки, а у посебном делу представљене су партије српских шаховских краљица. Издавач је „Шаховски информатор“.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 20 јул 2013 15:46
Бранимир Васић

У дневном спортском новинарству радио је више од 33 године. Цео радни век провео је у листовима Спорт и Спортски журнал (у чијем је оснивању и учествовао). Извештавао је са Зимских олимпијских игара 1984. и Летњих олимпијских игара у Атланти 1996. и Атини 2004. Извештавао је и са више шампионата света у бициклизму, стрељаштву, куглању, боксу, кајаку и кануу, као и са десетак светских купова, више од 30 европских шампионата и са више од 20 Балканских шампионата у разним спортовима. Аутор је више спортских публикација.
 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани